Copii răsfățați: Iată de ce aceștia riscă să devină adulți slabi

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Jep Gambardella/ Pexels
Fotografie de la Jep Gambardella/ Pexels

Dezbaterea dacă este sau nu corect să răsfățați copiii este încă deschisă. Unii experți susțin că copiii răsfățați vor deveni adulți slabi. În timp ce alții ne spun că în societatea de astăzi acesta este un model educațional normal.



Un adult care nu știe să ia decizii și nu poate face față presiunii și stresului a fost probabil un copil răsfățat în copilărie.

Capacitatea de a-și asuma responsabilități este asociată cu tipul de caracter. Mulți părinți încearcă să-și împiedice copiii să intre în situații dificile. Prin urmare, le rezolvă neplăcerile sau problemele pe care le pot avea.

Copiii trebuie să învețe să facă față problemelor și să lucreze în echipă, să fie umili și să-și revină după eșec. Acestea sunt aspecte importante care definesc caracterul unei persoane.

Exagerarea în protejarea copiilor pare să fie rezultatul frustrărilor părinților. Oamenii care au avut o copilărie dificilă și defavorizată au tendința de a-și supraproteja copiii. Cu orice preț încearcă să le dea ceea ce nu au avut sau nu au putut să obțină.

Vârsta și modelele sociale

Un alt aspect al părinților prea permisivi are legătură cu vârsta. Astăzi, cuplurile tind să conceapă copii după vârsta de treizeci de ani. În unele cazuri, dificultățile de a avea copii sau responsabilitățile de muncă îi fac pe părinți mai permisivi.

Din acest tip de cuplu ia naștere teoria modelelor societății de astăzi. Sunt părinți care împărtășesc rolul parental cu succesul profesional. Responsabilitățile în ambele domenii necesită multă dăruire și efort comun din partea părinților.

Caracteristicile copiilor răsfățați

De obicei, copiii răsfățați nu cunosc limite. Ei sunt convinși că lumea se învârte în jurul lor. Se obișnuiesc să primească fără să dea nimic în schimb. Mai mult, nu își apreciază părinții pentru că ei cred că treaba lor este doar să le mulțumească.

O altă caracteristică comună a copiilor răsfățați este incapacitatea de a acționa. Confruntați cu problemele pe care le pot avea la școală sau în alte contexte sociale, ei nu știu cum să reacționeze. Ei recunosc că sunt dezavantajați, dar nu au fost pregătiți să facă față lucrurilor.

Frustrarea vine atunci când se simt neputincioși în fața a ceea ce cred că este nedrept. Sunt capabili să identifice ceea ce nu le place, dar nu pot schimba situația. În timp, frustrarea poate face ca copiii răsfățați să devină adulți depresivi.

O altă caracteristică a copiilor răsfățați este agresivitatea. Este una dintre modalitățile de a reacționa la frustrare. Prin urmare, pot apărea cazuri de agresiune fizică față de părinți.

În sfârșit, intoleranța. Copiii nu își asumă responsabilitatea pentru acțiunile lor și nu regretă. În unele cazuri, aceștia pot suferi de anxietate, schimbări de dispoziție și stima de sine scăzută.

Ce trebuie făcut cu copiii răsfățați?

Este important ca copiii să înceapă să se simtă independenți de la vârsta de patru ani. Oferirea lor de mici responsabilități îi va ajuta să-și construiască caracterul. În plus, ei vor învăța valoarea unei recompense pentru o muncă bine făcută.

Teoria cauzei și efectului este cheia atunci când se stabilesc limite. Copiii trebuie învățați că fiecare acțiune este urmată de o reacție. În acest fel vor învăța și să gestioneze frustrarea.

Mai mult, cei mici din casă trebuie să învețe că rezultatele nu sunt întotdeauna cele așteptate. Modul în care se confruntă cu eșecurile va determina modul în care fac față provocărilor atunci când vor crește. În acest caz, este important să le înțelegeți și să le respectați sentimentele.

Una dintre cele mai dificile sarcini este ignorarea crizelor lor de furie. Copiii răsfățați sunt obișnuiți să se plângă pentru a obține ceea ce își doresc. Părinții, la rândul lor, trebuie să rămână calmi și să evite să cedeze crizele de furie. Dacă îi dau copilului ceea ce își dorește doar pentru că are o criză de furie, copilul va stabili o relație „cauză-efect” și va asocia plânsul cu atingerea scopului său.

În concluzie, creșterea copiilor nu este compatibilă cu extremele. Răsfățarea copiilor sau a fi prea strict poate avea aceleași consecințe negative. Educația trebuie să plece de la predarea valorilor fundamentale și a afecțiunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel