Cum să tratezi corect cicatricea după cezariană: Sfaturi utile

Data publicării:
Fotografie de la Jonathan Borba/ Pexels
Fotografie de la Jonathan Borba/ Pexels

O cicatrice îngustă chiar deasupra osului pubian amintește de operația de cezariană. La început însă, această cicatrice poate fi foarte vizibilă, dar dacă ești atent, în câteva luni ar trebui să vezi doar o linie subțire albă. În acest articol vă vom explica cum să promovați vindecarea internă și externă a operației de cezariană.



Operația cezariană, numită „Sectio caesarea” în medicină, își datorează numele mitului potrivit căruia împăratul roman Cezar a fost născut în acest fel. Deși nimeni nu o poate confirma astăzi, procedura a devenit obișnuită în vremea noastră.

Incizia lungă de 10 până la 20 cm, închisă cu o sutură sau capse la sfârșitul operației, permite aderența plăgii în câteva ore. Apoi, în decurs de cinci până la zece zile, cusăturile sau capsele pot fi îndepărtate și după trei săptămâni, rana externă este de obicei bine vindecată. Cu toate acestea, cicatricea poate fi încă roșie și ușor umflată; de fapt poate dura până la un an pentru a ajunge la starea sa finală.

Odată ce crusta a căzut, puteți începe să tratați cicatricea pentru a o face cât mai puțin vizibilă! Îngrijirea cicatricilor nu este utilă doar din punct de vedere estetic, ci și pentru a preveni orice tulburări senzoriale, cum ar fi amorțeală sau furnicături.

Aceste tulburări apar de obicei atunci când fibrele musculare și terminațiile nervoase au fost afectate în timpul intervenției chirurgicale. Cu stimulare țintită, regenerarea lor poate fi promovată.

Cum să tratezi rana și ce să eviți

Duș în loc de baie

În mod normal nimic nu te impiedică să faci un duș a doua zi după nașterea prin cezariană – bineînțeles, doar dacă te simți în formă. După aceea, puteți usca cu atenție rana cu un prosop curat, de preferință microfibră, pentru a preveni eventualele fibre de bumbac să rămână pe rană. În primele zile, nu utilizați gel de duș sau produse de îngrijire corporală direct pe rană, pentru a nu irita prea mult zona. Cel mai bine este să aveți răbdare cu o baie amănunțită până când cicatricea cezariană este complet vindecată, astfel încât țesutul să nu se înmoaie prea mult.

Purtați haine largi

Pentru ca hainele să nu se frece de cicatrice și să nu existe presiune asupra zonei, treceți la lenjerie și pantaloni moi, largi, în primele zile. O poți vedea singur când poți purta din nou blugii skinny fără să te simți inconfortabil.

Nu ridicați greutăți grele

Când rana externă s-a vindecat, e ușor de uitat că s-a făcut o operație majoră și pe interior; totuși, leziunile interne durează mult mai mult să se vindece decât sunt vizibile din exterior. Din acest motiv, în primele luni după o naștere prin cezariană, evitați să ridicați încărcături grele. Indiciile corpului tău sunt cel mai bun ghid pentru cât de mult poți face față, dar, ca regulă generală, îți poți purta copilul fără griji chiar de la început.

Purtați un brâu sau o bandă pentru burtă

Părerile despre purtarea brâului după naștere sunt foarte contradictorii, zeci de ani s-a crezut că este util și indispensabil, dar astăzi există multe studii care sugerează că utilizarea prelungită poate avea efecte negative asupra recuperării postpartum, reducând puterea mușchilor abdominali și podeaua pelviană, crescând astfel riscurile de incontinență. Totuși, în ceea ce privește nașterea prin cezariană, poate fi utilă, având totuși previziunea că utilizarea se limitează la mici momente din timpul zilei, pentru a evita efectele secundare. O bandă pentru burtă vă poate sprijini burtica postpartum și vă poate ajuta să reintrați în formă.

Evitați lumina soarelui

Protejați cicatricea de lumina directă a soarelui. Ca și în cazul oricărui țesut cicatricial, capacitatea pielii de a pigmenta este afectată, astfel încât razele UV pot face ca cicatricea să devină permanent deschisă sau închisă la culoare. În viața de zi cu zi, probabil că nu este o problemă să protejați cicatricea de soare datorită locației sale. Încercați doar să evitați solarul și plaja în zona afectată în primul an.

Întrebări frecvente

Cât durează ca o cicatrice cezariană să se vindece?

În decurs de cinci până la zece zile, cusăturile sau capsele pot fi îndepărtate și după trei săptămâni, rana externă este de obicei bine vindecată. Cu toate acestea, cicatricea poate fi încă roșie și ușor umflată; de fapt poate dura până la un an pentru a ajunge la starea sa finală.

Cum să scapi de cicatricea cezariană?

Efectuați masaje pentru cicatrici. Acestea ajută la întinderea țesutului, astfel încât cicatricea să nu devină strânsă și să iasă în evidență inconfortabil din zona înconjurătoare. De obicei durează cel puțin șase luni pentru ca semnul să înceapă să se estompeze. Așa că ai răbdare cu cicatricea ta!

De ce se umfla burta dupa cezariană?

Umflarea după cezariană, cunoscută și sub numele de edem, este cauzată de excesul de lichid în țesuturi. Acest lucru poate duce la umflarea feței, gleznelor, mâinilor și picioarelor sau în jurul zonei inciziei. Lichidul intravenos poate provoca, de asemenea, umflare după o naștere prin cezariană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: cezariana cicatrice nastere





pixel