Bursele de merit acordate elevilor cu medii sub 5. Ministrul Educației: ”Cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o notă de trecere”

Data publicării:
Ministrul Educației, Ligia Deca. Sursa: Agerpres
Ministrul Educației, Ligia Deca. Sursa: Agerpres

Ministra Educației, Ligia Deca, spune că situațiile apărute în presă în care elevi cu medii sub 5 iau bursă de merit apar doar la clasa a IX-a: “Problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o nota de trecere”, a spus Ligia Deca.Întrebată despre situațiile apărute în țară în care elevi cu medii sub 5 iau burse de merit, ministrul Educației, Ligia Deca a recunoscut că această problemă apare dar la clasele a IX-a, din cauza faptului că elevii trebuie să intre la liceu indiferent de media obținută la Evaluarea Națională, potrivit Edupedu.

Ministrul Educației consideră că problema nu este faptul că elevi cu medii sub 5 iau bursă de merit, ci “cum ajung copiii la clasa a 9-a să fie repartizați cu note sub o notă de trecere”.

Ligia Deca a mai spus că Ministerul se gândește la programe de tip remedial pentru acei copii care au performanță la Evaluarea Națională “sub un standard acceptabil”.

Citește și: Tichete educaționale de 500 de lei pentru elevii români: Cererile părinților se depun până pe 5 octombrie. Condiții

“Bursa este un instrument, în cazul bursei de merit, este un instrument pentru a împinge copiii să învețe mai bine. Și atunci noi am spus că dacă ne uităm la un colectiv, o clasă, trebuie să îi stimulăm pe cei mai buni dintre ei. Prima treime dintre elevi. Problemele care au apărut și care într-adevăr sunt și în presă, apar la clasa a IX-a unde, fiind învățământ obligatoriu, elevii sunt distribuiți și dacă au note mai mici decât cinci. La alte clase nu apare această problemă, pentru că dacă există o notă sub baremul de trecere nu trece în clasa următoare.

Dar la clasa a IX-a avem această problemă, și eu cred că problema nu este neapărat bursa de merit, ci este cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu note sub o notă de trecere, iar acolo ne gândim inclusiv la programe de tip remedial, adică acei copii care au performanță la Evaluarea Națională sub un standard acceptabil să aibă parte de o intervenție suplimentară ca să ajungă totuși la profilul absolventului”, a spus Ligia Deca.

Prevederile Legii Educației 

În noul an școlar, 2023-2024, s-a schimbat modul de acordare al burselor de merit, în noua lege a Educației ce a intrat în vigoare în septembrie.

Acestea nu se vor mai acorda în funcție de un anumit prag de medie, ci vor primi 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale. Până acum primeau burse de merit elevii care au obținut media anuală generală de la 9,50 în sus.Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Social
Tagurile articolului: burse de merit educatie ligia deca

DC Media Group Audience
pixel