„Când credeam că le-am văzut pe toate!” Un preot a cerut adeverință de la medic pentru botez. Reacția Patriarhiei Române

Data publicării:
„Când credeam că le-am văzut pe toate!” Un preot a cerut adeverință de la medic pentru botez. Reacția Patriarhiei Române. FOTO: freepik.com @Iryna Savchuk
„Când credeam că le-am văzut pe toate!” Un preot a cerut adeverință de la medic pentru botez. Reacția Patriarhiei Române. FOTO: freepik.com @Iryna Savchuk

Un medic de familie din București a atras atenția publicului asupra unei situații neobișnuite. Conform informațiilor dezvăluite, un preot ar fi solicitat părinților unui bebeluș o adeverință medicală care să ateste sănătatea micuțului înainte de a permite ceremonia de botez. 



Medicul de familie a făcut public acest incident pe Facebook, subliniind consternarea sa față de cerința preotului. Medicul a argumentat că acest act ar fi fost fără precedent și a considerat că este o inițiativă exagerată. 

Citește și O mamă a obținut daune de 100.000 de dolari de la școala fetiței ei: „Le transmit părinților să fie vigilenți, să asculte și să fie atenți” / VIDEO

„Când credeam că le-am văzut pe toate...”

Această situație ciudată a adeverinței de botez fost dezvăluită după ce Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a postat un mesaj pe Facebook, exprimându-și uimirea.

„Când credeam că le-am văzut pe toate, primesc solicitare de adeverință că un sugar e sănătos, ca să poată fi botezat. Am solicitat suportul legal. Am primit informația că așa e legea de la patriarhie și să fac bine să respect legea, că așa fac toți ceilalți medici, nu crâcnesc. Am primit și o adeverință drept exemplu, drept dovadă (lumească) de incompatibilitate a legii patriarhiei cu legile celelalte (GDPR). Semnat și cu Doamne ajută. Mai urmează ca părintele să recomande pacienților să se mute la un medic de familie care e mai binevoitor cu adeverințele. Eu acum ce să fac, să îi recomand să schimbe preotul?! Cât e adânc e întipărită în ADN gena birocrației în țara asta?”, a transmis Sandra Alexiu pe Facebook.

Vezi și O mămică a făcut scandal, după ce salvamarul i-a scos copiii din apă, care erau nesupravegheați: „Înoată mai bine decât ai înotat tu vreodată în viața asta”

Răspunsul Patriarhiei Române

Patriarhia Română a emis un anunț ferm, respingând orice presiune asupra medicilor de familie pentru a elibera adeverințe medicale în cazul botezului bebelușilor. Biroul de Presă al Patriarhiei Române a declarat vineri că „nu există (nici nu ar putea exista) o asemenea obligație pentru medici. Bunul-simț, grija și responsabilitatea preoților, părinților și nașilor, cei care participă concret la evenimentul botezării unui copil, constituie singurul subiect real pe această temă”. Această declarație a Patriarhiei subliniază faptul că responsabilitatea pentru sănătatea și pregătirea copilului pentru botez revine în primul rând familiilor și preoților implicați în ceremonie.

Reprezentanții Bisericii au adus în discuție tragicul incident din ianuarie 2021, când un bebeluș a decedat după botezul său într-o biserică din Suceava. În urma acestei tragedii, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat o hotărâre în februarie 2021. Această hotărâre stipulează că „înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, întâlnire în cadrul căreia aceștia, după consultarea anterioară cu medicul pediatru, să prezinte în mod onest preotului starea reală de sănătate a copilului și dorința ca el să fie botezat”. Această hotărâre pune accentul pe responsabilitatea părinților, nașilor și preotului în luarea unei decizii informate și responsabile cu privire la botezul copilului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social
Tagurile articolului: adeverinta botez medic pediatrie preot





DC Media Group Audience
pixel