3 conversații toxice pe care NU trebuie să le mai ai cu copiii tăi! Experți: „Evitați-le cu orice preț!”

Data publicării:
3 conversații toxice pe care trebuie să NU le mai ai cu copiii tăi! Experți: „Evitați-le cu orice preț!” / FOTO: freepik.com @nomadsoul1
3 conversații toxice pe care trebuie să NU le mai ai cu copiii tăi! Experți: „Evitați-le cu orice preț!” / FOTO: freepik.com @nomadsoul1

Simți că urmează să explodezi. Ești la limita răbdării ca părinte. Copiii tăi au apăsat fiecare buton pe care îl ai și simți că îți pierzi mințile. Ai încercat toate trucurile de parenting pe care le știi, dar parcă nimic nu funcționează. Numărând în tăcere până la 10 nu mai ajută și realizezi că ai depășit de mult punctul de fără întoarcere. Frustrarea ta a atins cote maxime și îți pierzi cumpătul. 



Fiecare părinte a fost în situația ta și fiecare a spus lucruri pe care și-ar dori să le poată retrage imediat.

Vedem efectul imediat asupra copilului nostru de îndată ce cuvintele ne ies din gură.

Iată trei conversații pe care trebuie să le evitați cu orice preț, potrivit specialiștilor de la yourtango.com, și cum puteți repara după ce ați spus ceva greșit.

Citește și Obiceiuri toxice ale părinților care afectează stima de sine a copiilor

„Ce e în neregulă cu tine?”

SURSA FOTO: freepik.com @New Africa

Copiii noștri iau adesea decizii nebunești. De nenumărate ori. Creierul lor este încă în dezvoltare și fac alegeri impulsive fără să se gândească la consecințe.

Ca adulți, stăm uimiți în timp ce privim cum se desfășoară urmările unei astfel de alegeri și, inevitabil, întrebăm: „Ce e în neregulă cu tine?”.

Aceasta este o întrebare dureroasă pentru copii, care îi poate face să se simtă confuzi și răniți.

Adevărul este că nu e nimic în neregulă cu copilul tău. Nimic!

Ei încă se dezvoltă și pur și simplu nu au capacitatea fizică sau intelectuală de a gândi în profunzime alegerile lor.

Odată ce ai rostit aceste cuvinte, nu le poți retrage. Trebuie să te pregătești pentru a-ți cere scuze pentru folosirea unui ton atât de dur cu copilul tău.

Imaginează-ți că ești la locul de muncă și cineva îți spune „ce e în neregulă cu tine?” în urma unei decizii pe care ai luat-o. Ai vrea să primești scuze, nu-i așa? Copiii noștri nu merită nimic mai puțin, așa că cereți-vă scuze și reformulați întrebarea.

Vrem să înțelegem de ce fac copiii noștri anumite lucruri. Singura modalitate de a le schimba cu adevărat comportamentul este să discutăm cu ei și să găsim împreună o modalitate mai bună de a face următoarea alegere.

Nu vă fie teamă să vă cereți scuze copiilor voștri! 

„De ce nu poți fi ca...?”

SURSA FOTO: freepik.com @dikushin

Această întrebare poate distruge stima de sine a oricărui copil! Fiecare copil este unic și minunat în felul său. Ei nu vor fi niciodată exact ca un frate, un văr sau un alt copil din clasa lor. Vor fi întotdeauna diferiți și acesta este lucrul minunat despre a fi om. Fiecare dintre noi este incredibil în felul său propriu.

Cum poți repara situația? Cere-ți scuze. Spune-i copilului tău că îți pare rău pentru că te-ai așteptat la ceva diferit de cine sunt ei cu adevărat și că îi prețuiești și îi iubești pentru cine sunt.

Explică-le că nu îți dorești să fie ca fratele sau sora lor și asigură-i că îi iubești exact așa cum sunt, cu toate ideile și abilitățile unice pe care le aduc în familie.

Promite-le că vei aprecia întotdeauna ceea ce oferă ei și că nu te vei aștepta la nimic mai mult decât ceea ce pot da.

„Sunt atât de supărat/ă pe tine încât aș putea...” (completează cu o amenințare parentală)

SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media

Uneori, reacționăm impulsiv cu copiii noștri. Nervii sunt întinși la maximum, creierul nostru este suprasolicitat și tragem concluzii pripite. Aruncăm o pedeapsă sau facem o declarație pe care apoi suntem forțați fie să o susținem, chiar dacă regretăm, fie să dăm înapoi, părând că nu ne susținem deciziile.

În ambele cazuri, nu este o situație avantajoasă pentru nimeni.

Imaginează-ți cuvintele ca pe un bici. Fiecare cuvânt dur este o lovitură împotriva emoțiilor și inimii copiilor.

Când copiii noștri fac alegeri dezamăgitoare, vrem ca ei să înțeleagă impactul acțiunilor lor. Vrem ca ei să realizeze că deciziile au consecințe și aceste consecințe sunt importante.

Nu face amenințări pe care nu ești pregătit să le urmezi cu adevărat. Copiii învață foarte repede să identifice limitele și vor ști când nu ai intenția de a-ți îndeplini amenințarea.

De fiecare dată când nu duci la îndeplinire o amenințare, pierzi autoritatea.

Oprește-te și gândește-te înainte de a rosti o consecință. Dacă spui că îi vei pedepsi timp de o lună, fii pregătit să impui această pedeapsă îndelungată. Dacă rostești o consecință în furie și știi că nu o vei respecta, trebuie să reafirmi imediat decizia la o consecință realistă. Sau spune-i copilului că vei discuta cu celălalt părinte și veți lua împreună o decizie cu privire la disciplină.

Copiii sunt experți în a găsi breșe în autoritatea noastră și vor insista până obțin ce vor dacă știu că presiunea ne va face să cedăm. Învață să acorzi un moment înainte de a decide disciplina și să rămâi ferm pe poziție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel