”Copilul meu vărsă pe gură și pe nas, ar trebui să fiu îngrijorat?”: Sfatul specialiștilor în astfel de cazuri

Data publicării:
Fotografie de la Jonathan Borba/ Pexels
Fotografie de la Jonathan Borba/ Pexels

Copilul meu vărsă prin gură și nas, ar trebui să fiu îngrijorat? Această afecțiune este frecventă în primele luni de viață. Iată care sunt cauzele sale și ce trebuie să faceți dacă se întâmplă.În primul an de viață, bebelușii regurgitează adesea și vomită prin gură și nas. Acest lucru se întâmplă deoarece sistemul lor gastrointestinal este încă imatur și acest lucru îi face pe părinți să se îngrijoreze, mai ales când conținutul iese din nas. Dar ce să faci dacă un copil vărsă?

Vărsăturile la copiii mai mici de un an răspund în general la cauze funcționale benigne și nu la boli viitoare sau probleme de sănătate. Într-adevăr, stomacul nou-născutului este foarte mic și până la 4 luni nu poate reține mult lapte în interior, așa că conținutul este returnat dacă capacitatea este depășită.

Pe măsură ce lunile trec, această afecțiune devine mai puțin frecventă și, dacă nu, evaluarea specialistului devine fundamentală.

Asociația de Pediatrie estimează că 75% dintre copiii sub 4 luni prezintă regurgitare. Acestea sunt de obicei spontane și nu provoacă disconfort copilului. Ele apar de obicei în prima oră de la consumul de lapte.

2. Fotografie... (pexels-sarah-chai-7282759_71502500.jpg)

Fotografie de la Sarah  Chai/ Pexels

Regurgitarea poate fi cauzată și de refluxul gastroesofagian, care este rezultatul unui sfincter esofagian inferior incontinent. Acest port separă stomacul de esofag și, deoarece nu este suficient de dezvoltat, permite întoarcerea alimentelor cu modificări minime de poziție. De exemplu, când pui copilul pe spate după ce a mâncat.

Această afecțiune este inițial fiziologică și de obicei dispare de la sine între 7 și 12 luni.

De ce vărsă copiii pe gură și pe nas?

Vărsăturile provoacă disconfort la copil, deoarece mușchii abdominali și diafragma se contractă puternic și fac eliberarea conținutului gastric puternică și neplăcută.

Nasul și gura sunt conectate în interior de faringe și acesta, la rândul său, cu esofagul. Prin urmare, dacă există o regresie a conținutului stomacului prin esofag, acestea pot fi expulzate prin cele două deschideri.

Printre cauzele vărsăturilor la copii se numără următoarele:

- Excesul de hrană: Dacă copilului i se dă mai multă mâncare decât încape în stomac, el o va da înapoi.

- Alergii alimentare:  Acest lucru provoacă disconfort, cum ar fi vărsături, diaree sau balonare.

- Infecții intestinale: Gastroenterita la copii poate provoca diaree și vărsături.

3. Fotografie... (pexels-sarah-chai-7282227_41919100.jpg)

Fotografie de la Sarah  Chai/ Pexels

- Alterări anatomice ale tractului digestiv al copilului, cum ar fi stenoza pilorică hipertrofică.

Ce să faci dacă un copil vărsă?

Principalul lucru este să evaluezi cauza obișnuită a acestei afecțiuni. Pentru a face acest lucru, este necesar să se evalueze cantitatea de hrană oferită, dacă această reacție apare atunci când mama mănâncă un anumit aliment și apoi alăptează sau dacă apare doar cu lapte de formulă.

Pentru a preveni regurgitarea și vărsăturile la bebeluș, țineți cont de aceste sfaturi:

- Reduceți cantitatea de mâncare pe care o oferiți la fiecare hrănire.

- Creșteți frecvența hrănirilor.

- Ține copilul drept pe umăr după alăptare; astfel vei încuraja eructarea.

- Fii atent la preparatele pe care le oferi micuțului tău și la metodele de gătit pe care le folosești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi

DC Media Group Audience
pixel