Copil supraponderal? MAMA sau TATA: De la cine moștenește kilogramele în plus?

Data publicării:
Fotografie de la Cottombro Studio/ Pexels
Fotografie de la Cottombro Studio/ Pexels

Misterul moștenirii fizice i-a fascinat întotdeauna pe oamenii de știință, dar acum se pare că cercetările au aruncat o lumină nouă asupra unuia dintre cele mai interesante aspecte: influența genetică a părinților asupra înălțimii și greutății copiilor lor.



Potrivit unui studiu realizat în Regatul Unit pe un eșantion semnificativ de familii, reiese o afirmație îndrăzneață, dar susținută de știință: copiii moștenesc „centimetri” de la tați și „ kilograme” de la mame. Cu alte cuvinte, dacă ești înalt ca tatăl tău sau slab ca mama ta, în spate există o explicație științifică. 

De la cine moștenești greutatea și înălțimea? De la mama sau de la tata?

Cercetarea realizată de cercetătorii englezi de la Royal Devon and Exeter Hospital pe peste o mie de familii, a relevat că înălțimea copiilor este mai strâns corelată cu cea a taților lor.

Acesta este un fapt care îi poate surprinde pe mulți, având în vedere credința răspândită că înălțimea a fost determinată de o combinație de părinți. Cu toate acestea, se pare că bărbatul înalt are mai multe șanse să aibă copii înalți, indiferent de înălțimea partenerului său.

Dar asta nu este tot: studiul a mai constatat că tendința de a crește în greutate sau de a rămâne slab este influențată mai mult de mamă. Copiii, de fapt, par să moștenească de la mama lor predispoziția de a menține sau atinge o anumită greutate, indiferent de aportul caloric sau de activitatea fizică.

2. Fotografie... (pexels-anastasia-shuraeva-4079291_06245800.jpg)

Foto: Anastasia Shuraeva/ Pexels

Copiii moștenesc greutatea de la mama lor?

Cercetătorii au încercat să exploreze legătura dintre greutatea maternă și obezitatea infantilă, dezvăluind o rețea complexă de influențe care depășesc simpla transmitere genetică.

Este cu siguranță adevărat că există o corelație între supraponderalitatea maternă și riscul unui copil de a dezvolta obezitate infantilă, mai multe studii indicând un risc mai mare pentru copiii născuți din mame supraponderale sau obeze de a dezvolta probleme de greutate.

Acest fenomen este atribuit în principal mediului uterin care poate influența în mod semnificativ dezvoltarea copilului. Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge ale mamei pot traversa placenta, expunând fătul la condiții metabolice anormale care cresc riscul de obezitate. O astfel de expunere poate declanșa o serie de modificări în metabolismul copilului, predispunându-l la acumularea de grăsime și greutatea excesivă în viitor.

Pe lângă hiperglicemia maternă, mai mulți alți factori pot contribui la obezitatea infantilă. Dieta maternă bogată în calorii și zaharuri, lipsa activității fizice în timpul sarcinii și predispoziția genetică la obezitate sunt doar câțiva dintre factorii în joc.

3. Fotografie... (pexels-kampus-8188741_08420200.jpg)

Foto: Kampus Production/ Pexels

Prin urmare, este esențial ca femeile însărcinate să mențină o greutate sănătoasă și să adopte o dietă echilibrată și hrănitoare. Exercițiile fizice regulate în timpul sarcinii nu numai că beneficiază de sănătatea mamei, ci pot și reduce riscul de complicații legate de greutate pentru copil.

Cu toate acestea, este important de menționat că nu toți copiii născuți din mame supraponderale sau obeze vor fi obezi. Mulți dintre ei cresc sănătoși și la o greutate normală, deoarece obezitatea depinde de o combinație complexă de factori genetici, de mediu și comportamentali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Monden





DC Media Group Audience
pixel