Curățarea suzetei cu propria salivă: Este bine pentru sănătatea copilului? Ce spun specialiștii

Data publicării:
Fotografie de la RDNE Stock projet/Pexels
Fotografie de la RDNE Stock projet/Pexels

Gestul de a curăța suzeta copilului în propria gură înainte de a i-o da acestuia este un gest foarte des întâlnit. Dar ce părere au specialiștii despre acest lucru?



Suzeta cade la pământ și copilul începe să plângă disperat. Nu ai apă la îndemână și nici vreo altă modalitate de dezinfectare, deci, ce să faci? În caz de urgență, soluția este adesea o glisare rapidă a prețioasei suzete în gură și gata, poate cu unele îndoieli cu privire la eficacitatea acestei măsuri de igienă oarecum rustică. Dar dintre toate modalitățile de curățare a suzetei, a face acest lucru cu saliva părinților poate fi cea mai eficientă în ceea ce privește protecția împotriva alergiilor. 

Un studiu realizat de cercetătorii de la Spitalul de Copii Queen Silvia din Suedia a arătat că saliva părinților ar putea proteja copiii de astm și eczeme. Studiul condus de Dr. Bill Hesselamr a fost realizat timp de 3 ani consecutiv.

Cercetătorii au urmărit starea de sănătate a 184 de copii, dar și comportamentul părinților (dintre care unul suferea de una sau mai multe alergii) în ceea ce privește curățarea suzetei.

Rezultatul a fost următorul: din 65 de părinți care au spus că au curățat suzeta cu gura, copiii la vârsta de 18 luni aveau un risc cu 63% mai mic de a avea eczeme și cu 88% mai mic riscul de a deveni astmatici.

Vezi și: Trucuri pentru a-l face pe copil să renunțe la suzetă. Probabil cele mai bune tehnici care să ajute părinții în această provocare!

Studiul dezvăluie că bacteriile părinților care sunt pe suzetă ar putea întări sistemul imunitar al bebelușului și diversitatea bacteriilor din sistemul său digestiv.

Directorul cercetării a precizat însă că vor fi efectuate studii ulterioare pentru a recomanda oficial această practică părinților.

Să ne amintim, de fapt, că, dimpotrivă, alte cercetări descoperiseră că punerea suzetei bebelușului în gură ar fi favorizat apariția cariilor.

Un antrenament al sistemului imunitar?

„Expunerea la anumiți microbi în primele etape ale vieții stimulează dezvoltarea sistemului imunitar”, explică Eliane Abou-Jaoude, primul autor al studiului referindu-se la „ipoteza igienei”. 

Potrivit acestei ipoteze, prezentată în urmă cu aproximativ douăzeci de ani, creșterea cazurilor de astm și alergii în țările cele mai avansate s-ar datora celor mai înalte standarde de igienă, care salvează oamenii de multe infecții periculoase dar, în același timp slăbesc sistemul imunitar al copiilor.

Citește și: De ce nou-născuții iubesc suzetele: Este suzeta dăunătoare?

Rolul suzetei pentru bebeluși

Suzeta este un obiect mic, de obicei din silicon sau latex, care este adorat de bebeluși, deși nu este o regulă comună și nu toți bebelușii o utilizează. Dar care este rolul suzetei?

Comfort și liniște: Mulți bebeluși găsesc comfort și liniște în suzetă. Sughitul sau mestecatul la suzetă poate oferi o formă de consolare și poate ajuta la calmarea bebelușului în momente de nemulțumire, disconfort sau agitație.

Autoreglare: Folosirea suzetei poate ajuta bebelușii să-și dezvolte abilitățile de autoreglare. Capacitatea de a-și controla suptul poate oferi bebelușului o modalitate de a-și gestiona nivelul de stres și de a se calma singur.

Ajutor pentru adormire: Multe bebeluși găsesc confort în supt în timpul adormirii. Folosirea suzetei înainte de culcare poate deveni o rutină care îi ajută pe bebeluși să se relaxeze și să adoarmă mai ușor.

Reductoare de riscuri de SIDS: Unele studii au sugerat că utilizarea suzetei în timpul somnului poate fi asociată cu un risc redus de sindromul morții subite a sugarului (SIDS). Cu toate acestea, este important să discuți cu medicul pediatru despre această recomandare, deoarece există și alți factori de risc și beneficii care pot influența decizia părinților.

Alinarea disconfortului în timpul dentiției: Sugerea la suzetă poate oferi alinare în timpul perioadei de dentiție, când gingiile bebelușilor pot fi sensibile și dureroase.

Citește și: De când îi poți oferi bebelușului tău suzeta? Specialiști: „Nu ar trebui să o introduceți mai devreme de acest termen!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel