Cearta este mai eficientă decât lauda? Iată ce spun specialiștii

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Monstera Production/ Pexels
Fotografie de la Monstera Production/ Pexels

Lauda este mai eficientă decât mustrările? Dacă este lăudat comportamentul corect, se obține un efect mai durabil decât cel al mustrării? Iată ce spun specialiștii.



În ciuda tuturor lucrurilor, mulți oameni sunt de obicei mai înclinați să sublinieze comportamentele proaste decât să le laude pe cele corecte. Acesta este un comportament învățat indirect, rezultatul funcționării minții noastre: creierul nostru, de fapt, tinde să-și concentreze atenția asupra elementelor negative, neglijând pe cele pozitive.

”Am luat o notă bună și în loc să-mi spună că sunt bun, mi-au spus doar că mi-am făcut datoria și că pot face mai mult!”. „M-am întors la ora la care am convenit, văzând că de altădată am întârziat puțin și ei erau supărați, dar nici nu și-au dat seama, au început imediat să-mi spună că nu mi-am făcut ordine în camera și au făcut lista cu lucrurile greșite. Când fac ceva greșit, ei sunt primii care îmi spun, dar când fac bine, nu îmi spun niciodată” - „Dar este posibil să nu facă altceva decât să să-mi spună unde greșesc, fără să-mi spună că eu sa faci si ceva bun?”

2. Fotografie... (pexels-kindel-media-8550840_19230700.jpg)

Foto: Kindel Media/ Pexels

Cuvintele folosite chiar și cu copiii și adolescenții au o mare greutate: dacă sunt folosite în mod greșit, le pot submina încrederea și stima de sine. Expresiile de neîncredere sau batjocura lovesc profund, mai ales dacă sunt repetate în timp, și subminează încrederea în sine.

De asemenea, este important să acordați atenție utilizării adversativelor pentru că riști într-un anumit sens să „ștergi” ceea ce s-a spus înainte: „Ai fost bun, dar ai fi putut să faci mai bine”, „A fost bine, dar ar fi trebuit să faci...”.

Nu numai utilizarea cuvintelor este importantă, ci și succesiunea în care sunt spuse.

Comunicarea în familie între echilibru și echilibru

Pentru a-ți întări copiii într-un mod autentic, trebuie să subliniezi efortul depus într-o anumită activitate, fără a te concentra doar pe rezultatul obținut ci pe proces, pe tot ceea ce i-a determinat să obțină acel rezultat. 

Angajamentul depus, efortul, procesul mental trebuie consolidat. Aceasta nu înseamnă că rezultatul pozitiv nu trebuie recunoscut pentru că copiii se așteaptă la el și se simt recunoscuți. 

Cercetare științifică

Există un proverb: ”Oamenii supărați fac zgomot, oamenii fericiți tac”. Acesta se referă la faptul că atunci când adulții sunt triști le oferă mai mult feedback negativ copiilor (adică îi ceartă, dau o atenție mai mare comportamentelor negative), dar atunci când sunt fericiți, aceștia tac.

Cercetările au confirmat faptul că adulții care nu se simt bine cu ei înșiși și care sunt nefericiți, sau care suferă în viața personală, nu îi vor lăuda pe alții. Adulții depresivi, de exemplu, sunt cunoscuți drept îndepărtați, izolați, și uneori, aproape indiferenți cu cei din jur.

3. Fotografie... (pexels-karolina-grabowska-6957154_35214100.jpg)

Foto: Karolina Grabowska/ Pexels

Acestora le este dificil să aibă energie pozitivă, iar copiii știu și simt asta în preajma lor. Factorii de stres îi pot face pe adulți mai egocentrici și sunt mai puține șanse să aprecieze și să recompenseze copiii pentru lucrurile minore, dar bune pe care le fac.

De aceea, pentru a-și exprima eficient laudele un părinte trebuie să aibă grijă de starea lui interioară. 

Practic, le este mai ușor să se lege de comportamentele nepotrivite, iar atunci când cei mici au comportamente pozitive, sunt tentați să nu spună nimic, să nu îi încurajeze, deoarece sunt normale.

Lauda este un constructor al stimei de sine pentru că recunoaște și întărește comportamentul unui copil. Când elevii fac ceea ce își dorește profesorul, este mult mai ușor să se distreze cu ei. De asemenea, iertarea este necesară atunci când copiii fac alegeri nepotrivite care agravează anumite situații. Este important să fie iertați astfel încât greșeala lor să nu deterioreze interacțiunile viitoare profesor - elev.

Accentul trebuie să fie pe recunoașterea doar a celor mai talentate performanțe, dar și a celor mai cotidiene, întărind adesea modul în care aceștia se confruntă cu situațiile. Tinerii trăiesc într-un mediu social deja deosebit de stresant, care se concentrează excesiv pe performanță, exces și perfecțiune.

Sprijinirea lor și însoțirea lor în viața lor de zi cu zi este fundamentală, mai ales în ceea ce privește modul de comunicare cu ei.

Trebuie să-i ajutăm să se cunoască pe ei înșiși, să-și descopere resursele și să înțeleagă ce poate fi îmbunătățit pentru a crește și, de asemenea, să învețe din propriile greșeli prin acțiune, deoarece le permite să-și dezvolte autoeficacitatea și să-și cunoască și să-și recunoască propria valoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel