Cum să reacționezi atunci când un adult obligă copilul să-l îmbrățișeze, potrivit unui terapeut

Data publicării:
Cum să reacționezi atunci când un adult obligă copilul să-l îmbrățișeze, potrivit unui terapeut / FOTO: freepik.com @boggy
Cum să reacționezi atunci când un adult obligă copilul să-l îmbrățișeze, potrivit unui terapeut / FOTO: freepik.com @boggy

Cum să-ți înveți copilul conceptul de consimțământ? Un terapeut specializat în copii oferă soluții pentru a integra acest concept în educație. Învățarea copiilor că își pot pune limite cu corpul lor a devenit, în cele din urmă, un subiect important în educația lor.

„Nu știu despre voi, dar cu două fete mici, trebuie să predau consimțământul devreme. Nu este important doar pentru fete, ci și pentru băieți”, notează Deena Margolin, terapeut pentru copii, potrivit parents.fr.

Cei din jurul nostru oferă adesea oportunități de a lucra asupra noțiunii de consimțământ cu copiii. Este posibil ca unii oameni să nu vadă o problemă în a forța o îmbrățișare sau un sărut cu un copil care nu-și dorește.

Cu toate acestea, „acest lucru poate trimite un mesaj foarte confuz creierului copilului aflat încă în dezvoltare, care ar putea gândi astfel: `Hm, mama spune să nu las pe nimeni să mă atingă dacă nu mă simt confortabil. Momentan nu vreau să mă îmbrățișez cu mătușa mea, dar înțeleg că ar trebui să o fac pentru a le face fericite pe mătușa și pe mama mea`.”

Ideea este că copilul trebuie să învețe să-și prioritizeze sentimentele, mai degrabă decât să facă pe placul altora când vine vorba de corpul său și de consimțământul său.

„Învață-ți copiii să-și asculte trupurile și dă-le puterea să fie suficient de curajoși pentru a nu lăsa pe nimeni să-i atingă dacă acest lucru îi face să se simtă inconfortabil. Fii consecvent, ascultă-ți mereu micuțul. Oferă-i copilului tău încrederea că, dacă nu se simte bine să-și îmbrățișeze bunicul, mătușa sau pe oricine altcineva, e normal, e în regulă”, adaugă terapeutul.

Citește și Iată trei motive pentru care părinții acceptă copilul LIPSIT de RESPECT față de ei, conform unui psiholog

Deschide dialogul asupra limitelor fizice care trebuie respectate

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Deci, cum poți implementa această dinamică cu copilul tău?

Aceasta poate presupune explicarea repetată, dacă este necesar, a noțiunii de limite corporale și concentrarea asupra propriilor sentimente ale copilului tău.

Când se prezintă oportunitatea, îi poți reaminti că are dreptul să spună „nu” dacă nu se simte confortabil. 

Pe de altă parte, terapeutul sfătuiește să deschizi discuția pe acest subiect cu cei dragi: „Explică cu calm alegerea ta parentală oricui solicită o îmbrățișare. Faci ceea ce trebuie, lăsându-ți copilul să decidă de la început cu ce nivel de contact fizic este sau nu este de acord.”

Concret, acest lucru poate avea ca rezultat: „o învățăm pe fiica noastră că există limite cu corpul ei și că își poate folosi vocea pentru a se exprima atunci când nu vrea să fie atinsă sau îmbrățișată. `Îngerul meu, dacă nu vrei să dai o îmbrățișare, e în regulă. Vrei să spui la revedere făcând cu mâna?`”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi

DC Media Group Audience
pixel