Ascunderea situațiilor dificile de copii: De ce este mai bine să nu o faci?

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/Pexels

Din păcate, viața nu este întotdeauna ușoară sau corectă. Toți indivizii și familiile, la un moment dat, pot trece prin faze dificile care sunt greu de gestionat chiar și de adulți. Așadar, în încercarea de a păstra inocența și liniștea celor mici, s-ar putea să fim tentați să-i ținem deoparte și să nu împărtășim ceea ce se întâmplă. Sunt diverse experiențe care ne pot pune în fața acestei dileme. De exemplu, o boală gravă, un deces în familie, o concediere, un divorț sau o separare. Pe scurt, situații adverse care pot provoca durere și îngrijorare, dar care afectează inevitabil copiii ca parte a unității familiale.

Cum le putem gestiona fără să le ascundem ceea ce se întâmplă, dar fără să le provocăm un rău inutil? Să aflăm împreună.

În primul rând, este de înțeles că te-ai gândit să ții copiii departe de conflictul în curs. Știm că faci asta cu cele mai bune intenții și în încercarea de a-i salva de suferință. Cu toate acestea, decizia pe care o luați în acest sens vă poate afecta relația cu copilul dumneavoastră și chiar dezvoltarea emoțională a acestuia.

Din acest motiv, pentru ca tu să te decizi cu informațiile pe care le deții, îți spunem ce se întâmplă atunci când situațiile dificile sunt ascunse copiilor.

2. Fotografie... (pexels-kindel-media-8550841-2_11265300.jpg)

Foto: Kindel Media/ Pexels

Îngrijorarea crește

Chiar dacă credem că reținând informații îi vom proteja de îngrijorare, adevărul este că putem chiar să înrăutățim situația. Să ținem cont că copiii sunt foarte perceptivi și își vor da seama că ceva se întâmplă.

Minorii vor observa schimbările rezultate din problemă în viața de zi cu zi și în rutina lor. La fel, vor observa și starea de spirit a părinților, care pot fi mai triști, mai iritabili sau mai absenți decât înainte. Poate că nu știu de ce, dar vor ști că totul este diferit acum și asta îi va determina să caute explicații.

Prin urmare, copiii pot concluziona că ei sunt cauza problemei și pot dezvolta un nedorit sentiment de vinovăție. Mai mult, s-ar putea să-și facă griji mai mult decât ar trebui imaginându-și niște posibile explicații catastrofale care sunt foarte departe de realitate.

Își vor pierde încrederea

O legătură sănătoasă și solidă cu copiii necesită încredere din ambele părți. Ascunzându-le adevărul, putem deteriora această încredere. Când află ce se întâmplă și știu că i-am mințit, se pot simți trădați.

3. Fotografie... (pexels-cottonbro-studio-6603350_11901900.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

Supra-protecția nu este calea cea bună

Pe de altă parte, este important să ne gândim vă nu întotdeauna îi vom putea proteja și că viața le va aduce inevitabil situații complicate. Prin urmare, putem folosi această oportunitate pentru a-i ajuta să-și dezvolte reziliența și să-i învățăm cum să-și gestioneze emoțiile în momentele dificile. Fără îndoială, aceasta va fi o lecție foarte valoroasă de care îi vom lipsi ascunzându-le realitatea.

Ce putem face în loc să ascundem situațiile dificile de copii?

Trebuie să știm cum să gestionăm comunicarea cu ei. Spune adevărul în modul corect. Trebuie să alegem cuvinte potrivite în funcție de vârsta și maturitatea copilului. Cheia este să spui întotdeauna adevărul, dar să nu oferi informații inutile care ar putea să-i încurce sau să-i copleșească. Cu alte cuvinte, creați o conversație care să-i informeze în mod concret despre ceea ce se întâmplă și cum îi afectează familia și pe ei înșiși.

Alegeți un loc privat și un moment intim în care părinții pot împărtăși veștile calm și de aproape. Asigurați-vă că copilul dumneavoastră nu este prea obosit, înfometat sau iritabil în acel moment și eliminați toate distragerile, cum ar fi televizorul. Mai mult, mai ales cu cei mici, este important să-i privești în ochi și să le oferi contact fizic, cum ar fi strângerea mâinii.

4. Fotografie... (pexels-juan-pablo-serrano-arenas-827993_06697800.jpg)

Foto: Juan Pablo Seranos/ Pexels

Este important să dăm vestea cu calm, deoarece copilul nu ar trebui să ne vadă ca fiind total copleșiți sau scăpați de sub control. Cu toate acestea, este bine să ne exprimăm emoțiile și să ne împărtășim îngrijorarea sau tristețea cu el. Acest lucru îl va ajuta să vadă că este firesc să se simtă astfel și va genera o intimitate emoțională foarte benefică între cele două părți.

După ce comunicăm ceea ce se întâmplă, trebuie să le oferim un spațiu pentru a se exprima, poate pentru a pune întrebări despre un aspect care îi îngrijorează sau are nevoie de lămuriri. Dar, mai presus de toate, ca să-și poată exprima emoțiile.

Dacă în ei se naște frică, tristețe sau furie, dacă izbucnesc în lacrimi sau sunt supărați, sarcina adulților va fi să însoțească acele emoții. 

De multe ori îi limităm pe copii spunându-le că nu este mare lucru sau că ar trebui să fie puternici, dar este esențial să le validăm sentimentele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici
Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel