„Copilul meu este dur cu mine. Ce ar trebui să fac?” Psiholog: „Micuțul poate să simtă ASTA”

Data publicării:
„Copilul meu este dur cu mine. Ce ar trebui să fac” Psiholog „Micuțul poate să simtă ASTA” / FOTO: Pexels@mohamed abdelghaffar
„Copilul meu este dur cu mine. Ce ar trebui să fac” Psiholog „Micuțul poate să simtă ASTA” / FOTO: Pexels@mohamed abdelghaffar

Indiferent cât de mult îi iubim, copiii noștri ne pot face uneori viața imposibilă. Între certuri, neînțelegeri și provocări, este uneori dificil să deschidem un dialog. Sfaturi de la psihologul Valérie Chemoul.



Relația părinte-copil este adesea plină de frământări. Între accese de furie și certuri, nu este întotdeauna ușor să vă înțelegeți și să vă înțelegeți copilul. Și deși certurile sunt uneori necesare, ele creează și o atmosferă tensionată și stârnesc emoții neplăcute.

Mă învinovățește pentru tot și pentru toate: de ce te poți certa cu copilul tău? De ce este copilul meu agresiv față de mine?

Fie în copilărie, fie în adolescență, poate fi foarte complicat să îți înțelegi copilul. Comunicarea greșită, cuvintele nefericite, provocarea, tonul poate escalada foarte repede.

Citește și ACESTEA sunt semnele care arată că al tău copil este stresat

„Pot exista o multitudine de motive pentru certuri, atât în interiorul, cât și în afara unității familiale. Depinde și de vârsta copilului”, spune psihologul Valérie Chemoul.

În primii ani de viață, fiica sau fiul nostru devine conștient de „eu”, că este o persoană de sine stătătoare. Aceasta este și celebra perioadă a „celor doi ani teribili”, prin care trec toți copiii, în medie, între 18 și 24 de luni.

O etapă-cheie în copilăria timpurie, bebelușii simt o nevoie puternică de autonomie și încearcă în permanență să depășească limitele care le-au fost stabilite.

Dar, deși vor să facă totul singuri, nu sunt încă capabili să facă acest lucru. Și pentru că vrem să îi protejăm, pentru că nu sunt suficient de mari, le putem interzice să facă multe lucruri. Acest lucru poate duce la frustrare, neînțelegere și o mulțime de alte emoții.

În opoziție constantă, copilul nostru contestă totul și orice și poate avea accese de furie incredibile. Copilul dvs. poate țipa, striga și plânge în hohote pentru că cineva nu l-a lăsat să-și descojească banana, să-și lege șireturile sau să apese butonul liftului, când el a vrut să o facă singur.

Pe scurt, o criză se poate întâmpla oricând. De ce s-ar întâmpla? Pentru că creierul său nu este încă suficient de matur pentru a procesa toate aceste emoții.

Și după „cei doi teribili”? Mai suntem noi figura de atașament a copilului nostru?

Sursa foto: freepik.com@bojoshophouse

Chiar dacă, pe măsură ce cresc, copiii învață treptat să își accepte emoțiile, atât pozitive, cât și negative, acest lucru nu se întâmplă în câteva zile.

Este un proces lung de învățare, în care părinții sunt un aliat esențial. Ca principală figură de atașament, noi, adulții, suntem încă în cea mai bună poziție pentru a ne ghida copiii în dezvoltarea lor emoțională.

Așadar, este foarte probabil ca, dacă copilul nostru ne confruntă sau refuză să ne asculte, să fie și pentru că are nevoie să se afirme sau învață să-și exprime sentimentele.

Recunoaștem că stângaci, dar să ne amintim că ei nu controlează încă tot ce se întâmplă în capul lor.

Dacă, totuși, copilul nostru continuă să fie agresiv sau chiar violent cu noi, iar acest comportament este sistematic sau se agravează în timp, poate fi un semn de suferință în viața sa de zi cu zi.

Prin urmare, este necesar să înțelegem motivele comportamentului său, pentru a-l putea ajuta.

De exemplu, se poate simți respins pentru că atenția noastră este acaparată de sosirea unei surioare sau a unui frățior, sau pentru că școala îi merge prost pentru că este hărțuit la școală, sau pentru că divorțăm, sau pentru că situația noastră familială este deosebit de tensionată sau conflictuală.

„Copilul poate să nu se simtă suficient ascultat, iar unele dintre cuvintele noastre pot fi, de asemenea, foarte prost primite de fiul sau fiica noastră”, adaugă psihologul, potrivit Parentsfr.

Agresivitatea lor poate reflecta o nevoie de a atrage atenția, de a exista și/sau un mod de a se apăra și proteja, sau chiar un răspuns legitim la o normă familială (atunci când violența este omniprezentă).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel