”Copilul meu refuză să mănânce fructe. Ce ar trebui să fac?”: Câteva sfaturi practice 

Data publicării:
Fotografie de la Vanessa Loring/ Pexels
Fotografie de la Vanessa Loring/ Pexels

Cunoscând beneficiile pentru sănătate a consumului regulat de fructe și legume, mulți părinți încearcă să le integreze, entuziasmați, în alimentația copiilor. Însă nu la fel de entuziasmați sunt și copii care se văd nevoiți să mănânce câteva porții de măr, cu sau fără coajă, portocale, etc... Ce să faci ca să îi convingi pe cei mici de faptul că  zicala ”un măr pe zi ține doctorul departe” chiar este adevărată?



Fructele și legumele sunt alimente fundamentale pentru o nutriție și o creștere adecvată. Aceste alimente oferă (din punct de vedere al fibrelor, apei, vitaminelor și sărurilor minerale) beneficii importante pentru creșterea corectă și dezvoltarea normală.

Organizația Mondială a Sănătății și multe societăți științifice au evidențiat că consumul zilnic a cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi reduce riscul de boli precum cancerul, atacul de cord, diabetul și bolile cardiovasculare. Aceste sfaturi dietetice sunt valabile atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Motivul pentru care cei mici refuză fructele și legumele

Când sunt mici, copiii experimentează cu mare entuziasm cam toate alimentele noi introduse în alimentația lor. Cât din curiozitate, cât de nevoie, o fac. Dar, începând din al doilea an de viață când se conturează personalitatea lor și implicit încep să dețină puterea refuzului, copiii nu mai sunt la fel de deschiși în a consuma chiar tot ce li se pune în farfurie. Încep să fie mai selectivi, preferând consumul repetat a câtorva alimente, refuzând să guste alimente noi sau alimente care înainte erau savurate cu plăcere.

Copilul selectiv este un copil care acceptă să mănânce doar anumite alimente, gătite într-un anumit fel, prezentate într-un anumit fel. Problema, însă, nu este întotdeauna doar gustul: copilul selectiv poate avea dificultăți, de exemplu, să manipuleze un aliment cu o anumită consistență sau să se apropie de alimente de o anumită culoare. Se poate întâmpla, de asemenea, să refuze să încerce alimente noi.
Este important ca copiii să depășească această aversiune, mai ales dacă alimentele în cauză sunt fructele și legumele.

Ce să faci? 


În primul rând, poți continua să oferi o mâncare nouă chiar dacă copilul o refuză: s-a demonstrat că și după 10-20 de oferte repetate, copilul va începe să guste din acel aliment. Copiii învață adesea prin imitație: dacă un părinte are o dietă variată și mănâncă mereu fructe și legume cu plăcere și entuziasm la fiecare masă, copilul va putea învăța prin această mărturie să guste aceste alimente. Observarea colegilor, în cantina creșei sau a școlii, poate ajuta foarte mult.

Nu insista

S-a demonstrat că dacă insiști ca copilul să mănânce cu forța întărește dezgustul față de acel aliment. Deci nu insista niciodată! Este nevoie de timp ca cel mic să se familiarizeze cu fructul sau leguma în cauză.

Câteva sfaturi practice 

1. Mâncați împreună! Dacă mâncați des fructe în fața copiilor, este posibil ca aceștia să dorească și ei să guste.

2. Tăiați fructele în cubulețe sau diverse forme amuzante. Nu le oferiți fructul întreg, poate fi copleșitor pentru ei sa vadă un măr întreg pe care trebuie să îl mănânce.

3. Mergeți împreună la piață și lăsați-i să-și aleagă fructele.

4. Apelați la internet și inspirați-vă, pentru a obține decoruri inedite făcute din fructe. Îi puteți ruga să vă și ajute să pregătiți împreună farfuria, lăsați-i pe ei să aleagă fructele pe care le doresc și, în timp ce o pregătiți, povestiți-le despre beneficiile fructelor.

5. Căutați super eroi din desene animate care consumă fructe și legume. Vi-l amintiți pe Popeye Marinarul și puterea acestuia după ce consuma spanac?

Practic, trebuie sp transformați totul într-o poveste, să lăsați copilului timpul și dreptul de a alege și să vă înarmași cu răbdare.

Citește și: Copilul aruncă mâncarea pe jos: Cum să te comporți în aceste cazuri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie
Tagurile articolului: alimentatie copii fructe legume





DC Media Group Audience
pixel