”Copilul meu adoarme doar în brațele mele”: Cum să îl faci să adoarmă direct în pătuț

Data publicării:
Fotografie de la Laura Garcia/ Pexels
Fotografie de la Laura Garcia/ Pexels

Este foarte frecvent ca bebelușul tău să se trezească când îl așezi în pătut. Știai că un bebeluș care adoarme în brațele tale sau pe piept, dar se trezește singur în pătuț, poate să tresară și să aibă probleme în a adormi înapoi?



Imaginați-vă că ți s-a întâmplat ceva asemănător, de exemplu, că ai adormit pe canapea de acasă și te-ai trezit brusc în pat... Poate te-ai speria și ai sta puțin să te gândești „cum am ajuns aici? ”. Ei bine, același lucru se poate întâmpla și copiilor. Ei pot fi alarmați dacă adorm pe pieptul tău sau în brațe și se trezesc în pătuțul lor.

În acest articol vă vom explica cum să inversați această situație și să vă ajutați micuțul să doarmă în pătuțul lui.

Asocierile de somn. Ce sunt?

O asociere de somn este orice lucru/ obiect din mediul înconjurător pe care bebelușul îl asociază puternic cu somnul, adică sunt semne sau indicii care îi spun copilului că vine somnul. 

Bebelușii se obișnuiesc cu ceea ce li se prezintă, așa că dacă se obișnuiește să adoarmă în brațele tale, va deveni dependent de ele pentru a adormi. Dacă indicii de somn ale bebelușului depind de tine, copilul tău va avea nevoie să-i dai din nou acel indiciu când se trezește.

Bebelușii nu vin pe lume așteptându-se să fie legănați, ținuți sau hrăniți pentru a adormi. Acestea sunt lucruri pe care le prezentăm și cu care se obișnuiesc. A dormi bine este o abilitate învățată și este datoria noastră ca părinți să ne învățăm copiii cum să doarmă bine pentru a beneficia de sănătatea și bunăstarea lor pe măsură ce cresc.

2. -imagine fara descriere- (pexels-laura-garcia-3617851-1_10845200.jpg)

Sursa foto: Pexels/ Laura Garcia

Igiena somnului înseamnă implementarea unor obiceiuri sănătoase în jurul somnului. Pentru a face acest lucru, este important să le învățați abilități, astfel încât să învețe să adoarmă în mod independent. Una dintre cheile pentru a învăța să adormi independent și a rupe obiceiul de a adormi în brațe este să-l înveți să adoarmă direct în pătuțul lui.

Dacă bebelușul tău se bazează pe o asociere pentru a adormi, cum ar fi legănarea, îi va fi dificil să adoarmă și să se culce din nou fără această asociere de fiecare dată când se trezește. 

Cel mai bun mod de a „învăța” auto-linișterea este să exersezi cum să-ți adormi bebelușul, astfel încât să aibă ocazia să-și dezvolte propriile strategii de auto-liniște.

Bebelușul tău trebuie să fie TREAZ și nici măcar somnoros când îl pui în pătuț. Acest lucru este important pentru că un bebeluș adormit este practic în prima etapă a somnului ușor și asta înseamnă că a primit deja ajutorul tău pentru a adormi.

3. -imagine fara descriere- (pexels-natalie-bond-3341189-1_93056700.jpg)

Sursa foto: Pexels/ Natalie Bond

Cum să îl faci să adoarmă direct în pătuț

Vă oferim câteva sfaturi pentru a începe să exersați:

Momentul: Dacă bebelușul tău este prea obosit sau suprastimulat, îți va fi greu să faci asta. El trebuie să fie TREAZ și liniștit.

Locul: mediul este fundamental. Se recomandă ca mediul dumneavoastră de dormit să fie un loc răcoros, calm, întunecat, plictisitor și sigur. Pune-ți copilul să doarmă în același loc în care exersezi să-l facă să doarmă treaz (de exemplu în pătuț sau pat).

Practică: Aceasta este o abilitate care necesită multă practică și timp pentru a o stăpâni. Începeți treptat și exersați ori de câte ori puteți pentru a face din asta un obicei zilnic. Când copilul știe la ce să se aștepte, învață din ce în ce mai repede.

Așteptări: Nimic nu se întâmplă peste noapte. Rămâneți consecvenți. Acest lucru poate dura săptămâni sau luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





DC Media Group Audience
pixel