”Am 16 ani și vreau permis de conducere”: Iată ce trebuie să faci

Data publicării:
Fotografie de la JESHOOTS/ Pexels
Fotografie de la JESHOOTS/ Pexels

Tinerii români pot avea permis la vârsta de 16 ani.Putem spune că obținerea permisului e un pas important în viața oricărui adolescent, o primă fereastră către autonomia pe care o vor avea ca adulți. 

În România, obținerea permisului de conducere la vârsta de 16 ani este posibilă doar pentru anumite categorii de vehicule, în special pentru mopede și scutere cu o capacitate cilindrică de până la 50 cmc și o viteză maximă de 45 km/h. 

Tinerii din România pot avea permis la 16 ani pentru anumite tipuri de autovehicule: mopede (categoria AM), motociclete ușoare (categoria A1 / permis scuter 16 ani) sau cvadricicluri (categoria B1 – permis auto la 16 ani).

Vârsta minimă de la care se poate începe școala pentru categoria B1 este de 15 ani și 9 luni iar când se împlinește vârsta de 16 ani se poate susține examenul la Poliție.

Școala de șoferi la 16 ani este la fel de „riguroasă” precum cea pentru restul categoriilor de permis auto. Cursanții trebuie să urmeze atât ore de legislație, cât și ore de conducere în trafic și în poligon. 

Mai exact, vor avea nevoie de cel puțin 4 săptămâni de pregătire, perioadă în care vor efectua 24 de ore de teorie și 20 de ore de practică. Pentru înscrierea la școală, este nevoie de carte de identitate în original și copie, avize psihologice și medicale, certificat de cazier judiciar, dar și de acordul părinților.  

Condiții de înscriere școala de șoferi 16 ani

- Orice cursant trebuie să fie apt din punct de vedere psihologic și medical

- Cursantul trebuie să nu fi fost condamnat pentru infracțiunile prevăzute la Art.24 din O.U.G. 195/2002

- Buletin de identitate / carte de identitate

Pentru categoria B1, prețurile la școli de șoferi sunt în jur de 2.000 de lei și includ pregătirea teoretică (legislație) și pregătire practică. De regulă, cursanții beneficiază de două ore de conducere în poligon. În funcție de școala de șoferi, vehiculul pentru ziua examenului va fi gratuit sau contra cost.

Acte dosar  pentru școala de șoferi 16 ani

- cerere tip gratuită de la sediul școlii

- aviz psihologic valabil 6 luni

- certificat de cazier judiciar cu mențiunea „examen auto” valabil 6 luni (se poate obține de la orice secție de poliție cu birou de cazier judiciar, pe loc și fără costuri)

- copie după buletin de identitate / Carte de Identitate

- fișă de școlarizare realizată la sediul școlii

- taxă permis ( se achită la Poșta Română, BCR, ghișeu online)

- fișă medicală auto valabilă 1 an

Examenul auto pentru obținerea permisului de conducere constă în rezolvarea unui chestionar cu 26 de întrebări, în 30 de minute.

Examinații trebuie să răspundă corect la minim 22 întrebări. După aceea urmează proba practică corespunzătoare categoriei de permis solicitate, împreună cu un examinator din partea DRPCIV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Social

DC Media Group Audience
pixel