Ce să faci dacă un copil vărsă pe gură și pe nas: Ar trebui să fii îngrijorat?

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Sarah Chai/ Pexels
Fotografie de la Sarah Chai/ Pexels

”Copilul meu vărsă pe gură și nas, ar trebui să fiu îngrijorat?”. Această afecțiune este frecventă în primele luni de viață. Vă spunem care sunt cauzele sale și ce trebuie să faceți dacă se întâmplă.



În primul an de viață, bebelușii regurgitează adesea și vomită prin gură și nas. Acest lucru se întâmplă deoarece sistemul lor gastrointestinal este încă imatur și acest lucru îi face pe părinți să se îngrijoreze, mai ales când conținutul iese din nas. 

Stomacul nou-născutului este foarte mic și până la 4 luni nu poate reține mult lapte în interiorul lui, astfel încât conținutul este returnat dacă capacitatea este depășită.

Pe măsură ce lunile trec, această afecțiune devine mai puțin frecventă și, dacă nu, evaluarea specialistului devine fundamentală.

Regurgitarea sugarului apare atunci când laptele sau alimentele se întorc înapoi din stomac, în cavitatea bucală și sunt eliminate pe gură sau nas, fără efort din partea bebelușului.

Asociația de Pediatrie estimează că 75% dintre copiii sub 4 luni prezintă regurgitare. Acestea sunt de obicei spontane, uneori manifestându-se ca un burp și nu provoacă disconfort copilului. Ele apar de obicei în prima oră de la consumul de lapte.

2. -imagine fara descriere- (pexels-helena-lopes-4409276_48714900.jpg)

Foto: Helena Lopes/ Pexels

Regurgitarea poate fi cauzată de refluxul gastroesofagian, care este rezultatul unui sfincter esofagian inferior incontinent.

Acest ”port” separă stomacul de esofag și, deoarece nu este suficient de dezvoltat, permite întoarcerea alimentelor cu modificări minime de poziție. De exemplu, când pui copilul pe spate după ce a mâncat.

Această afecțiune este inițial fiziologică și de obicei dispare de la sine între 7 și 12 luni.

De ce varsă copiii pe gură și nas?

Vărsăturile provoacă disconfort la copil, deoarece mușchii abdominali și diafragma se contractă puternic și fac eliberarea conținutului gastric neplăcut.

Dar de ce conținutul iese din nas atunci când aceștia vărsă? Nasul și gura sunt conectate în interior de faringe și acesta, la rândul său, cu esofagul.

Prin urmare, dacă există o regresie a conținutului stomacului prin esofag, acestea pot fi expulzate prin cele două deschideri.

Printre cauzele vărsăturilor la copii se numără următoarele:

- Excesul de hrană: Dacă copilului i se dă mai multă mâncare decât încape în stomac, el o va da înapoi.

- Alergii: Copilul poate prezenta simptome de alergii alimentare. Acest lucru provoacă disconfort, cum ar fi vărsături, diaree sau balonare.

- Infecții intestinale: Gastroenterita la copii poate provoca diaree și vărsături.

- Alterări anatomice ale tractului digestiv al copilului, cum ar fi stenoza pilorică hipertrofică.

3. -imagine fara descriere- (pexels-sarah-chai-7282751_37729100.jpg)

Foto: Sarah Chai/ Pexels

Ce să faci dacă un copil vărsă și cum să eviți?

Principalul lucru este să evaluezi cauza obișnuită a acestei afecțiuni. Pentru a face acest lucru, este necesar să se evalueze cantitatea de hrană oferită, dacă această reacție apare atunci când mama mănâncă un anumit aliment și apoi alăptează sau dacă apare doar cu lapte de formulă.

Pentru a preveni regurgitarea și vărsăturile la bebeluș, țineți cont de aceste sfaturi:

- Reduceți cantitatea de mâncare pe care o oferiți la fiecare hrănire.

- Creșteți frecvența hrănirilor.

- Ține copilul drept pe umăr după alăptare; astfel vei încuraja eructarea.

- Fii atent la preparatele pe care le oferi micuțului tău.

Ce să faci dacă un copil vărsă pe gură și nas?

Vărsăturile care apar după ce copilul a mâncat nu sunt de obicei abundente sau persistente. Totuși, dacă se întâmplă, stai calm, evită să miști copilul și ține-l în poziție verticală câteva minute.

Dacă episoadele de vărsături sunt dese și chiar abundente, ar trebui să oferiți hrăniri mici și dese pentru a menține copilul hidratat și a duce copilul la pediatru.

În plus, se recomandă măsurarea temperaturii corpului copilului și evaluarea simptomelor care însoțesc vărsăturile. De asemenea, este indicat ca bebelușul sa stea întins pe spate atunci când este timpul să doarmă și să-i întoarceți capul într-o parte.

Este foarte important să mergi la pediatru pentru a evalua cauza vărsăturilor la copilul tău, mai ales dacă are caracteristici specifice precum sângele sau dacă copilul are semne de deshidratare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel