7 alimente pe care NU ar trebui să i le dai copilului înainte să împlinească 1 an

Data publicării:
7 alimente pe care NU ar trebui să i le dai copilului înainte să împlinească 1 an. FOTO: freepik.com @geetaroy
7 alimente pe care NU ar trebui să i le dai copilului înainte să împlinească 1 an. FOTO: freepik.com @geetaroy

Primul an de viață al unui copil este esențial pentru dezvoltarea sa sănătoasă și pentru formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase pe termen lung. 



Alimentația complementară aduce cu sine o serie de provocări și decizii importante pentru părinți. Este important să cunoaștem alimentele care pot fi introduse treptat în dieta bebelușilor, dar la fel de important este să știm care sunt produsele care ar trebui evitate sau chiar considerate „interzise” în primul an de viață.

Printre acestea, nutriționiștii le enumeră pe cele principale.

Citește și STUDIU: Sănătatea mintală, influențată de ceea ce le dăm copiilor noștri de mâncare

Zahăr și alimente dulci

Deși zahărul este necesar pentru organism, alimentele ultraprocesate cu exces de zahăr pot duce la preferințe pentru dulciuri în viitor, asociate cu riscuri de obezitate și alte afecțiuni cronice.

Este indicat să evităm obișnuirea bebelușului cu alimente prea dulci.

Legumele cu frunze verzi, închise la culoare

Legumele precum spanacul, datorită conținutului de nitriți, ar trebui evitate în primul an de viață al copilului, deoarece pot cauza o afecțiune numită methemoglobinemie, care afectează transportul oxigenului în sânge.

Mierea

Acest produs nu ar trebui oferit copiilor sub 3 ani, chiar și în forma industrială. Mierea poate conține spori ai bacteriei Clostridium Botulinum, care pot cauza botulism în sistemul digestiv imatur al bebelușului.

Vezi și Alimente interzise pentru copii, în funcție de vârsta lor: Lista cu restricțiile de care părinții ar trebui să țină cont și motivele pe care le oferă experții

Laptele de vacă

În primul an de viață, laptele matern sau formula specializată sunt esențiale. Laptele de vacă nu este recomandat din cauza dificultății de digestie și lipsei necesității de proteine din acesta. Derivatele precum iaurtul sau brânza pot fi introduse în cantități mici în jurul vârstei de 8-10 luni.

Sarea

Rinichii bebelușilor nu sunt pregătiți să proceseze cantități semnificative de sare. Alimentele trebuie preparate fără adăugarea de sare, pentru a evita suprasolicitarea rinichilor lor în curs de dezvoltare.

Pește albstru și crustacee

Unele tipuri de pești precum peștele-spadă, rechinul, tonul roșu și știuca conțin niveluri ridicate de mercur, ceea ce poate afecta sistemul nervos în dezvoltare al copiilor.

Crustaceele pot conține cadmiu și pot prezenta riscul de sufocare din cauza texturii lor.

Citește și Cele mai neinspirate alimente pentru micul dejun al copiilor, potrivit nutriționiștilor. O listă cu cele mai rele, dar și cu cele mai bune

Nucile

Până la vârsta de 5-6 ani, nucile întregi reprezintă un risc major de sufocare. Este mai sigur să le oferiți sub formă de pastă sau să le zdrobiți.

În concluzie, alegerea alimentelor potrivite pentru bebeluși în primul an de viață joacă un rol important în dezvoltarea lor sănătoasă. Evitarea alimentelor interzise și introducerea treptată a alimentelor adecvate contribuie la formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și la prevenirea unor posibile riscuri de sănătate pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Alimentatie si nutritie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel