Cu acordul părinţilor! Unii elevi au chiulit la primul clopoţel și au ales nisipul în locul claselor, în prima zi de an școlar

Data publicării:
Cu acordul părinţilor! Unii elevi au chiulit la primul clopoţel și au ales nisipul în locul claselor, în prima zi de an școlar FOTO: freepik.com @New Africa
Cu acordul părinţilor! Unii elevi au chiulit la primul clopoţel și au ales nisipul în locul claselor, în prima zi de an școlar FOTO: freepik.com @New Africa

A început anul școlar 2023-2024, iar pentru peste două milioane de elevi din România, luni, 11 septembrie 2023, reprezintă prima zi de școală. Cu toate acestea, există o categorie de copii care au decis să facă o excepție de la regulă. În loc să fie la școală, mulți dintre acești elevi au preferat să se bucure de ultimele zile de vacanță la malul mării.



De la nord la sud, stațiunile de pe litoral încă sunt animate de turiști, iar elevii au înlocuit cu bucurie uniforma școlară cu pantaloni scurți și costumul de baie. Ghiozdanele și rechizitele au fost înlocuite cu lopățele și castele de nisip, iar sala de clasă cu nisipul fin și valurile mării. Motivul acestei absențe neașteptate a fost decizia părinților de a prelungi vacanța cu câteva zile, întrucât prețurile în septembrie sunt mai prietenoase pentru bugetul familiilor, iar vremea este în continuare perfectă pentru zilele la plajă.

Cu 24 de grade Celsius în termometre și o temperatură a apei mării la fel de plăcută, cei care au ales să lipsească de la primele zile ale anului școlar au avut toate motivele să rămână pe litoral. Meteorologii au venit și ei cu vești bune, anunțând că în următoarea perioadă temperaturile vor crește cu încă patru grade, ceea ce face experiența la mare și mai atrăgătoare.

Cu nisipul sub picioare și razele soarelui străpungând cerul senin, acești chiulangii ai primei zile de școală par să nu-și dorească să se întoarcă în sala de clasă prea curând. Cu vremea perfectă, litoralul rămâne locul preferat al turiștilor care au ales să prelungească vacanța în acest septembrie însorit.

Citește și Peste 2 milioane de elevi încep astăzi școala. Echipa ParintisiPitici.ro vă urează succes! Să râdeți, să învățați și să creșteți înțelepți și puternici

Structura anului școlar 2023-2024: Perioade de cursuri și vacanțe

Anul școlar 2023-2024 aduce cu sine o structură variată, adaptată nevoilor diferitelor categorii de elevi. Cu o durată totală de 36 de săptămâni de cursuri, există excepții importante pentru unele clase și categorii de elevi, precum și intervale de vacanță bine definite.

Clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă: Anul școlar constă din 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 7 iunie 2024.

Clasa a VIII-a: Pentru această clasă, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 14 iunie 2024.

Clasele din învățământul liceal - filiera tehnologică (cu excepția anilor terminali) și clasele din învățământul profesional: Anul școlar se întinde pe o perioadă de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 28 iunie 2024.

Clasele din învățământul postliceal: Durata cursurilor este stabilită conform planurilor-cadru de învățământ în vigoare.

Perioadele de cursuri pentru elevi sunt distribuite astfel:

11 septembrie 2023 - 27 octombrie 2023

6 noiembrie 2023 - 22 decembrie 2023

8 ianuarie 2024 - 9 februarie 2024 sau 16 februarie 2024, la decizia inspectoratelor școlare județene/municipiului București

19 februarie 2024 sau 26 februarie 2024 sau 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor școlare județene/municipiului București

8 mai 2024 - 21 iunie 2024.

Perioadele de vacanță sunt prevăzute astfel:

28 octombrie 2023 - 5 noiembrie 2023

23 decembrie 2023 - 7 ianuarie 2024

O săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/municipiului București, în perioada 12 februarie - 3 martie 2024

27 aprilie 2024 - 7 mai 2024

22 iunie 2024 - 8 septembrie 2024

De asemenea, fiecare unitate de învățământ are obligația de a comunica elevilor și părinților/reprezentanților legali ai acestora structura detaliată a anului școlar, până la data de 1 octombrie 2023, inclusiv deciziile referitoare la elementele flexibile ale calendarului școlar. Este important de menționat că în ziua de 5 octombrie 2023 - Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare/sărbători legale prevăzute de lege și contractul colectiv de muncă, nu se vor organiza cursuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel