Ce simte fătul dacă mama plânge în timpul sarcinii?

Data publicării:
Fotografie de la Letticia Massari/ Pexels
Fotografie de la Letticia Massari/ Pexels

Ceea ce trăiește copilul în pântecele mamei este strâns legat de ceea ce i se întâmplă acesteia. În acel moment ea este universul lui, cel mai apropiat contact al lui cu lumea exterioară și cu lumea lui interioară. Dar ce simte fătul dacă mama plânge?



Știința a demonstrat că în timpul sarcinii fătul simte aceleași lucruri pe care le simte mama, cu aceeași intensitate. Dacă plângi de tristețe, bebelușul tău va simți această stare emoțională pe pielea lui, de parcă ar fi a lui.

În timpul gestației, bebelușul se pregătește pentru viață prin mesaje de la mama sa, spune Curt A. Sandman. Omul de știință a participat la un studiu recent al Universității din California-Irvine pentru a înțelege ce simte fătul. Ca urmare, schimbarea stării mentale a mamei afectează dezvoltarea copilului înainte și după naștere.

Potrivit cercetărilor, atunci când un făt se află în pântecele mamei, acesta participă activ la propria sa dezvoltare, în principal pentru că în această perioadă colectează informații pentru viața după naștere. Una dintre cele mai impresionante descoperiri ale acestei lucrări științifice este aceea că fătul poate percepe starea psihologică a mamei.

Placenta primește semnalele hormonale ale tristeții

Pe măsură ce fătul crește, primește în mod constant mesaje de la mama sa, care nu se limitează la bătăile inimii. În această fază,  primește prin placentă  semnale chimice care reflectă starea psihică a mamei. Hormonii pe care mamele îi produc atunci când simt emoții trec prin placentă.

Astfel, dacă mama este foarte tristă sau deprimată, copilul o simte. Această stare emoțională îi afectează dezvoltarea cea mai mare parte a vieții. Pe termen lung, a avea o mamă deprimată ar putea duce la probleme neurologice și tulburări psihiatrice, spune Sandman.

Aceeași echipă de oameni de știință a descoperit într-un studiu anterior că băieții ale căror mame erau anxioase în timpul sarcinii, care este adesea un simptom al depresiei, au diferențe în anumite structuri ale creierului. Cu toate acestea, vor fi necesare decenii de studiu pentru a determina exact ce înseamnă a avea o mamă deprimată pentru sănătatea viitoare a unui copil.

Cel mai recomandat lucru în timpul gestației este ca mama să fie echilibrată emoțional, să se simtă calmă, deoarece acest lucru va asigura că bebelușul se dezvoltă în cel mai bun mod.

Echilibrul emoțional 

Ceea ce condiţionează cel mai mult dezvoltarea copilului, conform studiului, este fluctuaţia continuă a stării emoţionale a mamei. De fapt, până și fătul se supără atunci când percepe scurte momente de fericire care devin pe neașteptate tristețe sau stres. Aceste dezechilibre afectează bebelușul în timpul și după sarcină, de aceea este esențial să se mențină un echilibru emoțional.

Chiar și un grup de psihologi perinatali se asigură că fătul, precum și perceperea sentimentelor mamei, îi percepe și gândurile, care afectează în egală măsură modul în care copilul se modelează.

În acest sens, copilul unei mame care nu a vrut să rămână însărcinată simte respingerea ei față de el, ceea ce îi creează probleme emoționale în viitor.

Idealul este ca în această fază foarte importantă, în care se creează legături atât de strânse cu copilul, mama să rămână calmă. Evitați cu orice preț să experimentați stres sau sentimente negative; faceți exerciții de meditație, relaxare sau yoga pentru a depăși anxietatea și tristețea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: emotii fat sarcina stres




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel