A face copiii fericiți NU este misiunea principală a părinților, potrivit unui expert în educație pozitivă: „Funcția esențială a lor este ASTA!”

Data publicării:
A face copiii fericiți NU este misiunea principală a părinților, potrivit unui expert în educație pozitivă: „Funcția esențială a lor este ASTA!” / FOTO: freepik.com @travnikovstudio
A face copiii fericiți NU este misiunea principală a părinților, potrivit unui expert în educație pozitivă: „Funcția esențială a lor este ASTA!” / FOTO: freepik.com @travnikovstudio

Potrivit expertului în educație pozitivă, Daniel Pérez, el consideră că principala misiune a părinților față de copiii lor NU este să-i facă fericiți, așa cum mulți părinți ar crede. În timpul unei discuții recente despre educație pozitivă, Daniel Pérez a subliniat că funcția esențială a părinților este să „pregătească copiii pentru viață”.

În loc să se concentreze exclusiv pe ideea de a face copiii fericiți, Pérez argumentează că părinții ar trebui să se concentreze pe pregătirea copiilor pentru provocările vieții. El a atras atenția asupra faptului că este important ca adulții să nu creeze un mediu în care copiii sunt protejați de toate dificultățile, ci să-i învețe cum să facă față și să se descurce în fața provocărilor.

Acest punct de vedere ar putea schimba perspectiva multor părinți, care adesea își definesc misiunea ca fiind aceea de a-și face copiii fericiți. În schimb, ideea propusă de Pérez pune accentul pe dezvoltarea abilităților și a rezilienței necesare pentru a naviga prin viață.

Citește și 5 afirmații pentru a spori inteligența emoțională a copilului tău, potrivit TEMS: „Așa le asigurăm și succesul profesional!”

Exemplul plictiselii și al ecranelor

Daniel Pérez a adus în atenție o reflecție intrigantă legată de plictiseală și utilizarea excesivă a ecranelor în viața copiilor. El a subliniat că, în ciuda eforturilor noastre de a evita plictiseala la copii, acest lucru poate fi, paradoxal, un dezavantaj pentru ei.

Un exemplu elocvent adus de Pérez a fost legat de utilizarea ecranelor digitale în timpul meselor într-un restaurant cu copii. „Când le oferim copiilor ecrane pentru a-i ține ocupați și liniștiți, îi anesteziem pentru a evita orice deranj”, a remarcat specialistul în educație pozitivă. El a avertizat că această practică poate duce la pierderea conexiunii cu lumea din jur și împiedicarea dezvoltării altor abilități esențiale pentru viața lor.

Pérez a evidențiat modul în care ecranele pot afecta creierul copiilor. El a explicat că aceste dispozitive stimulează sistemul de recompense în creier, eliberând dopamină și captând atenția copiilor într-un mod continuu. Acest lucru, conform expertului, poate duce la starea de automatism și la preluarea controlului de către amigdalele creierului, afectând instinctul de supraviețuire al copiilor.

Reflecția lui Daniel Pérez aduce în prim-plan impactul profund al tehnologiei asupra copiilor și subliniază necesitatea unei abordări mai conștiente în ceea ce privește utilizarea ecranelor în educația și dezvoltarea lor.Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Comportamente si Emotii

DC Media Group Audience