Ciuperci în alimentația copiilor: este corect să le interziceți până la 12 ani?

Data publicării:
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

”Fără ciuperci pentru copiii sub 12 ani”. Această indicație circulă de multă vreme pe net, printre părinți și unii specialiști (medici pediatri, nutriționiști, dieteticieni) și ghidează obiceiurile de gătit ale multor părinți.



Acesta poate fi găsit pe portalurile de informare pentru mămici și tătici, pe paginile de socializare ale profesioniștilor din domeniul sănătății, chiar și pe paginile informative ale instituțiilor medicale importante specializate în îngrijirea copiilor.

Interzicerea hrănirii cu ciuperci copiilor sub 12 ani este justificată cel mai adesea de incapacitatea copiilor de a digera unele substanțe prezente în acest aliment: în unele cazuri vorbim de chitină, asemănătoare celulozei, în altele de unele zaharuri, precum manitol și trehaloză.

Se susține că intestinele copiilor nu le-ar putea metaboliza și, prin urmare, este mai bine să se evite utilizarea chiar și ocazională pentru a evita posibilele reacții de la intoxicație, cum ar fi vărsăturile și diareea.

Dar este chiar așa? Este adevărat că cei sub 12 ani nu pot mânca ciuperci? Am decis să clarificăm problema și să eliminăm orice îndoială în acest articol dedicat.

Dintre indicațiile principalelor autorități sanitare străine și ale celor mai cunoscute societăți științifice pediatrice din lume, niciuna nu susține să se evite consumul de ciuperci la copii. În multe cazuri, într-adevăr, se propun rețete doar pentru a-i lăsa pe cei mici să guste din această mâncare, așa cum se întâmplă de exemplu în Marea Britanie.

Pe scurt, ostilitatea față de ciuperci pentru copii pare complet necunoscută. Pentru a obține o măsură a cât de diferită este relația cu această mâncare în afara granițelor noastre, trebuie doar să sari pe Netflix și să urmărești serialul Waffles + Mochi, cu Michelle Obama. În cei opt ani în calitate de Primă Doamnă, Michelle Obama a făcut din alimentația adecvată copiilor o luptă personală, într-o țară – SUA – cu rate de obezitate pediatrică aproape de 20%.

Serialul, care își dorește cu adevărat să-i facă pe copii să descopere alimentația adecvată, dedică un episod întreg ciupercilor. 

”Cine ar fi crezut că ceva cu acest aspect curios ar putea fi atât de delicios și interesant în interior”, spune Michelle în timp ce le prezintă copiilor o ciupercă.
Pe scurt, fără teamă de otrăvire, vărsături sau diaree.

Deseori, în schimb, virtuțile sale sunt subliniate în străinătate: conținutul scăzut de calorii care este contrabalansat de aportul mare de minerale, antioxidanți și vitamine.

Când îi dăm bebeluşului ciuperci?

Potrivit Totul despre mame, pediatrii recomandă introducerea ciupercilor în alimentația copiilor după vârsta de 10 luni. Indiferent ce tip de ciuperci ai alege, cumpără-le doar din magazine. Aici vei găsi doar ciuperci bune pentru consumul uman și nu te expui la riscul de a-ți otrăvi familia.

Beneficiile ciupercilor asupra sănătății

Ciupercile sunt alimente sărace în grăsimi și calorii și bogate în vitamine, minerale, fibre. Acestea sunt benefice sistemului digestiv și sunt recomandate bebelușilor, mai ales dacă au probleme cu constipația. De asemenea, majoritatea tipurilor comestibile de ciuperci au un conținut ridicat de potasiu, care este bun pentru buna funcționare a inimii.

Ciupercile au un aport important de vitamine din complexul B (în special B2 și B3), seleniu, fosfor, acizi grași Omega-3, zinc. Cantitățile diferă în funcție de soiul de ciuperci folosit. Studiile spun că peste 50% dintre soiurile de ciuperci comestibile sunt considerate alimente funcționale, adică ajută la menținerea sănătății organismului, dincolo de faptul că potolesc foamea.

Atunci când îi introduci ciupercile în alimentație copilului, ai grijă la câteva aspecte. Ciupercile trebuie să fie foarte bine curățate și spălate. De asemenea, trebuie să le prepari termic suficient. Nu îi da celui mic ciuperci sălbatice sau crude, pentru că riști să dezvolte alergii sau, mai rău, să îl otrăvești.

Ce tip de ciuperci să alegi?

Este bine să începi să introduci ciupercile în alimentația copilului cu soiurile comune: champinion și cremini care nu sunt foarte aromate. Pe măsură ce crește poți folosi și portabello, shiitake, gălbiori, hribi, bureți.

Atunci când alegeți ciuperci pentru gătit, este ideal ca acestea să fie proaspete, având o culoare deschisă, cu o textură fermă. Ciupercile care sunt trecute tind să fie mai închise la culoare, mai uscate sau mai lipicioase. Este preferabil să le evitați pe acestea. Înfășurate într-un prosop de hârtie umedă, ciuperci proaspete pot fi păstrate la frigider timp de cel mult o săptămână.

Cum gătim ciupercile pentru copii?

Ciupercile pot fi sotate în tigaie cu unt, ulei de măsline și puțin usturoi. În acest fel sunt o garnitură excelentă pentru orez, paste, friptură. Pot fi consumate și alături de cartofi, spanac sau cartofi.

Ciupercile pot fi folosite și pentru produse de patiserie: pateuri, brioșe, tarte, plăcinte.

Supa de ciuperci este unul dintre preparatele clasice pe care copilul tău îl va adora.

Ciupercile pot fi adăugate pe pizza, pot fi folosite pentru a da savoare hamburgerilor sau cheesburgerilor făcuți în casă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie
Tagurile articolului: alimentatie ciuperci copii





pixel