Obiceiuri toxice ale părinților care afectează stima de sine a copiilor

Data publicării:
Obiceiuri toxice ale părinților care afectează stima de sine a copiilor / FOTO: freepik.com
Obiceiuri toxice ale părinților care afectează stima de sine a copiilor / FOTO: freepik.com

Stima de sine a unui copil este fundamentală pentru dezvoltarea sa emoțională și personală. Cu toate acestea, există anumite obiceiuri toxice care le pot afecta negativ stima de sine, făcându-i să se simtă nesiguri, subevaluați și lipsiți de încredere în ei înșiși. 



Copilăria este o etapă cheie în dezvoltarea stimei de sine a oricărui copil, deoarece este momentul în care se construiesc bazele acestuia. Modul în care interacționăm cu ei, cuvintele pe care le spunem și obiceiurile pe care le modelăm au un impact profund asupra modului în care se percep pe ei înșiși și cum se raportează la lumea din jurul lor.

Din păcate, există obiceiuri toxice care, fără să ne dăm seama, pot dăuna stimei de sine a copiilor noștri. Iată câteva dintre acestea:

1) Critica
Atunci când ne criticăm copiii (și nu, nu vorbim de critici constructive), fie pentru comportamentul, acțiunile sau aspectul lor, le transmitem mesajul că nu sunt niciodată suficient de buni. Și putem face acest lucru, adesea în mod subtil și inconștient, atunci când le judecăm sau le etichetăm acțiunile.

Cuvintele au o putere imensă și pot lăsa cicatrici emoționale de durată asupra stimei de sine a unui copil. Așadar, în loc să criticăm, haideți să practicăm lauda și afirmarea. Recunoașteți-le eforturile și realizările, oricât de mici, și ajutați-i să învețe din greșeli în mod constructiv.

2) Compararea lor
Compararea copiilor noștri cu alți copii este un alt obicei toxic care le subminează stima de sine. Fiecare copil este unic, cu propriile sale puncte forte și slăbiciuni. Comparațiile nu fac decât să încurajeze sentimente de inferioritate și o competiție nesănătoasă. În schimb, haideți să sărbătorim individualitatea fiecărui copil și să îi ajutăm să își prețuiască propriile calități.

3) Ignorarea, minimizarea sau invalidarea sentimentelor lor

Atunci când ignorăm sau minimalizăm sentimentele copiilor noștri, îi învățăm să-și reprime emoțiile și să nu-și prețuiască propriile sentimente și le transmitem mesajul că „ceea ce simt nu este corect” și că există „emoții pozitive și negative” (când, în realitate, nu este așa).

Așadar, în schimb, este esențial să le validăm emoțiile și să-i învățăm să le exprime în mod corespunzător, arătându-le că toate emoțiile sunt valide și „bune” și că toate au funcția lor.

4) Impunerea unor așteptări nerealiste

Stabilirea unor așteptări prea mari sau nerealiste pentru copii poate crea un stres și o presiune foarte mare asupra lor, ceea ce are un impact negativ asupra stimei de sine. Este important să se promoveze un mediu de acceptare și de susținere, în care copiii se simt apreciați pentru ceea ce sunt și nu pentru că îndeplinesc așteptări externe. A le permite să facă greșeli și să învețe din ele este fundamental pentru creșterea lor emoțională.

5)  Ignorarea realizărilor și eforturilor lor
Adesea, ne concentrăm pe evidențierea greșelilor sau eșecurilor copiilor, fără a le recunoaște realizările și eforturile. Este important să sărbătorim fiecare mică realizare pe care o fac, indiferent cât de mică, pentru a le crește stima de sine și motivația. Recunoașterea dedicării și a eforturilor lor îi face să se simtă apreciați și îi încurajează să continue să depună eforturi pentru a-și atinge obiectivele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Recomandari si sfaturi





DC Media Group Audience
pixel