Cele cinci „simptome” că al tău copil este răsfățat. Psiholog: „Dacă nu suntem atenți la ele, vom crește un adult egoist și pretențios!”

Data publicării:
Cele cinci „simptome” că al tău copil este răsfățat. Psiholog: „Dacă nu suntem atenți la ele, vom crește un adult egoist și pretențios!” / FOTO: freepik.com @esp2k
Cele cinci „simptome” că al tău copil este răsfățat. Psiholog: „Dacă nu suntem atenți la ele, vom crește un adult egoist și pretențios!” / FOTO: freepik.com @esp2k

Un psiholog pentru copii a dezvăluit cele 5 semne care dovedesc că al tău copil este răsfățat. Ea oferă, de asemenea, câteva sfaturi pentru a corecta situația și a-l împiedica să devină un adult capricios și egoist.



Păi, să ne înțelegem din start: e absolut normal să vrei să îți faci copilul fericit. E foarte plăcut să îl vezi bucurându-se de un cadou sau să petreci ore întregi jucându-vă împreună cu jucăriile noi.

Dar e important să fim atenți și să ne păstrăm echilibrul, pentru că, după cum spune psihologul penru copii Michele Borba într-un interviu pentru CNBC, citat de Parents.fr, există riscul ca, dacă nu suntem atenți, să creștem un adult „egoist, capricios și tot timpul nemulțumit”.

Psihologul oferă și soluții pentru asta. Ea subliniază câteva semne care arată că micuțul tău ar putea fi răsfățat, dar, mai important, vine și cu câteva idei despre cum să remediezi situația.

Pentru a evita ca micuțul tău să devină un adult egoist și pretențios, Michele Borba spune să începi prin a identifica dacă există acele 5 semne care ar indica acest comportament, așa cum le descrie ea.

5 semne că copilul este răsfățat

SURSA FOTO: freepik.com @alexgrash

Psihologul Michele Borba identifică cinci semne care arată că un copil este răsfățat:

Preferă să primească decât să dea: Copilul răsfățat nu manifestă recunoștință pentru ceea ce primește și nu folosește cuvinte precum „te rog” sau „mulțumesc”, ci mai degrabă spune „dă-mi”.

Nu acceptă un refuz: Așteaptă ca lucrurile să se întâmple conform dorințelor sale și este cel care întotdeauna spune „nu”.

Este nerăbdător: Nu înțelege că cererile sale pot fi refuzate și se așteaptă ca oamenii să își reorganizeze prioritățile pentru a-i satisface dorințele imediat.

Se gândește doar la sine: Copilul răsfățat caută mereu atenție și speră să fie mereu în centrul atenției. De exemplu, crede că merită mai mult decât alții, chiar și atunci când obține un rezultat bun.

Este mereu nemulțumit: Chiar dacă primește jucării și cadouri, niciodată nu este mulțumit. Întotdeauna cere „mai mult, mai mult, mai mult”.

Cum să corectăm situația?

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să corectăm comportamentul unui copil răsfățat? Psihologul oferă câteva sfaturi practice:

Spuneți NU fără a vă simți vinovați: Este important să nu vă fie teamă să spuneți nu și să explicați motivul în spatele deciziei. De exemplu, puteți spune: „Facem temele înainte de a ne juca, astfel încât să te poți distra fără să îți faci griji”.

Complimentați-l pentru comportament pozitiv: Încurajați comportamentul pozitiv și apreciați-l pentru acțiunile sale. De exemplu, puteți spune: „tu și prietenul tău ați lucrat bine la acele teme”. Întrebați-l despre experiențele pozitive în loc să vă concentrați doar pe rezultatele academice.

Însuflețiți recunoștința: Ajutați-l pe copil să aprecieze lucrurile și să fie recunoscător. Puteți încuraja un jurnal de recunoștință sau să îl rugați să deseneze lucrurile pentru care este recunoscător.

Învățați-l să aștepte: Este important să îi învățați pe copii să aștepte și să își respecte rândul. Spuneți-le „data viitoare” sau „așteaptă” atunci când este necesar și nu fiți întotdeauna disponibili imediat.

Explicați consecințele acțiunilor sale: Învățați-l empatie și să înțeleagă consecințele acțiunilor sale. Întrebați-l cum crede că se simte celălalt când este tratat nedrept și ajutați-l să găsească modalități de a nu răni pe alții.

Concentrați-vă pe a da și a fi recunoscător: Încurajați-l să facă gesturi de bunăvoință pentru alții și să fie recunoscător pentru cadourile pe care le primește, învățându-l să spună simplu „mulțumesc!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel