„Am crescut doi CEO de succes și un medic. Dacă faci aceste 7 lucruri, te descurci mai bine decât majoritatea”, susține o renumită educatoare

Data actualizării: | Data publicării:
„Am crescut doi CEO de succes și un medic. Dacă faci aceste 7 lucruri, te descurci mai bine decât majoritatea”, susține o renumită educatoare / FOTO: freepik.com @standret
„Am crescut doi CEO de succes și un medic. Dacă faci aceste 7 lucruri, te descurci mai bine decât majoritatea”, susține o renumită educatoare / FOTO: freepik.com @standret

Pentru mulți părinți, cheia pentru a crește copii echilibrați și reușiți stă în înțelegerea profundă că ei sunt cele mai importante modele pentru micuții lor. 



De la primele lor zile de viață, copiii își observă cu atenție părinții și îi imită, astfel încât fiecare gest, fiecare cuvânt și fiecare acțiune contează în mod semnificativ în modelarea comportamentului lor viitor.

Jurnalist american, educator și vicepreședinte al consiliului consultativ Creative Commons, Esther Wojcicki crede că această abordare atentă de a fi un model a fost cheia succesului în creșterea fiicelor sale: Susan, care a devenit CEO-ul YouTube, Janet, care și-a urmat pasiunea și a devenit medic, și Anne, care a făcut istorie ca și co-fondatoare și CEO a 23andMe, scrie cnbc.com.

Pe baza experienței sale de mamă și educatoare, „dacă modelezi deja aceste șapte comportamente, te descurci mai bine decât majoritatea”.

În general, ești punctual

SURSA FOTO: freepik.com @user20119892

Punctualitatea rămâne un pilon al respectului și considerației față de ceilalți. O simplă virtute, dar cu un impact semnificativ asupra relațiilor noastre sociale, punctualitatea reflectă disponibilitatea noastră de a ne pune în locul celorlalți și de a valoriza timpul lor.

O regulă de aur este să fii la timp sau să comunici în avans dacă întâmpini dificultăți în a respecta programul stabilit. Acest simplu gest de respect și atenție față de ceilalți poate face o diferență enormă în percepția noastră și în felul în care suntem percepuți de cei din jur.

„Această lecție de viață o transmit cu încredere atât elevilor mei, cât și copiilor și nepoților mei. Punctualitatea este unul dintre pilonii fundamentali pe care îi încurajez să îi adopte, conștienți fiind de importanța sa în toate aspectele vieții”, susține Wojcicki.

Ai o relație sănătoasă cu tehnologia

SURSA FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

În era digitală în care trăim, relația noastră cu tehnologia joacă un rol important în bunăstarea noastră mentală și în modul în care ne influențăm copiii. Cu toate acestea, este important să fim conștienți de impactul pe care îl are utilizarea excesivă a dispozitivelor asupra noastră și asupra celor dragi.

Un studiu recent a dezvăluit că americanii își consultă telefoanele în medie de 144 de ori pe zi, generând ceea ce expertul în tehnologie Linda Stone numește „atenție parțială continuă”. Această prezență constantă în lumea digitală poate avea consecințe negative asupra concentrării noastre și asupra sănătății mentale în general.

Mai mult decât atât, modelarea acestui comportament poate afecta și copiii, care au nevoie de timp și atenție din partea părinților lor. Un studiu din 2022 a arătat că copiii mici ale căror mame petreceau mai mult timp pe telefon aveau dificultăți mai mari în gestionarea stresului emoțional.

Ai o relație sănătoasă cu mâncarea

SURSA FOTO: freepik.com @user17581499

Obiceiurile noastre alimentare nu sunt doar un aspect al vieții noastre cotidiene, ci și o modalitate de a ne modela comportamentul pentru cei mai mici. Având grijă de sănătatea noastră și promovând alegerile alimentare sănătoase, le oferim copiilor noștri un exemplu de urmat și le încurajăm să adopte obiceiuri sănătoase pe termen lung.

„În familia mea, am pus întotdeauna accent pe educarea nepoților mei în ceea ce privește alimentația sănătoasă. De la o vârstă fragedă, aceștia au învățat să citească etichetele alimentelor și să evite alimentele procesate și nesănătoase. În plus, la cursurile mele, elevii știu că nu tolerez băuturile carbogazoase. Este o regulă fără excepții! Sănătatea lor este o prioritate pentru mine, deoarece îmi pasă de ei ca ființe umane și îmi doresc să le ofer un start sănătos în viață”, a mai spus Esther Wojcicki.

Dai prioritate familiei

SURSA FOTO: freepik.com @dalaybetancort

În ciuda provocărilor și schimbărilor din viața modernă, prioritizarea familiei rămâne un fundament esențial pentru o viață echilibrată și fericită. Chiar și în situațiile de divorț sau de separare, părinții au ocazia de a modela colaborarea și cooperarea, demonstrând copiilor lor că legăturile familiale rămân puternice și valoroase.

Parte din această prioritate a familiei implică împărtășirea experiențelor, atât cele pozitive, cât și cele negative. Aceasta le oferă copiilor o înțelegere mai profundă a modului în care se gestionează provocările vieții și le oferă instrumentele necesare pentru a face față oricăror situații.

Una dintre cele mai eficiente modalități de a sublinia importanța familiei este prin petrecerea timpului împreună și crearea de amintiri pline de bucurie. Fie că este vorba de jocuri de societate amuzante, plimbări în parc sau sărituri pe o trambulină, fiecare moment petrecut împreună întărește legăturile dintre membrii familiei și creează un sentiment de sprijin și unitate.

Nu vă mințiți copiii

SURSA FOTO: freepik.com @galitskaya

Este adevărat că, în unele situații, părinții pot fi tentați să recurgă la minciuni mici pentru a gestiona anumite situații sau pentru a evita conflictele. Cu toate acestea, este esențial să recunoaștem că minciunile, indiferent cât de mici, pot avea consecințe negative asupra încrederii și relației cu copiii noștri.

În primul rând, este important să înțelegem că toate tipurile de minciuni, indiferent de cât de nevinovate par, pot eroda încrederea și pot submina relația cu copiii noștri. Minciunile despre probleme semnificative pot crea o breșă în încrederea pe care copiii o au în noi, ceea ce poate afecta în mod negativ relațiile lor viitoare.

De exemplu, spunerea unor minciuni despre participarea altor copii la un eveniment sau activitate poate fi extrem de dăunătoare atunci când copilul descoperă adevărul și realizează că a fost înșelat. Încrederea este temelia oricărei relații sănătoase, iar ruptura în această încredere poate fi dificilă de reparat.

Nu vă pierdeți cumpătul

SURSA FOTO: freepik.com @dikushin

Este adevărat că toți putem ajunge la un moment dat să ne pierdem cumpătul și să țipăm. Cu toate acestea, este esențial să ne amintim că modul în care gestionăm aceste situații poate avea un impact profund asupra copiilor noștri și asupra modului lor de a percepe și de a gestiona propriile emoții.

Atunci când ne manifestăm furia sau frustrarea în mod agresiv, putem transmite un mesaj greșit copiilor noștri, sugerând că țipatul și comportamentul agresiv sunt modalități acceptabile de comunicare. Este important să fim conștienți de felul în care ne exprimăm emoțiile și să ne asigurăm că îi învățăm pe copiii noștri să găsească modalități constructive de a gestiona conflictele și emoțiile puternice.

Deși este important să fim sinceri cu emoțiile noastre, trebuie să ne amintim că furia și agresivitatea nu îmbunătățesc lucrurile. Este o alegere să ne controlăm reacțiile și să căutăm soluții constructive în situațiile tensionate. Prin exemplul nostru, putem să îi învățăm pe copiii noștri să își gestioneze emoțiile în mod sănătos și să evite comportamentele distructive pe termen lung.

Ești dispus să recunoști când greșești

SURSA FOTO: freepik.com @YuriArcursPeopleimages

Vorbim adesea despre bunătate și iertare, dar practicarea acestor valori în viața de zi cu zi poate fi un adevărat test pentru fiecare dintre noi.

„În decursul experienței mele de ani de zile în predare, am învățat că recunoașterea și acceptarea greșelilor noastre sunt esențiale pentru propria noastră dezvoltare și pentru modelarea unui comportament pozitiv pentru ceilalți. În ciuda provocărilor și a durerii pe care o poate aduce recunoașterea greșelilor, am descoperit că este mai puțin dureros decât încercarea de a le ascunde sau de a le minimaliza”, susține Esther Wojcicki.

O parte esențială a acestei lecții este practicarea iertării și a oferirii de șanse de îmbunătățire. „În calitate de educator, am învățat să îi iert pe studenții mei indiferent de situație, oferindu-le mereu oportunitatea de a corecta greșelile și de a crește din experiențe. Acest lucru nu înseamnă că nu există consecințe pentru acțiunile lor, dar înseamnă că le ofer posibilitatea de a-și îndrepta cursul și de a învăța din greșeli”, a conchis experta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel