Alunițele cu păr la copii: Regula AMCDE. Iată ce trebuie să știi despre aceste tumori melanocitare

Data publicării:
Fotografie de la Tatiana Syrikova/ Pexels
Fotografie de la Tatiana Syrikova/ Pexels

Cunoașterea caracteristicilor distinctive ale alunițelor este importantă pentru a le recunoaște pe cele atipice. Iată câteva informații suplimentare.



Alunițele cu păr la copii reprezintă tumori melanocitare benigne ale suprafeței pielii. Acestea tind să rămână stabile în ceea ce privește comportamentul și dimensiunea lor sau să dispară în timpul vieții. Aspectul lor poate varia între copii. Aceasta deoarece depinde de momentul apariției aluniței, de diferențierea celulei de origine și de mutațiile dobândite pe care le poate avea.

Alunițele cu păr la copii pot deveni maligne?

Primele două decenii de viață se caracterizează prin apariția și dezvoltarea alunițelor. Prin urmare, este un pas foarte important să verificați alunițele. Majoritatea alunițelor dispar sau rămân stabile în timpul vieții și mai puțin de 5% pot suferi modificări care sunt detectate la examenele dermoscopice.

Alunițele cu păr pot fi îndepărtate?

Îndepărtarea părului de pe alunițe nu crește șansele ca o leziune pigmentată să devină malignă. Pe de altă parte, atingerea sau zgârierea constantă a aluniței nu o va transforma într-o leziune malignă. Cu toate acestea, nu este recomandat să faceți acest lucru, deoarece există un risc crescut de a dezvolta o infecție bacteriană secundară.

Controlul dermatologic la copii

Se recomandă a efectua un control anual cu medicul dermatolog pentru a evalua și analiza alunițele la copii. De asemenea, vor fi luate în considerare orice modificări aduse acestora față de consultările anterioare. Pe de altă parte, regularitatea consultațiilor depinde, în mare măsură, de istoricul familial, tipul de piele și numărul de alunițe pe care copilul le are.

De asemenea, mâncărimea nu este de obicei un semn de malignitate a alunițelor păroase la copii. Cel mai frecvent este faptul că pielea este uscată și necesită o hidratare adecvată.

2. Fotografie... (pexels-pavel-danilyuk-5998448_44723400.jpg)

Foto: Pavel Danilyuk/ Pexels

Tratamentul alunițelor

În general, majoritatea alunițelor, cu sau fără păr, nu necesită niciun tip de management terapeutic. Cu toate acestea, cele care afectează aspectul cosmetic, sunt situate într-o regiune a corpului cu prea multă frecare, ar trebui îndepărtate. 

Regula AMCDE

Autoexamenele regulate ale pielii reduc profunzimea carcinoamelor în momentul diagnosticării. În plus, facilitează un risc mai mic de leziuni maligne ale pielii atunci când sunt combinate cu vizite regulate la dermatolog.

Regula AMCDE acoperă caracteristicile clinice ale acestor afecțiuni:

A – Asimetrie: Fiecare jumătate a aluniței ar trebui să fie similară.

M – Margini: Acestea trebuie să fie netede și clar definite și să nu fie încețoșate sau festonate.

C – Culoare:  unul dintre cele mai frecvente motive pentru consultarea alunițelor este culoarea lor anormală.

D – Diametru:  Verificați dimensiunea leziunilor cutanate pigmentate, în special cele care măsoară mai mult de 6 milimetri sau sunt în creștere.

E – Evoluție:  creșterea în formă de cupolă sau exagerată poate fi un avertisment de malignitate.

Trebuie avut în vedere faptul că alunițele la copii sunt mai active decât cele la adulți. Prin urmare, prezența oricăreia dintre aceste modificări nu înseamnă neapărat un anumit grad de malignitate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel