Copilăria și „epidemia de singurătate”: Copii super plictisiți de părinți hiper-ocupați. Nu cauza daune emoționale ireparabile micuțului tău!

Data publicării:
Copilăria și „epidemia de singurătate” Copii super plictisiți de părinți hiper-ocupați. Nu cauza daune emoționale ireparabile micuțului tău! FOTO: Unsplash @Vitolda Klein
Copilăria și „epidemia de singurătate” Copii super plictisiți de părinți hiper-ocupați. Nu cauza daune emoționale ireparabile micuțului tău! FOTO: Unsplash @Vitolda Klein

Într-o eră în care tehnologia domină tot mai mult viața de zi cu zi, se observă un fenomen alarmant în relația părinți - copii. În restaurante, săli de așteptare ale medicilor sau în locurile aglomerate, ochii nevinovați ai copiilor sunt atrași către ecranele mobile, în timp ce părinții lor par captivați de lumea virtuală.



Mamele, cu privirea lipită de ecranul telefonului mobil, își hrănesc bebelușii fără a le oferi privirea și conexiunea emoțională de care aceștia au atâta nevoie. Copiii mai mari, în căutarea atenției și a interacțiunii părinților, se lovesc de un zid invizibil format din telefoane și tablete. În loc să se bucure de jocul și descoperirea lumii împreună cu copiii lor, părinții sunt absorbiți de divertismentul digital.

Efectele acestei realități se fac resimțite puternic în comportamentul copiilor. Ei devin plictisiți, lipsiți de interes și nu mai știu cum să atragă atenția părinților pentru a petrece timp real și de calitate împreună. Atracția părinților față de ecrane îi face pe copii să se simtă neglijați și să caute alte modalități de a se descurca într-o lume în care tehnologia domină.

Generația actuală de copii pare să-și piardă treptat interesul pentru interacțiunea cu semenii lor, preferând să-și concentreze atenția pe gadget-uri și ecrane. Jocurile tradiționale, interacțiunea fizică și creativitatea par să piardă teren în fața unei lumi virtuale, în care satisfacerea nevoilor personale devine prioritară. Cu mai puțină răbdare, toleranță la frustrare și un comportament impulsiv, copiii devin prizonieri ai propriei lor plictiseli, generată de părinții lor dependenți de tehnologie.

Citește și „Te urăsc, tată!”, „Ești cea mai rea mamă!”. Afirmațiile de la copii care îți pot prăbuși lumea: Cum să reacționezi la aceste situații?

Părinți ocupați, copii plictisiți

Într-o lume în care tehnologia a devenit omniprezentă, este tot mai evident că mulți copii cresc înconjurați de ecrane, având impresia că tehnologia poate înlocui prezența părinților. Deși acest fenomen nu se poate generaliza, este alarmant să observăm că mulți copii își petrec timpul în fața gadgeturilor, în loc să se joace, să-și dezvolte imaginația sau să petreacă momente de calitate alături de părinți.

Ecranele devin o prezență constantă în viețile copiilor, adormindu-le mintea și înlocuind activitățile esențiale pentru dezvoltarea lor sănătoasă. Este crucial ca părinții să reflecteze asupra acestui aspect. Atunci când un copil se plictisește sau devine furios, tehnologia nu trebuie să fie soluția oferită! Indiferent de vârstă, acest comportament reprezintă o evadare de responsabilitatea noastră ca părinți de a însoți și de a răspunde nevoilor emoționale fundamentale ale copiilor noștri în perioada copilăriei.

Copiii tăi au nevoie de tine

2. Copilăria ... (copilaria-si-epidemia-de-singuratate-copii-super-plictisiti-de-parinti-hiper-ocupati--nu-cauza-daune-emotionale-ireparabile-micutului-tau-2_73429700.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

În tumultul vieții de zi cu zi, este ușor să cedăm tentației de a-i lăsa pe copiii noștri să se descurce cu ecranele în loc să le oferim prezența noastră. Dar adevărul este că micuții tăi nu au nevoie de tehnologie pentru a fi fericiți și împliniți - au nevoie de tine. Copiii mici sunt extrem de receptivi la reacțiile și interacțiunile părinților lor în mediul în care trăiesc. Ei se uită la noi pentru a învăța și orice gest pe care îl facem are o semnificație profundă pentru ei.

Ce învață copilul tău de 3 sau 4 ani când te vede mereu cu ochii lipiți de ecranul telefonului mobil sau al computerului? Ei au nevoie să se conecteze cu tine într-un mod profund și autentic. Nu aștepta ca acești mici oameni să se liniștească singuri sau să se distreze în absența ta. Ei au nevoie să-i privești în ochi, să-i îmbrățișezi și să lași deoparte tehnologia. Dacă nu o faci, vei cauza daune emoționale ireparabile copilului tău. Poate că nu îți dai seama acum, dar în timp, vei observa un copil deconectat de familie și chiar de propria sa identitate.

Vezi și „Mami, vreau...”, „Tati, uite...”. Copilul îți întrerupe conversațiile? Care sunt motivele din spate și ce să faci: Cele mai bune sfaturi de la psihologi

Deconectați-vă pentru a vă conecta

În era tehnologiei, ne străduim să fim mereu conectați, dar, paradoxal, ne simțim din ce în ce mai deconectați. Cu cât suntem mai informați și interconectați prin gadgeturi și rețele sociale, cu atât ne îndepărtăm mai mult de mediul nostru și de oamenii din jurul nostru. Tehnologia aduce cu sine o serie de provocări, iar acum este momentul să lucrăm la comunicare și la abordarea noastră umană pentru a schimba această situație.

Atunci când copiii tăi îți cer atenția, oprește-te și uită-te în ochii lor. Gesturile simple, dar puternice, precum a-i privi direct în ochi, le arată că le acorzi importanță și că ești cu adevărat prezent pentru ei. Atunci când vor să se joace cu tine, lasă deoparte telefonul mobil și dedică-te în totalitate jocului. Aceste mici gesturi reprezintă fundamentul unei conexiuni autentice și sănătoase și ar trebui să devină o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi.

Înfruntă „epidemia de singurătate” din copilărie

În prezent, copiii se confruntă cu o problemă serioasă: singurătatea în copilărie. Chiar dacă părinții trebuie să lucreze și sunt ocupați în mare parte a zilei, este esențial să promovăm și să încurajăm timpul de calitate în familie.

Ia-ți timp în fiecare zi pentru a te conecta cu copiii tăi, astfel încât să simtă că ești alături de ei în orice moment au nevoie. Chiar dacă și tu ai nevoie de odihnă, arată-le copiilor că, atunci când au nevoie de tine, vei lăsa deoparte telefonul și vei fi prezent pentru ei. Ei sunt cea mai mare prioritate pentru tine. Nu permite copiilor să se simtă singuri și să aibă grijă de ei înșiși cu ajutorul unei dădace virtuale.

Organizarea zilei și echilibrarea timpului pe care îl ai poate fi relativ ușoară. Chiar dacă nu poți petrece mai mult timp acasă, atunci când ești acolo, fii prezent în viața copiilor tăi. Prezența fizică nu este suficientă dacă mintea ta este absentă. Joacă-te cu ei, citește-le povești, bucură-te de conversațiile lor. Chiar dacă ești obosit, merită efortul, deoarece investiția ta va aduce echilibru emoțional copiilor tăi pe termen lung.

Citește și Nu mai forța copilul să-și ceară scuze! Psiholog: „Este de-a dreptul ineficient!” Ce poți face în schimb?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel