Țigările electronice nu mai pot fi vândute minorilor. Ce pățesc comercianții, dar și elevii

Data publicării:
Țigările electronice nu mai pot fi vândute minorilor. Ce pățesc comercianții, dar și elevii / FOTO: freepik.com@snowing
Țigările electronice nu mai pot fi vândute minorilor. Ce pățesc comercianții, dar și elevii / FOTO: freepik.com@snowing

Comerciații nu mai au voie să vândă șigări electronice minorilor. Încălcarea legii le va aduce amenzi usturătoare.



Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun. Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun, care interzice vânzarea către minori a ţigărilor electronice, a fost adoptat pe 27 februarie, cu majoritate de voturi, de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, fiind admise şi mai multe amendamente care au fost respinse iniţial.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.201/2016 precum şi a Legii nr. 349/2002.

Ce prevede legea

În vederea reducerii expunerii copiilor şi tinerilor la produsele de tutun, actul normativ propus extinde interzicerea comercializării prin automate precum şi interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani pentru ţigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru ţigarete, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului. Totodată, se stabileşte în sarcina instituţiilor de învăţământ a obligaţiei de a introduce în regulamentele proprii măsuri coercitive aplicate elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice şi dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului în incinta acestora. De asemenea, se asigură preluarea definiţiei ţigaretei electronice şi a flaconului de reumplere a ţigaretei electronice, aşa cum sunt prevăzute în legislaţia europeană, potrivit Agerpres.

Proiectul introduce sancţiuni de până la 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei.

Sancțiuni și pentru elevi

Ministerul Educaţiei stabileşte, prin Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ preuniversitar, sancţiunile aplicabile elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului, în incinta unităţilor de învăţământ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel