Psihoterapeutul și psihologul Ana Maria Zamfir trage un semnal de alarmă în emisiunea Părinți Prezenți: „S-ar putea să ajungem iar în peșteră”.
În cadrul Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro, psihologul și psihoterapeutul Ana Maria Zamfir a vorbit despre un concept care ar trebui să ne dea fiori: demența digitală.
„Dr. Manfred Spitzer a demonstrat demența digitală prin RMN-uri. A studiat-o, a avut el o ipoteză și chiar a demonstrat-o pe bază de RMN. Studii foarte concrete, care au o valoare foarte clară de probare. Sigur, și experiențial a observat treaba asta”, a explicat Ana-Maria Zamfir.
Ceea ce se întâmplă în mințile noastre și, mai grav, în mințile copiilor noștri, e similar cu un mușchi care nu mai e folosit: se atrofiază. Doar că, de data aceasta, mușchiul este creierul.
„Demența digitală presupune că o lipsă de activitate de efort mental duce la o atrofiere a creierului. Adică, efectiv, ca și în cazul demenței, dar este mult mai complex. Sigur, și la demență nu se pierde doar memoria”, mai spune experta.
SURSA FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro
„Dacă ar fi să accesăm pe generația noastră să vedem cam cât mai reușim noi să ne amintim, cât de specific. Am observat treaba asta și la mine și la cei din jur. Am niște blocaje pur și simplu. Și ceilalți se plâng de același lucru. Dar nu vorbim foarte des despre asta”, spune Ana-Maria Zamfir.
Nu, nu e vorba doar despre memorie. E vorba despre întregul sistem cognitiv care se deteriorează lent, dar sigur, pe fondul unei lipse de provocări mentale reale. Nu mai e nevoie să ne amintim, să calculăm, să căutăm sensuri sau conexiuni. Totul e la un click distanță. Iar asta vine cu un preț.
„În alte generații, oamenii nu aveau încotro și făceau chestia asta și presupunea o activare a creierului”, explică psihoterapeuta. „Asta nu înseamnă că erau mai deștepți ca noi. Dar aveau abilitățile astea formate. După care au venit generații care s-au dezvoltat foarte mult, au venit generații mai educate, mai informate. Era mult analfabetism înainte, apoi nu a mai fost.
Și mi-e teamă că s-ar putea să vină o treabă ca și decompensare la un moment dat pe factorii ăștia. Adică, analfabetism înainte, dar oamenii totuși se descurcau, știau să pună o roșie, știau cum se supraviețuiește. După care a venit o generație mult mai antrenată, mai educată, cu multe performanțe, adică IQ-ul acela care era în limite normale a trebuit reconsiderat că oamenii erau mult peste ceea ce se știa, pe studiile vechi”.
SURSA FOTO: freepik.com @pvproductions
Fenomenul brainrot, acea amorțire a creierului prin expunere constantă la conținut superficial, devine tot mai vizibil.
„Acum, cu treaba asta cu Brainrot, adică să stai să te uiți la aceeași treabă care nu-ți aduce absolut niciun aport, niciun beneficiu...
Dr. Manfred Spitzer vorbește în cartea sa inclusiv despre temerea lui că am putea să ne întoarcem la peșteră. Adică, e și asta o ipoteză, de ce nu?” mai explică experta.
Sună dur, dar este poate cea mai sinceră frază rostită într-o emisiune despre parenting în ultimii ani:
„Suntem plini de tehnologie, multe se întâmplă, probabil vor fi niște decompensări în generațiile viitoare. Nu știu peste cât timp, sper să nu vină prea curând.
Impresia mea ar fi că aș cam fi de acord cu teoria aceasta a domnul doctor. Și eu am aceeași temere. Că la un moment dat, din externalizare, din lipsa asta de dezvoltare a creierului, de întreținere a lui cu efort, să se mențină rețelele alea pentru că altfel se șterg și în momentul în care se șterg ajungem să fim, mi-e teamă să zic, dar ușor îndobitociți, dar părem deștepți pentru că avem acces la tot felul de chestii. Tot confortul ăsta, până la urmă, poate fi extrem de dăunător.
Poate fi și bun, că până la urmă tehnologia poate să aducă foarte multe informații dacă o folosești corect, dar se pare că o folosim doar ca pierdere de timp.
Lumea medicinei arată că demența apare din ce în ce mai devreme”, a conchis Ana-Maria Zamfir.
Această afirmație ar trebui să ne înghețe sângele. Să ne trezească. Să ne facă să ridicăm privirea din ecrane și să ne uităm în ochii copiilor noștri. Ce facem pentru a le păstra mintea vie? Le dăm un ecran să tacă sau le oferim ocazia să gândească, să creeze, să-și folosească memoria, imaginația, gândirea critică?
URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI - EPISODUL CU ANA-MARIA ZAMFIR, PSIHOLOG ȘI PSIHOTERAPEUT - INTEGRAL:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.