Copii cu părinți de diferite religii? Sfaturi utile pentru creșterea lor

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/Pexels

Copiii cu părinți de religii diferite sunt expuși la diferite credințe. Acest lucru îi poate îmbogăți sau deruta. Aflați de ce depinde rezultatul.



Cu doar câteva decenii în urmă, majoritatea cuplurilor căsătorite și familiilor împărtășeau o singură credință religioasă. Cu toate acestea, există din ce în ce mai multe familii interconfesionale. 

Acest lucru poate ridica mai multe întrebări despre cum să vorbim despre Dumnezeu cu copiii și cum să-i implicăm în tradiții. Dacă vă aflați în această situație, vrem să împărtășim câteva sfaturi pentru creșterea copiilor cu părinții de diferite religii.

Poate te-ai întrebat dacă să crești cu această diversitate religioasă ar putea fi rău pentru copiii tăi. Mai mult, unii oameni din jurul tău s-ar putea să-ți fi reproșat că vrei să le insufli credință încă din copilărie. 

Departe de a fi o limită, a trăi acasă cu credințe diferite poate hrăni experiența copiilor și îi poate ajuta să fie mai toleranți față de ceilalți. Dar, pentru aceasta, trebuie să urmați câteva linii directoare sau principii de bază.

Familii cu diferite religii

După cum am spus în introducere, familiile interconfesionale devin din ce în ce mai frecvente. Potrivit Survey Center on American Life, doar 52% dintre cuplurile căsătorite în ultimul deceniu împărtășesc aceeași credință. Acest lucru este în contrast cu deceniile anterioare în care această cifră a crescut la 81%.

Mai exact, conform unui studiu al Centrului de Cercetare Pew, 27% dintre mileniali au experimentat această realitate, iar tendința se extinde rapid.

Acest lucru ridică câteva întrebări: care vor fi credințele acestor copii, cum va fi trăită disparitatea cultelor acasă, este pozitiv să le cultivăm spiritualitatea sau este mai bine să nu o facem?

Ce opțiuni există?

Merită să ne amintim că nu există o alternativă corectă, dar fiecare familie poate alege cea care se potrivește cel mai bine nevoilor și preferințelor sale:

- Este posibil ca în unele căsnicii un soț să decidă să adere la convingerile celuilalt și aceasta este ceea ce transmite copiilor lor.

- Mai mult, se poate întâmpla ca ambii să aibă propria lor viziune asupra lumii, dar să aleagă doar una pe care să o împărtășească copiilor lor.

- O altă opțiune este implicarea copiilor în preceptele, practicile și tradițiile ambelor religii. În aceste cazuri este posibil ca ei să trăiască în familie sau ca fiecare părinte să-și însoțească copiii în practicile credinței lor.

- În cele din urmă, unii adulți aleg să nu transmită copiilor credințele lor religioase. Acești părinți preferă să-i educe doar în valori și în concordanță cu cultura în care trăiesc cufundați. Aici părinții își pot împărtăși credințele copiilor, dar fără a le atribui vreunei religii.

După cum puteți vedea, alternativele sunt multe și vor depinde, în mare măsură, de importanța pe care fiecare soț o atribuie religiozității sale. Nu este același lucru pentru o persoană devotată și practicantă ca pentru una care se simte doar unită cultural cu această credință.

Sfaturi pentru creșterea copiilor cu părinți de diferite religii

Indiferent de opțiunea pe care o alegeți, există anumite principii care trebuie să fie prezente pentru a oferi o reproducere de calitate.

Acestea vor evita anumite fricțiuni, tensiuni și conflicte în casă. Mai mult, vor permite copiilor să crească într-un mediu sănătos și liber, dincolo de cultele profesate de familie.

Respectați-vă reciproc convingerile

Este esențial ca ambii părinți să respecte profund convingerile celeilalte părți. Acest lucru nu înseamnă că sunt de acord cu ele sau aderă la ele, dar înseamnă că sunt toleranți cu ele.

Dacă apare o luptă pentru putere în care un adult încearcă să denigreze sau să ridiculizeze credința celuilalt, aceasta poate provoca durere și confuzie copiilor.

Într-adevăr, a trăi într-o familie multi-religioasă este o oportunitate perfectă de a învăța despre diversitate, toleranță și empatie. Profităm de această ocazie!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel