Copilul mușcă? Iată ce ar trebui să faci pentru a elimina acest obicei

Data publicării:
Fotografie de la Phil Nguyen/ Pexels
Fotografie de la Phil Nguyen/ Pexels

Mușcăturile copiilor sunt  evenimente ocazionale care nu implică o problemă reală, întrucât micuții noștri le folosesc pentru a-și exprima sentimentele, nefiind încă dezvoltat un limbaj bogat și complex pentru a putea face acest lucru.



Motivul pentru care un copil mușcă 

Această atitudine se datorează în general unui motiv anume, sau corespunde unui scop foarte specific al copilului nostru. Este posibil ca această formă de agresivitate să răspundă unui sentiment de frustrare, singurătate, impotență, gelozie, nevoie de afecțiune sau dorință de autonomie. 

Deși este un comportament agresiv nu trebuie să ne concentrăm doar asupra acțiunii în sine, ci să încercăm să investigăm și să descoperim care sunt cauzele care ne împing copilul să se comporte în acest fel. Numai așa putem să îi satisfacem cu adevărat nevoile și să punem capăt acestui comportament neplăcut.

Pentru a preveni transformarea acestui comportament într-un obicei, este important să îi oferim copilului o modalitate alternativă de exprimare și relație cu semenii săi. De fapt, dacă ne limităm la a-i certa și a-i pedepsi, nu vom face altceva decât să abatem modul lor de a-și exprima emoțiile.

În funcție de vârstă

Motivele pentru care copiii mușcă uneori variază în funcție de vârsta lor. Ca să dau un exemplu, între primul și al doilea an, este normal ca micuțul să plângă și să muște pentru a atrage atenția părinților: mușcatul, în acest caz, este singurul mod de a se exprima.

În stadiile de dezvoltare premergătoare vârstei de un an, este normal ca copilul să muște totul, fără nicio intenție de a vătăma, ci doar pentru a ameliora disconfortul cauzat de creșterea dinților. Mai mult, fiind în așa-numita fază orală, copilul duce totul la gură, ca o modalitate suplimentară de a învăța despre lumea din jurul lui.

Cu toate acestea, unii copii mușcă pentru că se simt nefericiți, stresați sau geloși. Alții, însă, pot mușca ca răspuns la un tip de educație prea dur sau sever. În unele cazuri, mușcăturile pot fi un simptom al expunerii la violența fizică în cadrul familiei.

Dacă acest tip de comportament persistă când copilul a împlinit vârsta de trei ani, va fi necesar să-l învățați să reflecteze și să-și ceară scuze, dar fără să-l certați vreodată, să-l loviți sau să-l pedepsiți. Să nu uităm că cel mai bun mod de a preveni copilul nostru să muște este întotdeauna prevenirea, care se construiește dând un exemplu bun.

2. Fotografie... (pexels-jep-gambardella-6224242-1_20292600.jpg)

Fotografie de la Jep Gambardella/ Pexels

Cum ar trebui să ne comportăm când un copil mușcă?

- Va trebui să-i spunem imediat „NU”, pe un ton calm, dar hotărât. Să înțeleagă că nu-i aprobăm purtarea, cu cuvinte clare și hotărâte: „Nu ar trebui făcut așa. Uite cum plânge copilul pe care l-ai mușcat. Du-te și dă-i un pup să-i treacă”.

- Dacă este un copil care începe să meargă, cu vârste cuprinse între 12 și 24 de luni, îl îndepărtezi de alți copii, că să înțeleagă că are un comportament greșit. Totuși, dacă este un copil puțin mai mare, de doi sau trei ani, să-i explicăm că mușcatul îi doare pe oameni.

- În orice caz, încercăm să oferim copilului, pe un ton împăcat, o serie de alternative pentru a se putea exprima fără a fi nevoit să recurgă la această conduită agresivă. Să-i explicăm, de exemplu, că dacă ceea ce își dorește este ca partenerul lui să-i dea jucăriile, pur și simplu trebuie să i le ceară utilizând ”Te rog”.

 - O soluție bună este să lăudați copilul atunci când reușește să se exprime fără să recurgă la mușcătură, cu fraze de genul „Te-ai purtat foarte bine, i-ai luat jucăria partenerului fără să-l rănești”.

Dacă copilul nu încetează să muște, ignorați-l timp de cinci minute după ultimul atac. Astfel el va înțelege că, făcând acest lucru, nu ne va atrage atenția.

De asemenea, evităm să strigăm sau să jignim, la fel cum ar trebui să evităm să-l lovim peste gură sau să-l etichetăm drept copil neascultător: în felul acesta, de fapt, n-am face altceva decât să-l stânjenim și să-l umilim, când în realitate, ceea ce avem nevoie de el este să fim tratați cu aceeași dragoste și respect cu care sunt tratați ceilalți copii.

Este absolut interzis să mușcăm copilul pentru a-l face să simtă cum se simte când este mușcat: făcând acest lucru, nu l-am instiga decât să reproducă acest comportament agresiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici





DC Media Group Audience
pixel