Lăsați-l desculț: Numeroasele beneficii pentru copii ale mersului fără pantofi

Data publicării:
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels

Mersul desculț are multe beneficii constatate de știință și pentru copii (evident în siguranță și folosind bunul simț!).



Oricine are copii s-a trezit aproape sigur în situația în care copilul lor decide brusc să-și scoată pantofii și șosetele și să meargă desculț. În acest caz, mamicile și tații încearcă imediat să remedieze problema punându-l să poarte papuceii.

În realitate, copiii ar trebui să aibă mai multe oportunități de a experimenta bucuria de a merge desculți și pentru că aceasta pare să le ofere diverse beneficii, confirmate și de unele cercetări dintre care cea mai cunoscută este, fără îndoială, cea realizată de Isabel Gentil García intitulată „Podiatrie preventivă: copiii desculți înseamnă copii mai deștepți”.

Libertate și fericire

Desculți, copiii pot experimenta acel sentiment de libertate pe care îl iubesc atât de mult, precum și un nivel mai înalt de fericire. Prin urmare, ar trebui încurajați mai des să se bucure de corpul lor și de abilitățile motorii în timp ce merg desculți, astfel încât să poată descoperi mai bine lumea din jurul lor.

Inteligența

Potrivit cercetărilor, copiii care merg desculți au potențialul de a-și accelera creșterea și de a vedea o dezvoltare intelectuală îmbunătățită. Acest lucru se datorează faptului că mersul desculț favorizează coordonarea vizuală și obține informații importante tactile și perceptive.

Explorarea lumii

Puțini oameni știu că la sugari și copiii foarte mici picioarele au o sensibilitate la atingere și mai dezvoltată decât cea a mâinilor și datorită acestor părți ale corpului pot avea cele mai mari experiențe de contact. Acest lucru este valabil cel puțin până la 9 luni. Mersul desculț înseamnă așadar să ai ocazia de a explora mai bine lumea prin simțuri.

Învăţare

Prin intermediul picioarelor, copilul poate percepe diferitele suprafete si texturi (covoare, pământ, lemn, iarbă, apa, etc.) și asta face parte dintr-o învățare și cunoaștere a lucrurilor din jur care îi este foarte utilă. La începutul călătoriei lor în lume, micuții trebuie să învețe prin explorare și contact direct cu suprafețele.

Mai multă conștientizare de sine

Mersul desculț crește conștientizarea de sine a copiilor și percepția asupra poziției lor în spațiu. Asta datorită observării mișcărilor, care se execută cu picioarele în sine, a obdervării contactului cu solul sau cu podeaua. Multe simțuri sunt puse în mișcare și interacționează pentru a crește abilitățile celor mici.

Echilibru și stabilitate

Mersul desculț promovează un sentiment de echilibru și stabilitate. Pentru ca piciorul să învețe mai bine funcția pe care trebuie să o îndeplinească, adică să ne țină și să ne susțină, trebuie să câștige experiență fără interferențe pentru a putea primi toți stimulii senzoriali. Consecința tuturor acestor lucruri este următorul punct: copilul va învăța să meargă mai devereme.

În cazul copiilor foarte mici, a-i lăsa adesea desculți înseamnă încurajarea mersului timpuriu. De fapt, copiii se vor simți mai bine ancorați de pământ și vor avea ocazia să experimenteze primii pași și apoi mersul adevărat fără ca nimic să se interpună între ei și podeaua sau suprafața pe care se află.

O mai bună formare a tălpii piciorului

Știm că pantofii forțează picioarele înăuntru și acest lucru poate duce la probleme, mai ales dacă nu sunt de bună calitate. Mersul desculț, în schimb, îmbunătățește formarea tălpii piciorului, evitând, printre altele, problema picioarelor plate.

Articulația și dezvoltarea oaselor

Un alt avantaj al mersului desculț este că în acest fel piciorul face mai bine exercițiu și poate stimula creșterea corectă a articulațiilor, a oaselor și a mușchilor.

Picioare fara probleme

Mersul desculț previne formarea de ciuperci, bacterii, transpirație, calusuri și mirosuri neplăcute. Toate situațiile care sunt în schimb foarte favorizate de purtarea pantofilor.

Copiii par să știe toate acestea și își scot instinctiv pantofii și șosetele tocmai pentru că acest lucru este mai natural pentru ei atunci când explorează mediul din jur și, de asemenea, pentru că (să recunoaștem) pantofii sunt adesea incomozi pentru ei și le dau un sentiment de constrângere. Pe cei mici care încă nu pot merge, deci, pantofii sunt un accesoriu absolut inutil și a cărui utilizare ar trebui limitată la minimum.

Așa că să ne amintim că este recomandat să mergeți desculț în interiorul casei, pe plajă, în grădină, în parcuri evident întotdeauna în contextul bunului simț, având în vedere eventualele pericole și temperatura solului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: copii dezvoltare mers mersul descult





DC Media Group Audience
pixel