Alimente și sufocare: Măsuri pentru a minimiza riscurile

Data publicării:
Fotografie de la Vlada Karpovich/ Pexels
Fotografie de la Vlada Karpovich/ Pexels

Se poate întâmpla ca alimentele, în loc să fie înghițite, să fie aspirate în căile respiratorii sau să le blocheze complet. Ce putem face pentru a reduce acest risc? Iată câteva reguli simple de urmat.



Sufocarea este una dintre principalele cauze de deces la copii, iar perioada cea mai critică este de la 0 la 4 ani. Una dintre principalele cauze ale sufocării este mâncarea: oasele de pui și oasele de pește (32% din cazuri), alunele (22%) și semințele (16%) sunt alimentele care provoacă cel mai adesea accidente.

Severitatea simptomelor este legată de forma, consistența și mărimea alimentului ingerat. Pe scurt, trebuie să știi care alimente necesită o atenție mai mare și cum să le prepari pentru a minimiza riscul de sufocare.

Lucruri de știut

Incidența mare a episoadelor de sufocare se datorează faptului că copilul are căi respiratorii de diametru mic, slabă coordonare între mestecat și înghițit alimente solide, dentiție incompletă (molarii, necesari pentru a reduce hrana într-un bolus neted, cresc în jur de 30 de luni), o frecvență respiratorie ridicată și tinde să desfășoare mai multe activități în același timp (de exemplu, să mănânci în timp ce alergi, să te joci, să vorbești, să te uiți la televizor sau la o tabletă).

Citește și: 7 alimente pe care NU ar trebui să i le dai copilului înainte să împlinească 1 an

Alimentele mici (nuci și semințe) și cele prea mari (bucăți de fructe și legume crude) sunt periculoase deoarece primele riscă să ajungă în căile respiratorii înainte ca copilul să le muște, în timp ce cele din urmă sunt greu de gestionat la mestecat.

Alimentele cu forme rotunde (cireșe și struguri) sau cele cu forme cilindrice (morcovi) sunt cele cu cel mai mare risc de a fi aspirate și, în cele mai grave situații, pot bloca complet trecerea aerului. Periculoase sunt și alimentele cu consistența tare (morcovi), cele lipicioase (untul de arahide), cele fibroase (țelina) și cele compresibile (marshmallows).

Mănâncă totul, da, dar ai grijă

Cu siguranță nu vrem să transmitem mesajul că copiii nu ar trebui să mănânce cireșe, struguri sau morcovi, dar aceste alimente ar trebui să fie oferite într-un mod care să minimizeze riscul de sufocare. 

Va fi suficient să respectați reguli simple în prepararea lor, pentru a modifica forma (tăiați alimentele cilindrice în fâșii sau rotunde în sferturi), consistența (eliminați coastele și filamentele sau gătiți alimentele până devin moi) și dimensiunile (tăiate în bucăți mici sau tocați/răzuit). 

Citește și: Alimente interzise pentru copii, în funcție de vârsta lor: Lista cu restricțiile de care părinții ar trebui să țină cont și motivele pe care le oferă experții

În sfârșit, o regulă care le rezumă și pe ceilalte: atunci când este posibil, este mai bine să luăm masa toți împreună, pentru că, pe lângă faptul că este un moment de întâlnire pentru întreaga familie, reprezintă, pentru cei mici, ocazia de a observa (și învața) să mănânca corect.

Regulile principale

Există câteva reguli simple de conduită care, dacă sunt respectate cu atenție, reduc riscul de sufocare:

Copilul trebuie să mănânce la masă, stând cu spatele drept, și nu trebuie să mănânce dacă se joacă, este distras de televizor sau jocuri video, aleargă sau este în mașină.

Acasă sau într-un restaurant, în timpul mesei trebuie să creați un mediu relaxat și calm și să nu oferiți mâncare copilului în timp ce plânge sau râde.

Copilul nu trebuie lăsat singur în timp ce mănâncă și trebuie încurajat să mănânce încet, să ia mici mușcături și să mestece bine înainte de a înghiți.

Vezi și: NU dați acest dulce copiilor! Paramedic: „Ascunde pericole serioase pe care mulți părinți nu le cunosc!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: alimente copii sufocare




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel