Cele mai dureroase adevăruri de acceptat despre familia ta, potrivit terapeuților

Data publicării:
Cele mai dureroase adevăruri de acceptat despre familia ta, potrivit terapeuților / FOTO: freepik.com @fledermausstudio
Cele mai dureroase adevăruri de acceptat despre familia ta, potrivit terapeuților / FOTO: freepik.com @fledermausstudio

Uneori este dificil să-ți privești familia cu obiectivitate. Mai mulți specialiști în relații și psihologie au cercetat adevărurile care pot aduce claritate asupra relațiilor dintre părinți și copii. 



Legăturile de familie nu sunt întotdeauna ușor de menținut. Uneori, acestea sunt marcate de conflicte și chiar gesturi și limbaj lipsit de respect.

Cu toate acestea, membrii aceleași familii caută adesea același lucru: să fie văzuți și auziți pentru cine sunt cu adevărat.

Pentru a reuși acest lucru, unii membri ai familiei pot depăși anumite limite. Este deosebit de dificil să fii obiectiv în evaluarea corectitudinii comportamentului tău față de oamenii care îți sunt atât de apropiați.

După cum afirmă specialiștii în rubrica Your Tango, cinci adevăruri dureroase ne pot ajuta să vedem mai clar diferența dintre imaginea pe care o avem despre familia noastră și realitate.

Cinci adevăruri dureroase de acceptat despre familia ta

Legăturile de familie nu justifică încălcarea limitelor personale

„Un adevăr dificil de acceptat despre familia ta este că legăturile de sânge nu oferă permisiunea necondiționată de a depăși granițele personale. Membrii familiei ar putea crede că își pot permite să încalce aceste limite, presupunând că legătura de familie le va scuza comportamentul și că vei tolera mai mult.

Cu toate acestea, atunci când onestitatea, respectul și integritatea sunt compromise, chiar și cele mai puternice legături de familie pot fi distruse. Este esențial să recunoaștem că relațiile sănătoase, inclusiv cele din cadrul familiei, depind de respect și înțelegere reciprocă”, explică specialistul și antrenorul în dependențe Clare Waismann.

Familia ta trăiește în negare

„Am ales să dezvălui adevăruri ascunse și să ajut oamenii să le înfrunte și să se vindece. Dacă familia mea a preferat să își țină secretele ascunse, aceasta era problema lor, nu a mea, și a trebuit să înțeleg că nu toată lumea dorește să se vindece.

A trebuit să accept faptul că unii preferă să ascundă problemele sub preș și să se comporte ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, spune Iva Ursano, autor de dezvoltare personală.

Creșterea nu ar trebui să fie atât de dificilă

„Cu toții vrem să credem că părinții noștri au făcut tot ce au putut pentru a ne crește, dar unii dintre noi își dau seama că acest efort nu a fost suficient pentru a ne forma ca adulți sănătoși.

Ca adult, le vezi toate defectele și eșecurile și înțelegi că ai fi fost o persoană mult mai fericită dacă ți-ar fi arătat mai multă dragoste și compasiune. Acesta este motivul pentru care, ca adulți, unii se angajează să își crească copiii diferit de modul în care au fost crescuți”, explică dr. Gloria Brame, terapeut.

Părinții tăi sunt doar copii mari

„Există un vechi clișeu conform căruia copiii cresc, beau un pahar cu părinții lor și, în cele din urmă, se conectează cu aceștia ca egali. Și, uneori, asta se întâmplă și este în regulă.

Dar ceea ce nu ți se spune este ce se întâmplă după aceea. Pe măsură ce tu devii din ce în ce mai matur, părinții tăi par să devină din ce în ce mai puțin maturi.

Din anumite motive, adulții tind să experimenteze un al doilea val de infantilizare pe măsură ce îmbătrânesc. Deci, pe măsură ce te căsătorești și cumperi o casă, fii pregătit să îți ajuți părinții să facă față crizelor de furie, schimbărilor de dispoziție și crizelor de identitate”, spune autorul Tom Burns.

Familia nu este suficientă

„Poate fi extrem de dureros să recunoști că membrii familiei noastre nu sunt capabili să ne ajute să ne gestionăm emoțiile. Chiar dacă își doresc să ne simțim sprijiniți în momentele noastre de durere, de multe ori nu au abilitățile sau maturitatea necesară pentru a ne oferi sprijinul emoțional de care avem nevoie pentru a ne simți văzuți, înțeleși și sprijiniți”, explică terapeutul Eli Harwood.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel