„Am supraprotejat copiii fizic, dar i-am abandonat digital”, susține un expert în parenting. „Părinții trebuie să fie primii care să se reeduce”

Data publicării:
„Am supraprotejat copiii fizic, dar i-am abandonat digital”, susține un expert în parenting. „Părinții trebuie să fie primii care să se reeduce” / FOTO: freepik.com @asphotostudio
„Am supraprotejat copiii fizic, dar i-am abandonat digital”, susține un expert în parenting. „Părinții trebuie să fie primii care să se reeduce” / FOTO: freepik.com @asphotostudio

Elsa Punset, cunoscută pentru contribuțiile sale valoroase în domeniul inteligenței emoționale, aduce în atenția noastră o temă importantă în lumea modernă: relația copiilor cu tehnologia. În ultima sa carte, explorează un aspect extrem de important pentru părinți și pentru societate în ansamblu: modul în care copiii interacționează cu mediul digital și impactul acestuia asupra lor.



Autoarea „Los Atrevidos” ne oferă o perspectivă clară asupra unei probleme contemporane: cum gestionăm emoțiile copiilor noștri în era digitală. Într-o lume în care schimbările și provocările sunt la tot pasul, Elsa Punset subliniază că micuții noștri se confruntă adesea cu dificultăți în a face față tentațiilor ecranelor. Mai mult decât atât, ea ne atrage atenția că, fără să ne dăm seama, adulții au lăsat în urmă copiii lor în ceea ce privește utilizarea tehnologiei, fapt la care acum începem să reacționăm.

Cu experiența și înțelepciunea sa în domeniul inteligenței emoționale, Elsa Punset ne îndeamnă să reflectăm asupra modului în care ne gestionăm viața digitală și a impactului pe care aceasta îl are asupra copiilor noștri. Cartea sa oferă instrumente și perspective valoroase pentru părinți și educatori, ajutându-i să înțeleagă și să își îndrume copiii în navigarea acestui teren complex al tehnologiei moderne.

Citește și Copiii care par că nu se mai satură și mereu vor mai mult. Cătălin Durlă ne spune cum să gestionăm situația: „Întrebați-vă ce vă cer cu adevărat!” / VIDEO

Secolul sănătății mintale

SURSA FOTO: freepik.com @inna-zueva5

În era digitală, ne confruntăm cu o problemă alarmantă: cruzimea manifestată pe rețelele sociale. Elsa Punset își propune să aducă lumină asupra acestei situații și să ne ajute să înțelegem de ce ne comportăm astfel. Explicația pe care o oferă este că, în mediul online, pierdem conexiunea umană directă și capacitatea de a citi reacțiile celorlalți, ceea ce ne face mai puțin empatici și mai predispuși la manifestări de cruzime.

Este important să conștientizăm că ai noștri copii pot fi victime ale acestei cruzimi digitale, fiind expuși la diverse forme de abuz și violență online, precum hărțuirea, provocările virale sau conținutul inadecvat.

Elsa Punset însă subliniază că soluția nu este să interzicem pur și simplu utilizarea telefonului mobil, ci să reglementăm și să învățăm să echilibrăm utilizarea acestuia. Această responsabilitate nu cade doar în sarcina copiilor, ci și a adulților, inclusiv a părinților lor.

„Părinții trebuie să fie primii care să se reeduce în ceea ce privește tehnologia”, afirmă Punset, adăugând că nu cuvintele noastre, ci acțiunile noastre sunt cele care contează cu adevărat. Exemplul pe care îl oferim copiilor noștri în ceea ce privește utilizarea dispozitivelor mobile este esențial în educația lor digitală.

Vezi și Dependența copiilor de ecrane: Cum putem să o prevenim? Cătălin Durlă: „E un aspect important, pe care mulți părinți uită să-l aplice” / VIDEO

Concentrează-te pe pozitiv

SURSA FOTO: freepik.com @gerain0812

În ciuda dependenței excesive pe care tehnologia o poate crea, există și o latură pozitivă a acesteia, conform lui Elsa Punset. Ecranele pot stimula cognitiv și social creierul copiilor noștri, atâta timp cât utilizarea lor este moderată - doar 30 de minute pe zi, un interval pe care mulți copii îl depășesc cu mult.

Pentru a gestiona această utilizare echilibrată a tehnologiei, Punset propune familiilor să creeze spații în timpul zilei în care tehnologia să nu fie prezentă, oferind astfel oportunități pentru relaționare într-un mod diferit.

Cu toate acestea, un aspect important pe care Elsa Punset îl subliniază este necesitatea de a nu abandona copiii în mediul digital. Ea propune să ne concentrăm asupra modalităților de a împărtăși timp pozitiv pe ecrane, prin exerciții și activități care să promoveze interacțiunea și conexiunea familială. Este important să găsim un echilibru între beneficiile și riscurile tehnologiei și să ne asigurăm că utilizarea acesteia aduce în prim-plan experiențe pozitive și învățăminte valoroase pentru copiii noștri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel