Anxietate și depresie: Pot fi luate antidepresive în timpul sarcinii?

Data publicării:
Fotografie de la MART PRODUCTION: PEXELS
Fotografie de la MART PRODUCTION: PEXELS

Antidepresivele în timpul sarcinii: dacă și când pot fi luate, ce să faceți dacă suferiți de anxietate și depresie, ce medicamente puteți lua.



Depresia și stările de anxietate sunt o afecțiune care afectează întreaga populație și cu siguranță nu exclude femeile însărcinate. De aceea este important să vorbim despre antidepresive în timpul sarcinii și să înțelegem ce se poate și ce nu se poate face. 

Narațiunea despre maternitate este adesea înșelătoare: avem tendința de a spune că o femeie, odată ce află că așteaptă un copil, trăiește într-o stare de bucurie aproape de extaz, așa că totul va fi frumos și foarte ușor. 

Nașterea ar trebui să facă pe oricine să se topească de bucurie, făcând fiecare femeie să se îndrăgostească instantaneu de copilul ei.  Din păcate nu este așa mereu și nu este nimic în neregulă, nici în a nu te simți în largul în timpul sarcinii și nici în a nu simți imediat că inima ta explodează de dragoste după ce ai născut copilul. 

Pentru femeile care suferă deja de anxietate sau depresie, sarcina poate înrăutăți lucrurile. Totuși, mintea trebuie îngrijită la fel ca și corpul: de aceea este important să nu vă subestimați starea mai ales în cele nouă luni de sarcină.

2. Fotografie... (depresie_90812700.jpg)

Fotografie de la Engin Akyurt/ Pexels

Antidepresive în timpul sarcinii: da sau nu?

Tocmai pentru că depresia și anxietatea sunt considerate boli care trebuie tratate precum febra, durerea și orice altă afecțiune, este important ca femeia care suferă de ele să nu se îngrijească singură de această problemă.

Cel mai bine este, evident, să discutați despre asta cu psihiatrul dvs., dar nu numai: urmărirea persoanelor cu tulburări depresive sau anxioase în timpul sarcinii ar trebui să fie o acțiune coordonată între ginecolog, teratolog, genetician, neonatolog, pediatru și, într-adevăr, psihiatru. 

ATENȚIE: Tratarea tulburărilor de dispoziție în timpul sarcinii este esențială pentru a evita complicațiile materne și fetale: depresia netratată poate provoca o alimentație proastă, abuz de alcool, idei suicidare și este adesea asociată cu nașterea prematură, greutate mică la naștere și neuro- tulburări de comportament.

Din acest motiv, societatea medicală este din ce în ce mai atentă să sugereze terapia medicamentoasă potrivită pentru pacientele cu tulburări depresive în timpul sarcinii. 

Concluzia: da, este posibil să luați antidepresive în timpul celor nouă luni de sarcină. Care antidepresive când sunteți însărcinată dar NUMAI SUB ATENTA MONITORIZARE A MEDICULUI.

Ce tip de antidepresive pot fi luate în timpul sarcinii

Revenind așadar la detaliile despre ce tip de antidepresive pot fi luate în timpul sarcinii și presupunând întotdeauna că este la latitudinea echipei de medici să vă sugereze terapia potrivită (combinând-o întotdeauna cu terapia de sprijin psihologic), în general s-a convenit că: 

- Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, numiți ISRS, rămân tratamentul de elecție pentru tratarea femeilor însărcinate, în special cei pe bază de Fluoxetină (cum ar fi Prozac), Fluoxamină, Setraline, Citalopram și Esctalopram.

- În schimb, un alt ISRS, paroxetina (cum ar fi Sereupin, Serotax, Eutimil și Daparox) trebuie evitat.

- Bupropionul, cunoscut și sub denumirea de amfebutamonă, pe piață ca Elontril și Welbutrin, ar trebui, de asemenea, evitat.

IMPORTANT: Este esențial să vă informați imediat medicul dacă luați medicamente împotriva tulburărilor de dispoziție.

3. -imagine fara descriere- (pexels-josh-willink-69096_94565400.jpg)

Fotografie de la Josh Willink/Pexels

De ce să se continue tratamentul în timpul sarcinii

Este util să le reamintim viitoarelor mămici că sănătatea lor este la fel de importantă ca și cea a copilului nenăscut: dacă femeia se simte rău, la fel se va întâmpla și cu copilul. 

Din acest motiv, dacă sunteți în tratament pentru depresie, anxietate, atacuri de panică, bipolarism (litiul este tolerat și în timpul sarcinii) nu întrerupeți tratamentul fără să consultați mai întâi toți medicii implicați de teama să nu faceți rău bebelușului. 

Nu există niciun motiv să vă fie rușine de o tulburare depresivă, ci mai degrabă este important să aveți grijă adecvată chiar și în timpul sarcinii, continuând să luați medicamente de comun acord cu specialiștii. 

Sarcina este o stare care poate crește unele tulburări fizice și psihice, motiv pentru care nu trebuie subestimată și nu trebuie să crezi pe nimeni care spune că odată însărcinată totul dispare: s-ar putea să fie așa, dar nu-ți asumi riscuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel