Cum să educi fără recompense sau pedepse după metoda Montessori

Data publicării:
Fotografie de la Alena Darmel/ Pexels
Fotografie de la Alena Darmel/ Pexels

Educarea fără pedepse este posibilă, după metoda Montessori. Această practică va oferi multe beneficii în educația copiilor tăi.



Suntem siguri că, în calitate de mame, v-ați oprit să vă gândiți care este cea mai corectă metodă de a vă educa copilul. Recompensele și pedepsele vor fi un sistem pozitiv sau, în schimb, contraproductiv? Să vedem ce spune metoda Montessori despre cum să educi fără întăriri sau pedepse.

Poate că uneori ți-ai pus aceste întrebări despre creșterea copiilor tăi: „Dacă atunci când copilul meu face ceva rău și îl pedepsesc, îl fac mai nesigur?”.

Dar apoi te gândești: „Dar dacă face lucrurile bine și îi ofer o recompensă, poate că se va comporta bine doar pentru a primi recompensa.”

Educați cu metodologia Montessori, fără recompense sau pedepse

Organizează-ți mediul de acasă

În educația Montessori, este foarte important să pregătiți casa pentru ca copilul să învețe independent prin experiențe reale.

Este important să stabilim acest lucru încă de la o vârstă fragedă, timp în care copilul intră în contact cu lumea din jurul lui.

Oferă-i autonomia de care are nevoie

Însoțește-ți copilul în învățarea lui. Oferă-i spațiul de care are nevoie pentru a-și dezvolta propria autonomie, a face propriile greșeli și a învăța din ele. Greșelile vor fi necesare pentru a se asigura că învață să se descurce cu ușurință în lumea reală, atât în ​​timpul copilăriei, cât și de-a lungul vieții sale de adult.

Fără recompense sau pedepse, dar nu fără consecințe

După ce am stabilit baza pentru educarea copiilor conform metodologiei Montessori, putem trece la vorbirea despre întăriri și pedepse. Această metodă, bazată pe educație respectuoasă, afirmă că nu trebuie să menționăm sub nicio formă cuvântul „recompensă” sau „pedeapsă”.

În schimb, trebuie să vorbim despre consecințele care decurg din acțiunile copiilor. De exemplu, dacă copilul tău nu vrea să strângă jucăriile după ce s-a jucat.

Pedeapsa:  „Nu ai luat jucăriile când trebuia și, din acest motiv, nu te vei putea uita la televizor și te vei culca devreme.”

Recompensa: „Din moment ce ai adunat totul după ce ai jucat, te voi lăsa să te uiți la televizor înainte de a te culca.”

Consecință:  „Dacă ridici jucăriile după ce termini de joc, vei mai avea timp să te uiți la televizor. Totuși, dacă le scoți pe toate fără să le ridici, până la urmă va dura mai mult și nu vei mai avea suficient să te uiți la televizor și va fi timpul să te culci”.

Exemplul arată clar că, în final, rezultatul pe care îl obținem va fi același. Dacă copilul face ceea ce trebuie să facă, el va putea să se uite la televizor înainte de a merge la culcare, dar dacă nu o va face, nu va putea să-l privească pentru că nu va mai avea suficient timp.

Ceea ce se schimbă, în acest caz, este modul în care le comunicăm. În acest fel, el nu va vedea situația ca pe o impunere, ci ca pe ceva ce trebuie făcut pentru ca să rămână suficient timp să se uite la televizor sau să se joace cu părinții.

Avantajele educației fără întăriri sau pedepse

Crește automotivația

Copilul este cel care decide singur să realizeze o acțiune: nu o face pentru că cineva i-a spus de mai multe ori să facă acest lucru. Acest lucru vă oferă un impuls semnificativ autodisciplinei, simțului responsabilității și automotivării.

Creșterea satisfacției

Când își dă seama că efectuează acțiuni de rutină fără prezența pedepsei sau întăririi, se simte foarte mândru și mulțumit de sine.

Abilitățile individuale ale copilului sunt stimulate

Educarea prin consecințe este de mare ajutor în stimularea abilităților sale. În acest fel îi oferim cât mai multă autonomie.

Stima de sine îi crește

Este dovedit că educația care folosește consecințele contribuie în mare măsură la asigurarea faptului că copiii dobândesc stima de sine și încredere în sine.

Consolidarea cooperării

Când îndeplinesc sarcini pe care sunt capabili să le facă la vârsta lor, copiii se simt colaboratori. Acest aspect întărește comunicarea, afecțiunea și cooperarea în familie.

După cum puteți vedea, educarea folosind metodologia Montessori înseamnă educarea unui copil fericit, încrezător, cu o mare stimă de sine și sentimentul de a-și putea ajuta părinții singur. 

Fără recompense sau pedepse, dar nu fără consecințe, este posibil să oferi o educație bună, așa cum ai văzut citind acest articol. Care este calea pe care intenționați să o luați?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel