Bicicleta de echilibru, un ”must have” pentru copilul tău: Iată motivul

Data publicării:
Fotografie de la Tatiana Syrikova/ Pexels
Fotografie de la Tatiana Syrikova/ Pexels

Bicicletele de echilibru sunt biciclete concepute fără pedale sau roți de sprijin cu scopul ca copiii să se simtă liberi, să aibă un timp incredibil și, mai ales, să dezvolte una dintre cele mai dificile abilități:  ECHILIBRUL.



Bicicletele de echilibru comparativ cu cele cu roți ajutătoare, contribuie la învățarea mai rapidă a mersului pe o bicicletă clasică, fără efort și într-un mod distractiv pentru marea majoritate a copiilor.
Cu o astfel de bicicletă vor învață mai întâi abilitatea cheie a acestei activități-echilibrul iar tranziția către o bicicletă clasică va fi mult mai ușoară și fără temeri. 

Ce sunt bicicletele de echilibru?

Bicicletele de echilibru sunt doar pentru copiii preșcolari. Spre deosebire de bicicletele clasice, acestora le lipsesc pedalele, copilul conducând o astfel de bicicletă împingând alternativ cu picioarele.
De îndată ce copiii pot merge și încep să își dezvolte abilitățile motorii, pot începe să folosească o bicicletă de echilibru. Mersul pe o astfel de bicicletă devine în foarte scurt timp o activitate distractivă prin care cei mici își consumă energia debordantă.

Iată unele dintre beneficiile mersului pe bicicletele de echilibru:

Progresie naturală a pedalării

Neavând pedale, bicicletele de echilibru le permit copiilor să se concentreze exclusiv pe abilitățile fundamentale de echilibrare înainte de a introduce componenta suplimentară a pedalării. Această progresie naturală facilitează o tranziție lină la biciclete mai mari, convenționale, odată ce copilul a câștigat încredere în capacitatea sa de a menține echilibrul.

Dezvoltarea motrică și cognitivă

Fără roți de antrenament, copiii se bazează în totalitate pe propriul echilibru și coordonare pentru a rămâne în poziție verticală și a se mișca. Această provocare constantă stimulează dezvoltarea motorie și cognitivă în stadiile incipiente.

2. Fotografie... (screenshot-2024-04-01-165428_03752800.jpg)

Fotografie de la Tatiana Syrikova/ Pexels

Promovarea încrederii în sine

Absența roților și pedalelor de antrenament încurajează copiii să depășească provocările în mod independent, cultivând astfel încrederea în sine și autoeficacitatea.

Sentiment de realizare

Pe măsură ce experimentează succesul în a învăța să echilibreze și să manevreze, sentimentul lor de realizare este întărit, promovând o atitudine pozitivă față de învățare și dezvoltare personală.

Promovează conștientizarea în spațiu

Mergând fără restricții și liberi, copiii dezvoltă o înțelegere mai profundă a mediului lor și învață să ia decizii rapide și precise. Această îmbunătățire a conștientizării spațiale contribuie nu numai la dezvoltarea fizică, ci și la dezvoltarea cognitivă și emoțională.

Un alt bonus este că mersul pe bicicletă va arde o parte din acea energie nesfârșită pe care o au cei mici.  
Copiii care încep să folosească timpuriu o astfel de bicicletă de echilibru (18-24 luni) pot merge pe o bicicletă cu pedale la vârstă de 3 ani.

Mersul pe bicicletă ajută la construirea memoriei musculare, ceea ce înseamnă că mușchii devin familiarizați în timp cu acest tip de mișcare. Dacă se învață de la o vârstă fragedă, mersul pe bicicletă îl poate însoți pe cel mic toată viață, fiind de regulă o deprindere care nu se uită.  Ciclismul este o activitate de care se poate bucură toată familia.

Este o modalitate grozavă de a petrece timp de calitate împreună cu copilul tău, așadar, dacă deja nu ai o bicicletă de echilibru, mergi și achiziționează-i copilului tău una. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel