”Berea crește producția de lapte matern”: Adevărat sau fals? Știința lămurește lucrurile

Data publicării:
Fotografie de la Craig Adderley/ Pexels
Fotografie de la Craig Adderley/ Pexels

Cu siguranță cel mai bine este să evitați alcoolul în timpul sarcinii, dar se aplică regula și atunci când alăptați? Berea, așa cum cred mulți, este o excepție? Întrebarea este mai dezbătută decât ați putea crede, dar până la urmă știința a dat deja un răspuns foarte precis. 



Deoarece este bogată în săruri minerale și are în general o alcoolemie mai scăzută decât vinurile sau diverse băuturi spirtoase, berea este adesea considerată un alcool „bun”, mai puțin nociv pentru sănătate, atât de mult încât poate fi consumată mai ușor chiar și în fazele delicate precum ca alăptarea.

Într-adevăr, în ultimele decenii, credința a fost alimentată de mulți că berea neagră, dacă este băută în timpul alăptării, poate crește producția de lapte matern.

În realitate însă, deși știința însăși a recunoscut multe proprietăți benefice, berea rămâne o băutură alcoolică din toate punctele de vedere și, prin urmare, ar fi cu siguranță mai bine să o eviți.

2. -imagine fara descriere- (pexels-helena-lopes-7943123_75158100.jpg)

Foto: Helena Lopes/ Pexels

De ce berea poate să dăuneze copilului?

Etanolul - alcoolul etilic conținut în băuturi precum berea - și metabolitul său acetaldehida, este transferat copilului prin lapte și acest lucru poate reprezenta un pericol pentru sănătatea copilului.

Printre posibilele efecte secundare ale consumului de bere în timpul alăptării găsim:

- Schimbarea aromei laptelui matern.

- Poate provoca deficit cognitiv la bebeluș.

- Posibilitate mai mare de dezvoltare a sindromului de hiperactivitate.

Asta nu înseamnă că a bea o bere în timpul alăptării este echivalent cu o condamnare pentru copilul nostru. Evident că nu, dar trebuie totuși să fii atentă și să consideri „băutura” ca o greșeală unică (deci destul de rară).

Este adevărat că berea crește producția de lapte matern?

Această credință este foarte răspândită, dar nu numai că pare nefondată din punct de vedere științific, ba chiar, consumul de bere în timpul alăptării ar putea avea de fapt efectul opus.

De fapt, unele studii demonstrează că hameiul și malțul conținute în bere nu au ca efect creșterea producției de lapte la femei.

După naștere, producția de lapte are loc în mod fiziologic, în timp ce menținerea producției de lapte are loc, în principal, ca răspuns la suptul bebelușului.

Alăptarea frecventă și regulată a bebelușului, ca răspuns la nevoile lui, fără a respecta programe dictatoriale, este cea mai bună modalitate de a menține o producție bună de lapte. Nu există alimente care se presupune că induc sau cresc producția de lapte.

În unele cazuri, de fapt, aportul de etanol al mamei poate modifica nivelul de oxitocină, hormonul care favorizează producția laptelui, scăzând (și nu crescând) aportul de lapte disponibil pentru bebeluș.

3. -imagine fara descriere- (pexels-mart-production-7491724_49217300.jpg)

Foto: Mart Production/ Pexels

Important de reținut

Academia Americană de Pediatrie recomandă ca mamele ce alăptează să evite alcoolul. Iar dacă se întâmplă să consumaţi alcool, aşteptaţi două ore înainte de a alăpta copilul. Alcoolul va dispărea din lapte şi din sânge.

Alcoolul este la fel de concentrat în lapte ca şi în sânge. Iar acel nivel continuă să crească 90 de minute după ce aţi băut. Chiar dacă nu aţi băut mult, bebeluşul e foarte mic şi chiar şi o cantitate mică de alcool e prea mare pentru el.

Dacă vă îngrijorează producţia de lapte, concentraţi-vă pe consumul de alimente bogate în nutrienţi şi alăptaţi constant. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





DC Media Group Audience
pixel