Ce este „linia nigra”, linia care apare pe burtă în timpul sarcinii. Poate ea dezvălui amănunte despre bebelușul nenăscut?

Data publicării:
Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com

Apariția liniei negre pe burta mamei este un fenomen natural legat de hormoni și melanină și este o experiență comună în timpul sarcinii. Nu are impact negativ asupra sănătății mamei sau a bebelușului și este destinat să dispară după naștere.



Nu este un dungă subțire de păr întunecat, așa cum cred multe femei, și nici nu este o problemă de sănătate.

”Linia nigra”, sau ”linia neagră”, acea dungă neagră verticală care apare pe burtă în timpul sarcinii, este complet normală și se datorează în principal producției de melanină, care suferă variații în timpul lunilor de gestație din cauza hormonilor.

Cu toate acestea, are și o altă cauză, mai profundă și legată de istoria fetală a mamei însăși: este cu adevărat curios și interesant.

Această linie tinde să fie mai marcată la femeile cu ten întunecat, deși poate fi observată la femeile însărcinate indiferent de culoare. De obicei, începe să apară în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină și devine mai pronunțată odată cu trecerea săptămânilor.

Cauzele liniei negre

Aspectul liniei negre este legat de modificările hormonale care apar în timpul sarcinii. În special, este cauzată de o creștere a hormonilor de stimulare a melanocitelor (MSH), produși de placentă. Acești hormoni influențează melanocitele și, prin urmare, producția de melanină, pigmentul responsabil de culoarea pielii, părului și ochilor.

Prin urmare, în timpul sarcinii, există o creștere a nivelului de MSH, ceea ce poate duce la creșterea producției de melanină.

Originea fetală a liniei negre

Dincolo de responsabilitățile melaninei, este interesant de descoperit de ce tocmai această zonă a corpului se întunecă în acest fel. De ce, pe scurt, nu se întunecă toată pielea ?

Motivul constă în modurile în care se formează embrionul. Nu cel din burtă, ci mama însăși, când era încă o masă de celule.

De fapt, în primele săptămâni de gestație, în interiorul embrionului se formează trei rânduri de celule. Se vor crea organele interne; se vor dezvolta oase și mușchi; iar în final se va forma epiderma, țesuturile nervoase și organele de simț.

Aceste trei foi sunt așezate una peste alta și la un anumit punct se modelează pentru a forma un tub, care atunci când este închis formează o cicatrice, semn al fuziunii celor trei rânduri de celule. Aceasta este ”linia albă”, o membrană de colagen pe care o găsim între mușchii abdominali.

De la „albă”, această linie se va întuneca în timpul sarcinii, deoarece melanina va ajunge chiar acolo, făcând-o „neagră”, întunecată.

Mit: Linea nigra și sexul copilului

În prezent, există numeroase speculații legate de faptul că linea nigra ar putea avea legătură cu sexul bebelușului.

În primul rând, se spune că dacă linia neagră în sarcină se oprește până la buric, viitoarea mămică va avea avea o fetiță, iar dacă linia merge până la piept se pare că va fi un băiețel.

Totodată, se crede faptul că doar femeile care vor avea un băiețel au linea nigra. Toate aceste fapte nu sunt dovedite științific, astfel că nu există în realitate nicio legătură între lungimea pe care o are linea nigra și sexul bebelușului.

Morfologiile de sarcină sunt singurele metode prin care poți afla precis ce sex va avea bebelușul tău.

Mit: Linea nigra apare doar în timpul sarcinii

Acest lucru este fals. Adevărul este că o linie între buric și zona pubiană poate exista chiar și în afara sarcinii. O astfel de linie este albă, astfel că se numește linea albă și are 1,5 cm.

Multe femei au impresia că linia peste burtică le apare în sarcină, dar se poate ca ea să fi existat deja și doar să se fi închis la culoare în perioada sarcinii, din cauza producției mari de melanină. După naștere, linia începe să se estompeze, dar este posibil să nu dispară complet niciodată.

Mit: Dacă nu ai linea nigra, bebelușul nu este sănătos

Linea nigra nu apare la toate femeile gravide, iar acest lucru este perfect normal. De aceea, nici prezența, dar nici absența acestei linii nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare.

De asemenea, este foarte posibil ca la femeile cu tenul deschis linea nigra să nu fie vizibilă. În concluzie, linea nigra nu reprezintă un semn în ceea ce privește sănătatea bebelușului tău.

Când dispare

”Linea nigra” dispare de obicei în câteva săptămâni după naștere.

Melasma este diferită, deoarece ar putea rămâne vizibilă câteva luni, determinând astfel pielea să revină la normal pe o perioadă mai lungă de timp. Regresia durează de obicei aproximativ un an.Dacă linia neagră nu dispare după sarcină, poți apela la un medic dermatolog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Divertisment
Tagurile articolului: dunga linia nigra melanocitele sarcina




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel