ACESTA este cel mai bun mod de a răspunde unui copil care suferă

Data publicării:
ACESTA este cel mai bun mod de a răspunde unui copil care suferă / FOTO: Freepik.com@bearfotos
ACESTA este cel mai bun mod de a răspunde unui copil care suferă / FOTO: Freepik.com@bearfotos

Cum vă puteți ajuta copilul atunci când suferă? Un psiholog sugerează o metodă pentru a-i da copilului tău o mână de ajutor.



În timp ce experiențele negative din copilărie au fost adesea studiate ca având un impact asupra sănătății mintale a copiilor și a adulților care vor deveni, experiențele pozitive sunt la fel de puternice.

După cum relatează psihologul Ainsley Hawthorn în Psychology Today, o cercetare publicată în revista Pain a evidențiat măsura în care reacțiile pozitive ale părinților la suferința copiilor lor sunt fundamentale.

Citește și Dacă sunteți un părinte stresat este posibil să fie din cauză că practicați metoda ASTA


Atunci când validați sentimentele copiilor dvs. îi ajutați să se vadă ca ființe complete și legitime în sine.

„Validarea constă în a comunica cuiva prin cuvintele și acțiunile tale că punctul său de vedere este important, rezonabil și legitim”, explică psihologul.

Potrivit terapeutului, există câteva tehnici de care trebuie să țineți cont atunci când validați sentimentele copilului dumneavoastră care suferă.

Ascultarea activă

Sursa foto: freepik.com@freepik

„Ascultarea activă întărește încrederea copilului tău în tine”, spune specialistul. Acest lucru înseamnă să îl ascultați fără distragere sau ocupație.

Nu încercați să dați sfaturi sau să răspundeți cu propria experiență. Ideea aici este să le puneți întrebări pentru a-i ajuta să se deschidă cu privire la ceea ce trăiesc.

Numiți-le emoțiile

Vezi și „Copilul meu este dur cu mine. Ce ar trebui să fac?” Psiholog: „Micuțul poate să simtă ASTA”

Acest lucru îi poate ajuta pe copii să identifice ceea ce simt. De exemplu, „Arăți de parcă ți-ar fi frică”, explică psihologul.

Puteți sugera emoțiile care par a fi în spatele a ceea ce vă spun. Faptul că îi ajuți să își pună sentimentele în cuvinte precise îi poate ușura pe moment și îi poate face mai ușor să se exprime pe viitor.

Normalizați experiența lor

Acest lucru ajută la construirea încrederii în sine a copilului. De exemplu: „Este normal să-ți fie frică, acele pot fi înfricoșătoare”, sugerează Ainsley Hawthorn.

Încurajați și lîudați acțiunile lor

Atunci când le normalizați sentimentele, le permiteți să realizeze că nu sunt singurii care experimentează acest tip de emoție. Încurajați și lăudați orice lucru nou pe care-l face.

Acest lucru întărește capacitatea copilului de a-și regla emoțiile. De exemplu: „Sunt impresionat de curajul tău de a veni astăzi la clinică, chiar dacă ți-a fost frică”.

Implicarea copilului într-o strategie sănătoasă de adaptare îl învață că este capabil să ia măsuri pozitive pentru sănătatea sa, chiar și atunci când este dificil, mai explică psihologul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting





pixel