”Copilul meu refuză să încalțe pantofii noi. De ce?”. Strategii simple pe care le poți pune în practică pentru a rezolva problema

Data publicării:
Fotografie de la @rrrinna/ Pexels
Fotografie de la @rrrinna/ Pexels

Nu este întotdeauna ușor să-i faci pe oameni să accepte schimbarea. Chiar și când vine vorba de încălțăminte. Ce să faci când copilul tău nu pare să vrea să poarte pantofi noi? Iată câteva strategii simple pe care le poți pune în practică.

 



Părinții știu cât de important este să achiziționeze încălțăminte adecvată și confortabilă pentru copilul lor. De acolo trec și creșterea și dezvoltarea corectă (nu doar a picioarelor).

Cu toate acestea, se poate întâmpla ca cel mic să manifeste o rezistență puternică sau chiar să refuze complet să poarte pantofi noi. Acest comportament poate fi frustrant pentru părinți (din punct de vedere practic, dar și economic: copiii schimbă numerele cu viteza luminii și cumpărarea constantă de pantofi noi este o cheltuială mare).

Cu toate acestea, este esențial să înțelegeți motivele din spatele respingerii și să adoptați strategii care să îl ajute să facă față acestei schimbări. 

Pantofi noi: cum să-i faci să-i accepte

Sunt pantofii comozi?
În primul rând ai verificat dacă pantofii sunt cu adevărat potriviți pentru piciorul său? Unul dintre cele mai comune motive pentru a respinge pantofii noi este de fapt confortul. Picioarele copiiilor sunt în continuă creștere și pot fi deosebit de sensibile.

Citește și: Mersul pe vârfuri la copii: Trucul pentru a-i face pe copii să meargă pe toată talpa mai devreme. Sfaturile prof. dr. univ. Mihai Jianu

Înainte a a încerca să îl convingi pe copil să poarte pantofii noi asigută-te că au mărimea potrivită și că Pentru a face acest lucru, este util ca copiii să îi poarte pentru perioade scurte, observând modul în care merg și permițându-le să se adapteze treptat la senzația pantofilor noi.

Schimbare graduală

Dacă copilul este obișnuit să poarte doar un anumit tip de pantof sau dacă are un model preferat, schimbarea poate fi dificilă.

Alături de introducerea treptată a anoului model de încălțăminte, se recomandă implicarea copiilor în alegerea pantofilor (din proprie experiență, acest truc a funcționat minunat), încercând să găsească un model care să le placă și să le facă să se simtă în largul lor.

Compromisuri și strategii

Uneori va fi necesar să facem compromisuri estetice prin găsirea de încălțăminte care să corespundă gusturilor părinților și ale băieților și fetelor. Este inevitabil.

Totuși, dacă vrei cu adevărat să convingi copilul să accepte pantofii aleși de mama sau tata, există câteva strategii:

Arată-i pantofii pe care îi poartă o persoană sau un personaj pe care îl admiră. Pune-l să aleagă culoarea sau modelul. Inventează o poveste (mai ales cu cei mici) care să scoată în evidență puterile magice ale pantofului De exemplu încalță-l și fă-l să alerge puțin prin magazin, după care exclamează că a fost extrem de rapid, mult mai rapid decât în mod normal.

Citește și:

Lăsați-l desculț: Numeroasele beneficii pentru copii ale mersului fără pantofi

Oricine are copii s-a trezit aproape sigur în situația în care copilul lor decide brusc să-și scoată pantofii și șosetele și să meargă desculț. În acest caz, mamicile și tații încearcă imediat să remedieze problema punându-l să poarte papuceii.

În realitate, copiii ar trebui să aibă mai multe oportunități de a experimenta bucuria de a merge desculți și pentru că aceasta pare să le ofere diverse beneficii, confirmate și de unele cercetări dintre care cea mai cunoscută este, fără îndoială, cea realizată de Isabel Gentil García intitulată „Podiatrie preventivă: copiii desculți înseamnă copii mai deștepți”... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici





pixel