10 moduri de a încuraja o bună dezvoltare emoțională la copii: „Aceste abilități nu sunt înrădăcinate în noi de la naștere. Ele trebuie cultivate și învățate”

Data publicării:
10 moduri de a încuraja o bună dezvoltare emoțională la copii: „Aceste abilități nu sunt înrădăcinate în noi de la naștere. Ele trebuie cultivate și învățate” / FOTO: freepik.com @EyeEm
10 moduri de a încuraja o bună dezvoltare emoțională la copii: „Aceste abilități nu sunt înrădăcinate în noi de la naștere. Ele trebuie cultivate și învățate” / FOTO: freepik.com @EyeEm

În timpul copilăriei, dezvoltarea emoțională a copiilor este extrem de relevantă și esențială. Înțelegerea și aplicarea unor tehnici care să promoveze această dezvoltare sunt foarte importante. 



„Abilitățile emoționale nu sunt înrădăcinate în noi de la naștere; ele trebuie cultivate și învățate încă din copilărie”, spun specialiștii de la Serpadres.es.

Părinții joacă un rol important în acest proces, de aceea este important să cunoască și să aplice anumite tehnici pentru a ajuta la dezvoltarea și promovarea acestor abilități emoționale la copii încă de la o vârstă fragedă.

În continuare, vă prezentăm câteva moduri simple care vă pot ajuta să îi sprijiniți pe cei mici în dezvoltarea unei maturități emoționale esențiale pentru viață.

Acceptă-ți copilul

Înțelegeți și acceptați copilul așa cum este.

Este important să îi oferiți dragostea și acceptarea fără condiții, indiferent de circumstanțe.

De asemenea, este important să vă dezvoltați propria identitate, ceea ce va influența pozitiv toate relațiile interpersonale pe care le veți avea în viitor.

Fii afectuos

Fiți iubitori și afectuoși. Este esențial ca toți copiii să primească atât contact fizic, cât și emoțional.

Pentru o dezvoltare sănătoasă a creierului, este important ca bebelușii să beneficieze de o cantitate generoasă de contact fizic pe tot parcursul zilei, la fel de important precum nevoile lor de bază, cum ar fi hrănirea sau somnul.

Acordați afecțiune copilului în mod regulat și demonstrați, de asemenea, afecțiune față de partener/ă în prezența copiilor. Astfel, puteți modela o relație sănătoasă, ceea ce va influența relațiile viitoare ale copilului.

Menține o comunicare bună

Menține o comunicare deschisă și pozitivă. Vorbiți regulat cu copilul folosind o voce calmă și plină de iubire.

Comunicarea verbală este cea mai eficientă modalitate de a transmite informații și, de asemenea, de a stabili o conexiune emoțională profundă.

Alături de contactul fizic, comunicarea constantă și deschisă este esențială pentru dezvoltarea emoțională sănătoasă a copilului dumneavoastră.

Ascultă

Ascultă cu atenție. Înțelegerea este la fel de importantă precum exprimarea.

Nu uita niciodată să asculți cu adevărat copiii tăi. Atunci când ți se adresează, fii prezent și lasă deoparte telefonul mobil.

Asigură-te că îți faci timp să îi asculți cu atenție și să le răspunzi din inimă la tot ce îți transmit.

SURSA FOTO: freepik.com @standret

Creați un mediu sigur și calm acasă

Asigurați un mediu calm și sigur acasă pentru dezvoltarea emoțională a copiilor. Este important ca mediul familial să fie organizat și liniștit, creând astfel o atmosferă propice în care copiii să poată învăța și să descopere fără frică, într-un cadru respectuos reciproc.

Un mediu sigur și calm le va oferi copiilor sentimentul vital de securitate fizică și emoțională.

În acest sens, asigurați-vă că acasă este un loc sigur din punct de vedere fizic, permitând copiilor să exploreze în siguranță fără restricții.

Obiectele fragile sau periculoase ar trebui să fie depozitate în mod corespunzător, iar copiii să nu aibă acces la ele.

Este important să evitați supra-avertizarea copiilor cu „fii atent” sau „nu atinge asta”, deoarece acest lucru poate crea anxietate și nesiguranță în viața lor. În schimb, încurajați-i să exploreze și să învețe într-un mediu care să le ofere confort și siguranță.

Mult timp de joc

Acordă timp pentru joacă abundentă. Jocul este unul dintre cele mai eficiente moduri în care copiii pot învăța și își pot dezvolta maturitatea emoțională. Participarea la jocuri simbolice îi ajută pe copii să-și exprime emoțiile și să le înțeleagă mai bine, facilitând astfel o mai bună înțelegere a propriilor sentimente și a celor ale celor din jurul lor.

Prin joc, copiii repetă și explorează diverse situații, ceea ce le permite să gestioneze și să elibereze tensiunea emoțională. Jocurile care implică apă, nisip sau plastilină sunt în special benefice pentru relaxarea și eliberarea tensiunii emoționale.

Trebuie să fii mereu disponibil

Fii întotdeauna prezent. Atunci când copiii tăi au nevoie de tine, este esențial să fii mereu disponibil.

Fă un efort să oprești orice altceva, astfel încât copiii să simtă că ești acolo pentru ei.

Timpul petrecut cu copiii tăi mici este prețios și limitat, deoarece ei cresc cu rapiditate și absorb aproape totul de la tine. Nu te lăsa distras în timp ce îi asculți și oferă-le întreaga ta atenție.

Fii dispus să faci un efort suplimentar pentru a nu fi distras de telefon sau alte lucruri în timpul petrecut cu copiii tăi. Fiind disponibil emoțional pentru un copil este la fel de important precum îngrijirea nevoilor lor fizice.

Fă-ți timp pentru copil

Pe lângă disponibilitatea fizică și emoțională pentru copiii tăi, este esențial să-ți faci timp în ziua ta pentru a fi alături de ei. Această perioadă de timp ar trebui să fie de calitate, liberă de ecrane sau alte distrageri, și să fie dedicată exclusiv interacțiunii cu ei.

Timpul este o resursă limitată, iar modul în care îl alocăm reflectă prioritățile noastre.

Alte activități pot fi amânate sau ajustate, dar timpul petrecut cu copiii tăi este o investiție în relația voastră și trece rapid. Nu se va întoarce niciodată înapoi, deci ar trebui să profiți la maximum de fiecare moment petrecut alături de ei.

SURSA FOTO: freepik.com @boggy

Ține-ți promisiunile

Fii consecvent cu promisiunile tale.

Copiii înțeleg rapid dacă pot avea încredere în adulți sau nu. Este important să îți ții întotdeauna cuvântul și promisiunile pe care le faci.

O relație pozitivă între părinți și copii se bazează pe încredere reciprocă și respectarea angajamentelor. Această practică îi învață, de asemenea, să formeze relații de încredere în viața lor cu ceilalți.

Încurajează schimbul de emoții

Învață-ți copilul să-și comunice sentimentele în mod liber și deschis.

Încurajați conversațiile regulate despre emoții, discutând despre starea voastră emoțională și despre cum se simte copilul. Explorează împreună sentimentele care apar după conflicte sau situații care pot provoca instabilitate emoțională temporară.

Asigurați-vă că nu minimalizați niciodată o emoție bazată pe gen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel