Candida mamară: Este necesar să oprești alăptarea?

Data publicării:
Fotografie de la Polina Tankilevitch/ Pexels
Fotografie de la Polina Tankilevitch/ Pexels

Candida la sân poate provoca un mare disconfort femeilor care alăptează, atât de mult încât reprezintă un obstacol în continuare. Poate apărea în orice stadiu al alăptării - chiar și din primele săptămâni după naștere. O vizită la medicul dumneavoastră va fi necesară pentru a pune un diagnostic pe baza semnelor infecției



Prevenirea, tratamentul în timp util și identificarea cauzei sunt esențiale pentru a asigura sănătatea fizică și psihică a femeii și a copilului care dorește să continue experiența de alăptare.
Să vedem mai jos care sunt simptomele de candida (sau „afte”) ale sânului, cauzele acesteia și ce să faci atunci când bănuiești că ai contractat-o.

Candida mamară: simptome

Simptomele candidei mamare sunt în principal durerea foarte puternică, descrisă de femei ca o senzație de usturime, și aspectul translucid al întregii zone ale areolei și al pielii din jur. 

Totuși, pe lângă cele două simptome deja menționate, există și altele care pot duce la suspiciunea prezenței candida la sân și care pot preocupa atât mama, cât și copilul.

2. -imagine fara descriere- (pexels-monica-turlui-15855205_54702000.jpg)

Sursa foto: Pexels Monica Tului

Simptome de candida pentru mama

Mâncărime sau arsură a pielii peste mameloane și areolei.

Durere intensă și profundă la mameloane atunci când bebelușul se prinde, care se înrăutățește progresiv.

Pielea mamelonului și a areolei pare strălucitoare, roz/roșu strălucitor și are un aspect iritat.

Sfârcurile foarte sensibile la atingere și la schimbările de temperatură.

Sfârcurile devin albe în timpul hrănirii.

Simptome pentru nou-născut sau sugar

Neliniște și nervozitate bruscă în timpul sau după hrănire.

Prezența petelor albe în gură, în special pe limbă.

Prezența erupției de scutec cu pete roșii.

Cât de mult durează candida mamară depinde de cât de repede este tratată infecția. După începerea tratamentului, femeia trebuie să observe o ameliorare a simptomelor după 48 de ore, cu rezolvare completă în maximum două săptămâni. 

Cauzele

Cauzele candidei mamare se gasesc in conditii care favorizeaza cresterea excesiva a ciupercii (Candida albicans). Această creștere poate apărea dacă sistemul imunitar al mamei este slăbit, de exemplu în cazurile de alte boli în curs.

Cum se tratează candida mamară?

Pentru a trata candida la sân, este necesar să se utilizeze un medicament antifungic atât pentru mamă, cât și pentru copil, pentru a evita trecerea continuă a infecției de la unul la altul.

În detaliu, se recomandă, după prescripție medicală, utilizarea unui medicament local pentru mameloanele și gura bebelușului timp de cel puțin șapte zile de la dispariția durerii.

În unele circumstanțe, partenerul trebuie, de asemenea, să fie supus unui tratament medicamentos, în special dacă există candidoză vaginală la femeie.

3. -imagine fara descriere- (pexels-monica-turlui-15855198_89448500.jpg)

Sursa foto: Pexels Monica Tului

Candida la sân și alăptarea: ce să faci?

„Pot continua să alăptez?”. Aceasta este probabil cea mai frecventă întrebare de la femeile diagnosticate cu candida mamară în timpul alăptării. 

Continuarea nu este doar posibilă, dar este și sigură pentru cel mic.
Principalul obstacol în continuarea alăptării este reprezentat în principal de durerea provocată de atașarea bebelușului de sân. 

În aceste cazuri, puteți extrage laptele matern, care să fie oferit copilului prin alte metode, în așteptarea efectelor pozitive ale tratamentului medical și a reducerii durerii.

Recunoașterea și tratarea cazurilor de candida în timpul alăptării nu este întotdeauna ușoară, deoarece, așa cum am menționat, în majoritatea cazurilor diagnosticul se bazează pe simptome care sunt comune și altor probleme.
Cu toate acestea, este bine ca femeile să fie conștiente de faptul că, solicitând ajutor de la cadrele medicale de specialitate, este posibil, dacă doresc, să continue alăptarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel