Ce înseamnă culoarea neagră în desenele copiilor

Data publicării:
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Desenul este primul canal de exprimare grafică pentru copil, ca atare este o modalitate de a exprima emoții și sentimente, intenții și dispoziții.



Fiecare desen are un sens, chiar și mâzgălitul poate fi interpretat, cel puțin din punct de vedere al formei și al trăsăturii grafice, la fel și culorile au valoare. Mai jos ne vom ocupa de semnificația culorii negre în desenele copiilor.

Se întâmplă adesea, mai ales în legătură cu o schimbare, o tranziție sau o fază trecătoare, ca în desenul copilului să predomine culorile închise.

Culoarea neagră din desenele copiilor indică aproape întotdeauna disconfort sau nevoia de a depăși o afecțiune solicitantă, dificilă sau tranzitorie

Negrul este non-culoare, este culoarea întunericului și a nopții care ascunde totul, adică este culoarea a ceea ce nu se vede. În acest sens, negrul este culoarea stării de rău, a dificultății, a nevoii de a depăși ceva (oricât de minimalistă ar părea interpretarea, este potrivită și veridică).

Culoarea neagră din desenele copiilor nu înseamnă alarmă, în sensul că ea singură nu poate și nu trebuie să stabilească un diagnostic psihologic.

Citește și: Descifrează emoțiile copilului: Semnificația psihologică a culorilor utilizate în desenele acestora

Mai degrabă, dacă este predominant, negrul ca o culoare închisă poate indica disconfort la copil. Așadar, în fața unui desen mohorât și nu însorit, întunecat și deloc colorat, trist și nefericit (din punct de vedere al culorii), părintele ar face bine să vorbească cu copilul.

Interpretarea desenului copilului, precum și investigarea semnificației culorii, nu ar trebui să fie prioritatea unui părinte. Mama și tata, ca oricine fără abilități psihologice și grafologice, nu pot oferi o interpretare diagnostică a desenelor copiilor. Sugestia este să nu cazi în această capcană: nu încerca să o faci! Mai degrabă, este bine să cunoașteți câteva indicații generale pe baza cărora să dirijați un dialog cu copilul sau să acordați atenție drumurilor și progresului acestuia.

Culoarea neagră din desenele copiilor poate coincide cu o perioadă dificilă sau cu o schimbare în viața de familie și viața de zi cu zi.

Un frățior pe drum, o despărțire, un nou ciclu școlar, o dezamăgire emoțională sau chiar o boală pot declanșa tendința de a folosi culoarea neagră în desenul copilului.

O analiză a culorilor, deci o identificare a sensului unei culori mai degrabă decât a alteia, are valoare doar la o vârstă fragedă sau oricum înainte de faza în care desenul devine o interpretare conștientă a realității (care are loc între 8 și 10 ani).

Aceleași considerații făcute asupra culorii negre din desen sau asupra prevalenței tonurilor întunecate se pot aplica și desenului necolorat, adică cu culoare absentă și doar trasare.

Semnificația copacului în desenele copiilor

nainte de a trece la indicarea semnificației copacului în desenele pentru copii, se impune o clarificare asupra vârstei tânărului artist: până la vârsta de 6 ani copilul este departe de desenul figurativ, adică nu este foarte capabil să facă abstractizare, desenând din emoțiile sale și percepția lui foarte personală a realității. Acest lucru echivalează cu a spune că până la acea vârstă desenul va reprezenta foarte mult lumea interioară a copilului... citește în continuare AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Joaca si DIY
Tagurile articolului: culori desen interpretarea desenului negru





DC Media Group Audience
pixel