Bani în plus pentru profesorii care scanează lucrări la examenele din această vară

Data publicării:
Aproape 140 de elevi români, premiați la un concurs privat de proiectare spațială din SUA, vor primi o sumă de bani / FOTO: freepik.com
Aproape 140 de elevi români, premiați la un concurs privat de proiectare spațială din SUA, vor primi o sumă de bani / FOTO: freepik.com

Profesorii care scanează lucrări la examenele din această vară urmează să primească bani în plus.



Ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat pe Facebook o propunere de majorare a sumelor plătite profesorilor care scanează lucrările la examenele din această vară. Proiectul de ordin de ministru prevede creșteri între 25% și 59% pentru sesiunile de vară ale examenelor naționale și ale concursurilor de angajare sau definitivare. Deși procentele par mari, sumele reale sunt doar de câteva zeci de lei, deoarece tariful zilnic este între 145 și 157 de lei. În schimb, ceilalți profesori care participă la examene nu vor beneficia de nicio creștere și vor fi plătiți la fel ca în 2023.

„Am considerat important ca majorarea cuantumului sumelor acordate asistenților să se facă diferențiat”, scrie Ligia Deca, fără să precizeze în baza a ce a considerat acest lucru. Nu există prezentată o analiză a muncii asistentului care scanează lucrările și o fundamentare a costului oferit.

„Prin urmare, propunem o majorare de aproximativ 25% a cuantumului sumelor acordate asistenților care au și atribuții de scanare și de încărcare a lucrărilor pentru evaluarea națională și pentru bacalaureat, raportat la sesiunea august 2023 a examenului, respectiv de 59% pentru asistenții cu atribuții de scanare la examenele de titularizare și definitivat”, se mai arată în postare.

Aceasta mai anunță că „propunem includerea la plată și a informaticienilor/ a operatorilor din cadrul comisiilor județene de organizare a evaluării naționale, responsabili cu utilizarea aplicației informatice dedicate examenelor naționale, care nu erau incluși la plată până acum”.

Deca scrie că „majorările pentru toate examenele reprezintă, în medie, 20% din suma alocată în anul precedent” și lasă de înțeles că nu e definitiv anunțul pentru că „proiectul de ordin va fi dezbătut în ședința Comisiei de Dialog Social de luni, 3 iunie”.

Anul trecut un asistent a primit la Evaluarea Națională 145 de lei pe zi, iar creșterea din acest an anunțată a fi cu 25% doar pentru profesorii care și scanează lucrări, adică unul din cei doi prezenți în fiecare sală, dacă se va stabili asta, ar însemna 35 de lei în plus, aproximativ. Adică 180 de lei pe zi.

Pentru profesorii asistenți care merg Bacalaureat și care vor și scana lucrări, creșterea ar urma să fie de la 157 de lei, la circa 200 de lei, adică de circa 40 de lei.

La Titularizare și Definitivat 2024, asistenții care scanează ar urma să primească circa 250 de lei, cu 93 de lei în plus față de anul trecut.

Anunțul vin în contextul în care în urmă cu o lună și jumătate, pe 17 aprilie, Ligia Deca spunea că profesorii vor fi plătiți mai mult pentru participarea la examenele naționale din această vară: „ceea ce pot spune cu siguranță este că va fi o creștere față de anul trecut și o vom anunța în scurt timp”, potrivit Edupedu.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel