„Apare un fenomen interesant în zilele noastre!” Daniel David, mesaj pentru părinți și profesori: „Creșterea inteligenței s-a cam oprit sau chiar e în regres”

Data publicării:
„Apare un fenomen interesant în zilele noastre!” Daniel David, mesaj pentru părinți și profesori: „Creșterea inteligenței s-a cam oprit sau chiar e în regres” / FOTO: Facebook @Ministerul Educației
„Apare un fenomen interesant în zilele noastre!” Daniel David, mesaj pentru părinți și profesori: „Creșterea inteligenței s-a cam oprit sau chiar e în regres” / FOTO: Facebook @Ministerul Educației

Ministrul Educației trage un semnal de alarmă despre o tendință periculoasă în educația modernă: obsesia pentru „skills” duce la atrofierea gândirii.



Trăim vremuri în care copiii au acces la mai multă informație ca niciodată. Un click pe telefon, un video scurt, o explicație pe TikTok sau un chatbot care răspunde instant și simțim că școala, așa cum o știam, a devenit inutilă. Dar sub această aparentă eficiență se ascunde o problemă mult mai gravă, greu de observat la suprafață: mintea copiilor nu mai este antrenată să gândească.

Ministrul Educației, Daniel David, a făcut o declarație care merită toată atenția părinților, profesorilor și factorilor decidenți. Un semnal de alarmă despre un fenomen global care se instalează și la noi: regresul inteligenței în societăți care pun accent exclusiv pe abilități și uită valoarea conceptelor, a teoriilor, a gândirii abstracte.

Ministrul Daniel David: „Apare un fenomen interesant în zilele noastre”

„Apare un fenomen interesant în zilele noastre. În multe țări vestice creșterea (n.r. - inteligenței) s-a cam oprit”, susține Daniel David.

Ministrul observă că momentul în care această stagnare (și chiar regres) a început corespunde cu o schimbare majoră de paradigmă în educație:

„Ba mai mult, în unele țări vestice, în țări nordice, apare chiar un regres. Și dacă ne uităm la când se întâmplă acest fenomen, de obicei se întâmplă de când ne-am reîntors în discursul public la ideea de «skills». No theory, but skills. Nimeni nu mai vrea să învețe concepte, teorii”

Sistemele educaționale au început să pună accent pe ceea ce e imediat aplicabil: să știi să folosești un software, să vorbești fluent engleză, să-ți prezinți ideile clar. Toate sunt competențe utile, dar insuficiente dacă în spate nu există o gândire solidă, antrenată.

Generația care a uitat să învețe să gândească

„Țineți minte, unii din generația mea, făceam fișe de lectură. Acum, tânăra generație spune «de ce să fac eu fișe de lectură că la un click de telefon știu unde-i pe internet, cunoașterea e accesibilă, distribuită». Ceea ce e drept. Și-ar fi absurd să se apuce să facă fișe de lectură”, explică Daniel David.

Dar dincolo de eficiența aparentă a accesului rapid la informație, apare un pericol tăcut: superficialitatea. Fără efortul de a construi gândirea, de a înțelege ideile, mintea rămâne slab antrenată.

Daniel David: „A învăța cunoștințe declarative, care nu-ți folosesc imediat, te ajută să nu fii prost”

Declarația, dură dar adevărată, a ministrului Daniel David vine ca o pledoarie pentru reabilitarea gândirii abstracte, teoretice, a învățării de dragul minții, nu doar de dragul performanței imediate.

„Problema e că nu trebuie să uite că trebuie să-și antreneze mintea! A învăța cunoștințe declarative, care nu-ți folosesc imediat, te ajută să nu fii prost”, susține Daniel David. 

„Mintea umană nu trebuie dusă numai în zona în care simți plăcere sau ceva care îți folosește”, mai spune ministrul. 

Fără o gândire solidă, fără capacitatea de a înțelege mecanismele lumii, generațiile viitoare riscă să devină dependente de surse externe pentru orice întrebare. Fără exercițiul intelectual, chiar și „competențele” dobândite pot deveni fragile în fața unor probleme reale, complexe.

Ministrul Educației nu critică noile generații. Dimpotrivă. Trage un semnal de alarmă: fără teorie, fără cunoștințe abstracte, fără efort intelectual, nu vom mai avea oameni cu minți puternice, ci doar executanți eficienți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel