Adulții trebuie să „învețe” să nu le ceară copiilor săruturi, potrivit unui psiholog de copii

Data publicării:
Adulții trebuie să „învețe” să nu le ceară copiilor săruturi, potrivit unui psiholog de copii / FOTO: freepik.com @EyeEm
Adulții trebuie să „învețe” să nu le ceară copiilor săruturi, potrivit unui psiholog de copii / FOTO: freepik.com @EyeEm

Sunt mulți adulți care insistă să ceară copiilor semne de afecțiune.



Ar fi extrem de șocant dacă cineva ne-ar cere să sărutăm o persoană, totuși, această practică s-a perpetuat întotdeauna cu copiii. Este momentul să învățăm să renunțăm la acest obicei, să nu cerem copiilor săruturi, așa cum subliniază Carmen Esteban, psiholog sanitar specializat în etapa perinatală, potrivit serpadres.es.

„A oferi sărutări și îmbrățișări nu ar trebui să fie considerată o abilitate socială, ci ceva ce facem din iubire și nu din obligație”, explică Carmen Esteban, psiholog specializat în etapele perinatale, copilărie și adolescență. Recent, a lansat o poveste intitulată „Cu sentiment. Corpul este atins doar cu voie”, în care oferă un ghid pentru educatori și familii pentru a adopta o abordare bazată pe respect și conștientizare în educația copiilor.

A fi politicos nu înseamnă să dai săruturi

Gesturile de afecțiune precum săruturile și îmbrățișările nu reprezintă simple abilități sociale; ele sunt manifestări ale încrederii, dragostei și afecțiunii, și nu întotdeauna ne simțim confortabil sau dorim să le facem cu toți oamenii, indiferent de vârstă.

Pentru Carmen Esteban, educația și contactul fizic nu trebuie să fie legate neapărat. Este important să învățăm copiii să spună „bună ziua” când ajung într-un loc sau când cineva intră în locul în care ei se află, și să-și ia rămas-bun când pleacă, însă acest lucru nu trebuie să implice neapărat un contact fizic.

„Trebuie să învățăm să ne ascultăm sentimentele și gândurile pentru a acționa în consecință”, subliniază Carmen Esteban.

De aceea, este important să îi învățăm pe copii să-și recunoască și să-și respecte sentimentele și gândurile, chiar și atunci când acestea sunt negative în legătură cu o anumită situație sau persoană, deoarece „acele emoții negative nu sunt rele, ci mai degrabă îi avertizează și îi protejează împotriva anumitor pericole”, mai spune psihologul.

Niciodată să nu recurgem la șantajul emoțional

SURSA FOTO: freepik.com @nensuria

Acesta este o admonestare puternică pe care o transmite Carmen Esteban. Unul dintre motivele principale pentru care oamenii se simt nefericiți sau neliniștiți cu ei înșiși este lipsa unei armonii între ceea ce gândim, ceea ce simțim și modul în care acționăm.

De multe ori, fără să ne dăm seama, putem recurge la șantaj emoțional asupra unui copil, solicitându-i să ofere informații sau să acționeze într-un anumit fel, sub amenințarea că, dacă nu o fac, ne vom simți rău sau nevăzuți.

Este esențial să înțelegem că atunci când folosim acest tip de tactică, îi cerem copilului să ignore sau să suprime propriile emoții și să acționeze conform dorințelor noastre. Acest lucru poate avea consecințe negative profunde asupra respectului de sine al copilului, deoarece învață că ceea ce vor sau așteaptă ceilalți de la el este mai important decât nevoile și sentimentele lui proprii.

Învață să spui „NU!”

Este important să înveți să spui „NU”, subliniază Carmen Esteban atât în postările sale de pe rețelele de socializare, cât și în cea mai recentă carte pe care a publicat-o.

Potrivit ei, „asertivitatea este o abilitate socială esențială, care constă în a ști să spui nu, respectând totuși persoana cu care interacționezi”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





DC Media Group Audience
pixel