Ce este teoria stresului familial?

Data publicării:
Ce este teoria stresului familial / FOTO: freepik.com@dragonimages
Ce este teoria stresului familial / FOTO: freepik.com@dragonimages

Teoria stresului familial analizează schimbările care apar în dinamica familiei ca urmare a unui eveniment stresant.



Teoria a fost dezvoltată de sociologul Reuben Hill în 1949. Acesta a fost interesat în special de modul în care familiile au fost afectate de cel de-al Doilea Război Mondial și a analizat modul în care separările și reunificările induse de război au schimbat familiile.

Observând că separările și reuniunile erau crize în cadrul sistemului familial, el a identificat unele modele.

El a observat modul în care resursele interne și externe ale familiei pot atenua sau exacerba evenimentul stresant, influențând modul în care familia interpretează și dă sens evenimentului provocator.

Citește și ACESTA este cel mai bun mod de a răspunde unui copil care suferă

Toți acești trei factori combinați - evenimentul, resursele familiale disponibile și percepția familiei asupra evenimentului - interacționează pentru a influența și a determina rezultatul crizei.

De ce este importantă teoria stresului familial?

Sursa foto: freepik.com@Drazen Zigic

În cadrul fiecărei familii există un sistem familial. Acest sistem include membrii familiei și rolurile, credințele, regulile, valorile, așteptările, limitele și reacțiile lor la mediul înconjurător.

Se așteaptă ca părinții să îndeplinească rolul de îngrijitori, iar copiii lor se bazează pe ei pentru siguranță, supraviețuire și sprijin.

Într-un sistem familial, părinții pot îndeplini toate rolurile de îngrijire pentru un copil, cum ar fi gătitul, curățenia și pregătirea pentru școală.

Într-un alt sistem familial, se poate aștepta ca cel mai mare copil să adopte unele responsabilități de îngrijire, cum ar fi rolul de a-i supraveghea și îngriji pe frații lor mai mici atunci când părinții lor nu sunt acasă pentru a lucra.

Acesta este un rol diferit pentru copil, care influențează sistemul familial.

În plus, o familie poate avea valori bazate pe standarde profesionale sau educaționale.

Vezi și Ce simt copiii când își văd părinții plângând

De exemplu, în unele familii poate fi tabu să nu urmezi o facultate, în timp ce alte familii se pot aștepta ca toți membrii să lucreze într-o afacere de familie sau să urmeze o școală profesională.

Diferitele valori, roluri, convingeri, reguli, așteptări, limite și răspunsuri la factorii de mediu au un impact direct asupra cauzelor, exacerbării și atenuării stresului în diferite sisteme familiale, potrivit verywellmind.

Ce se întâmplă într-o unitate familială atunci când apare o problemă?

Sursa foto: freepik.com@user850788

Atunci când apare o problemă stresantă într-o familie, răspunsul va varia în funcție de abilitățile de coping, de gestionare a stresului și de parenting.

Resurse interne: Abilități de gestionare a stresului și a furiei, abilități de rezolvare a conflictelor, abilități de comunicare, capacitatea de autoreglare, mindfulness și autocunoaștere

Resurse externe: Resurse financiare, acces la hrană și îngrijire medicală, sprijin social și comunitar, asistență fizică sau practică și sprijin emoțional și psihologic, inclusiv terapie

Un părinte poate țipa și acuza, învinovăți și rușina, aborda problema cu curiozitate și răbdare sau orice alt răspuns care depinde în mare măsură de resursele sale interne și externe:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting





pixel