Care este țara din Europa care introduce săptămâna de lucru de șase zile

Data publicării:
Care este țara din Europa care introduce săptămâna de lucru de șase zile / FOTO: freepik.com
Care este țara din Europa care introduce săptămâna de lucru de șase zile / FOTO: freepik.com

Companiile din întreaga lume se gândesc la implementarea unei săptămâni de lucru mai scurte, dar în Grecia angajații au fost informați că, de acum înainte, pot lucra o a șasea zi, într-o măsură de a stimula productivitatea.„Nu are niciun sens", a declarat Akis Sotiropoulos, membru al comitetului executiv al sindicatului funcționarilor publici Adedy. „În timp ce aproape toate celelalte țări civilizate adoptă săptămâna de patru zile, Grecia decide să meargă în direcția opusă", spun cei de la The Guardian.

Guvernul pro-business al prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis susține că inițiativa a fost impusă de dublul pericol al scăderii populației și al lipsei de lucrători calificați. Înainte de a anunța legislația - care face parte dintr-un set mai amplu de legi ale muncii adoptate anul trecut - Mitsotakis a descris schimbarea demografică preconizată drept o „bombă cu ceas".

Se estimează că aproximativ 500.000 de greci, majoritatea tineri cu studii, au emigrat de la izbucnirea, la sfârșitul anului 2009, a crizei datoriilor, care durează de aproape un deceniu.

Schema de muncă de șase zile spun oficialii, se va aplica numai întreprinderilor private care furnizează servicii 24 de ore din 24. În cadrul săptămânii de lucru prelungite, personalul din anumite industrii și unități de producție va avea opțiunea de a lucra două ore în plus pe zi sau o tură suplimentară de opt ore, recompensat cu o taxă suplimentară de 40 % adăugată la salariul zilnic.

Oricare dintre alegeri, susține guvernul de centru-dreapta, va remedia problema ca angajații să nu fie plătiți pentru orele suplimentare, abordând totodată problema generalizată a muncii nedeclarate. 

„Nucleul acestei legislații este favorabil lucrătorilor, este profund orientat spre creștere", a declarat Mitsotakis înainte ca parlamentul grec să aprobe legea. „Și aliniază Grecia cu restul Europei".

Pentru opozanți, care au ieșit deja în stradă pentru a protesta, reforma erodează protecția juridică și reduce drepturile lucrătorilor stabilite de mult timp în numele flexibilității, potrivit ȘtirileProtv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri
Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel