Copiii și ecranele în timpul vacanței de vară. Ești prea permisiv? Un specialist trage un semnal de alarmă: „Părinții ar trebui să fie conștienți!”

Data publicării:
Copiii și ecranele în timpul vacanței de vară. Ești prea permisiv? Un specialist trage un semnal de alarmă: „Părinții ar trebui să fie conștienți!” / FOTO: freepik.com @prostooleh
Copiii și ecranele în timpul vacanței de vară. Ești prea permisiv? Un specialist trage un semnal de alarmă: „Părinții ar trebui să fie conștienți!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Părinții ar trebui să fie conștienți de riscurile asociate cu permisivitatea crescută în utilizarea ecranelor de către copiii lor în timpul verii.



Emily Lawrenson, Manager de Comunicații la Qustodio, subliniază, într-un interviu pentru abc.es, importanța ca micuții să știe să se plictisească și să aibă activități alternative în loc să petreacă tot timpul lor liber pe ecrane.

Vara este o perioadă lungă, mai ales pentru copiii care au vacanța școlară, și este adesea dificil pentru ei să găsească modalități să-și ocupe timpul, ceea ce îi poate determina să petreacă prea mult timp în fața ecranelor.

Având în vedere această realitate din ce în ce mai frecventă în casele oamenilor, Emily Lawrenson avertizează că familiile trebuie să fie conștiente de educația digitală a copiilor lor.

„De multe ori, părinții își dau seama că este mai ușor să le ofere copiilor un ecran pentru a-i ține ocupați. Noi, ca părinți, trebuie să îi învățăm să se plictisească. Nu pot fi mereu stimulați și trebuie să înțeleagă acest lucru. Este important ca cei mici să înfrunte plictiseala și să o gestioneze.”

Citește și Cifoza la copii. Dr. Cezar: ”Îi mănâncă jungla. Vom trăi niște vremuri triste”

De ce este important pentru ei să experimenteze plictiseala pentru viitorul lor?

„Este crucial pentru că plictiseala îi ajută să dezvolte concentrarea și creativitatea, iar, în plus, îi încurajează să se auto-descopere. Dacă nu sunt în permanență distrași, au ocazia să progreseze și să învețe”.

Conceptul de creativitate este subestimat în zilele noastre?

„Se întâmplă adesea ca tinerii să o folosească mai puțin, având alte modalități de distracție care nu îi stimulează în această privință, însă creativitatea rămâne o parte esențială în multe aspecte ale vieții cotidiene.

Atât în școli, cât și acasă, este important să învețe să valorifice creativitatea la maximum, deoarece poate aduce numeroase beneficii”.

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

Sunt părinții conștienți de importanța acestei probleme pentru dezvoltarea copiilor lor?

„Uneori, familiile pot să nu fie pe deplin conștiente de impactul pe care excesul de ecrane îl poate avea asupra copiilor și pot permite acestora să petreacă prea mult timp în fața lor din comoditate. Totuși, este important să găsim un echilibru între viața online și cea offline, astfel încât copiii să își poată dezvolta creativitatea în diverse moduri.

Este important ca părinții să își petreacă timp cu copiii lor, să îi cunoască mai bine, să îi învețe și să le explice că există activități constructive în afara utilizării ecranelor”.

Vezi și Cum să explici copiilor pericolele ecranelor? Expert: „În loc să le demonizăm, mai bine să învățăm să le gestionăm!”

Cum putem reduce utilizarea ecranelor în timpul zilelor de vacanță?

„Există instrumente și aplicații foarte utile care vă pot ajuta să limitați timpul petrecut în fața dispozitivelor tehnologice. Este important să înțelegeți că nu este neapărat rău să folosiți tehnologia pentru a vă distra, dar trebuie făcut cu moderație.

Familiile ar trebui să exploreze alternative la ecrane, precum activități în aer liber, tabere, întâlniri cu prietenii sau plimbări. Este esențial ca părinții să discute deschis cu copiii lor despre utilizarea ecranelor, să înțeleagă că excesul nu este sănătos și să încurajeze alternative non-tehnologice pentru a se distra”.

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

Care sunt greșelile pe care părinții le fac cel mai des în acest sens?

„Adesea, părinții nu sunt conștienți de impactul pe care utilizarea excesivă a dispozitivelor tehnologice îl poate avea asupra copiilor noștri.

A fi prea permisiv în timpul vacanței poate afecta copiii și îi poate expune la diverse pericole, cum ar fi accesul la conținut inadecvat sau riscul de hărțuire cibernetică.

Familiile ar trebui să fie informate despre modul în care copiii lor utilizează tehnologia, să monitorizeze aplicațiile și conținutul la care au acces”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel